» » » Verdict in dosarul „Mita la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta”

Acuzatii recunoscute

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat o prima sentinta in ancheta de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Mr. Constantin Ene” Bacau. Corina Rauta, ofiter cu grad de capitan, care a lucrat la Compartimentul de avize/autorizatii a fost acuzata de savârsirea infractiunii de conflict de interese. Sentinta magistratilor in cazul Rauta este de 3 ani inchisoare, cu suspendarea executarii, insa sub supravegherea pedepsei aplicate pe un termen de incercare de 6 ani. In acelasi scandal este cercetat si col. Ioan Mihalache, fost prim-adjunct al ISUJ Bacau.

A fost dat publicitatii primul verdict in scandalul iscat in urma cu doi ani la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Mr.Constantin Ene” (ISUJ) Bacau, in care mai multi ofiteri sunt anchetati pentru savârsirea unor infractiuni ce contravin Codului penal. Dosarul a fost disjuns, iar prima sentinta definitiva data de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) o vizeaza acum pe Corina Rauta, ofiter cu grad de capitan in cadrul ISUJ Bacau. Aceasta a lucrat la Compartimentul de avize/autorizatii, iar în sarcina ei s-a retinut infractiunea de conflict de interese.

A dat avize favorabile 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut ca in perioada 2008 - februarie 2009, inculpata Rauta Corina a întocmit, în numele unor proiectanti, 23 de scenarii de securitate la incendiu (lucrari de proiectare necesare pentru obtinerea avizelor/autorizatiilor de securitate la incendiu). Dupa ce au fost întocmite, la comanda proiectantilor sau a beneficiarilor, documentele au fost prezentate la ISUJ Bacau, la compartimentul de avizare/autorizare, în cadrul caruia lucra Rauta, pentru obtinerea avizelor ori autorizatiilor de securitate la incendiu. “Având atributii de control, inculpata Rauta Corina a dat personal, aviz favorabil unui numar de 7 scenarii de securitate la incendiu. Pentru întocmirea si avizarea unor astfel de documentatii, inculpata a obtinut foloase necuvenite în valoare de 10.021 lei noi”, s-a precizat in rechizitoriu. In demersul sau, Rauta Corina a fost ajutata si de inca doi inculpati (din afara ISUJ Bacau), prin asigurarea semnaturii de proiectant si a stampilei firmelor pe care le conduc. Dosarul 24/32/2010 a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bacau, iar ulterior a ajuns la Inalta Curte.

Va fi trimisa in rezerva



Corina Rauta a lucrat pe timpul anchetei in ISUJ Bacau, dar a fost pusa la dispozitie (suspendarea din functie si retragerea atributiilor de serviciu, n.r.) imediat ce au inceput cercetarile. S-a asteptat solutionarea dosarului in instanta. Conducerea inspectoratului a trimis catre ICCJ o adresa prin care a solicitat in scris sentinta definitiva. Imediat cum actul ajunge pe masa inspectorului sef al institutiei bacauane, Corina Rauta va fi trimisa in rezerva, conform prevederilor Statutului Cadrelor Militare.

Mihalache, cercetat in acelasi scandal

In acelasi scandal este cercetat si col. Ioan Mihalache, fost prim adjunct al ISUJ Bacau, invinuit de savârsirea unor infractiuni ce contravin mai multor articole din Codul Penal, intre care art. 246 - abuz in serviciu contra intereselor persoanelor sau art. 248 - abuz in serviciu contra intereselor publice. Dosarul scandalului a fost disjuns inca din 2009. Ca si in cazul Rauta, aceeasi masura, de punere la dispozitie a fost data si pentru col. Ioan Mihalache, cercetat penal, pâna la sentinta finala. In dosarul de ancheta inregistrat pe numele sau nu s-a dat inca o sentinta definitiva.
Roxana Neagu



Sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (26.06.2011)
“Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Bacau si inculpatul Rauta Corina (...) împotriva sentintei penale nr. 92 din 1 iulie 2010 a Curtii de Apel Bacau – Sectia Penala, Cauze Minori si Familie. Obliga recurenta inculpata Rauta Corina la plata sumei de 400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 100 lei, reprezentând onorariul partial pentru aparatorul desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva.”

Sentinta Curtii de Apel Bacau (01.07.2010)
“Condamna pe inculpata Rauta Corina (...) la pedeapsa de 3 ani închisoare (...) pentru savârsirea infractiunii de conflict de interese. Condamna pe aceeasi inculpata la pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare. Se dispune contopirea celor doua pedepse în pedeapsa cea mai grea: pedeapsa de executat 3 ani închisoare. În baza art.86/1 Cod penal se dispune suspendarea executarii sub supraveghere a pedepsei aplicate si în baza art.862 se fixeaza un termen de încercare de 6 ani. Se dispune ca pe durata termenului de încercare inculpata sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere: a) sa se prezinte, la datele fixate la Serviciul de probatiune de pe lânga Tribunalul Bacau; b) sa anunte, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si întoarcerea; c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta. Supravegherea va fi executata de Serviciul de probatiune de pe lânga Tribunalul Bacau.”

http://www.desteptarea.ro/verdict-in-dosarul-mita-la-inspectoratul-pentru-situatii-de-urgenta.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO