» » A inceput nebunia inscrierilor in clasa I

Batalie pentru un loc in banca

Desi suntem abia la inceput de an, parintii boboceilor sunt deja in febra inscrierilor in clasa I. Pâna in data de 6 mai, toate unitatile de invatamânt sunt obligate sa finalizeze aceste situatii scolare. La Inspectoratul Scolar s-a cerut deja aprobarea pentru 7.078 de locuri in planul de scolarizare pentru clasele I. Acest lucru inseamna, cel putin pâna in prezent, ca in anul scolar viitor vor functiona, la nivelul intregului judet, circa 350 de clase in care vor invata micutii bobocei. Numai in municipiul Bacau vor fi 54 de clase I, cu 1.339 de elevi.

Goana dupa un loc in clasa I a inceput deja. Parintii copiilor de vârsta prescolara, care din toamna vor urma primele cursuri in invatamântul primar, au luat cu asalt scolile pentru a depune macar o cerere. “Vin in fiecare zi. S-au speriat la inceput de an ca nu mai prind locuri si deja avem inscrieri pentru patru clase, desi noi avem aprobate doar 3 clase I, pentru anul scolar viitor. Sunt multi parinti care chiar recunosc ca si-au inscris copiii la mai multe scoli. E o practica de ani de zile, cu care noi ne-am obisnuit deja. Dar sa stiti ca circa 20 la suta din aceste inscrieri se pierd, iar noi lucram si cu aceasta rezerva”, ne-a declarat prof. Florentina Vieru, directorul Scolii “Ion Creanga” Bacau, o scoala din zona de nord a Bacaului, unde solicitarile sunt foarte mari pentru ca aceasta pune la dispozitia parintilor si programul “scoala dupa scoala”, in care copiii isi fac temele, invata limbi straine, participa la cursuri de actorie si la ore de sport, pâna dupa ora 16.00, când pot fi luati acasa. 

Circa 7.100 de locuri

La Inspectoratul Scolar Judetean Bacau au fost cerute si aprobate de catre directorii unitatilor scolare 7.078 de locuri, ceea ce inseamna ca in final se vor forma circa 350 de clase I, inclusiv formatiunile pentru invatamântul simultan. “Numai in Bacau sunt aprobate 54 de clase pe un numar de 1.339 de elevi”, ne-a precizat Agurita Dinu, de la Serviciul Plan Scolarizare. Daca cererea este mai mare decât oferta scolilor se suplimenteaza numarul de locuri si se creaza alte clase de invatamânt primar, toate cu acordul si aprobarea Inspectoratului Scolar. “Pentru a se evita inscrierea elevilor in Baza de Date Nationala in mai multe scoli, in aceeasi perioada, am atentionat directorii unitatilor de invatamânt sa inscrie doar elevii care domicilaza in circumscriptia scolii. Nimic mai mult. Doar daca mai ramân locuri libere. Inscrierea se va face in baza cartii de identitate a parintilor si asa nu vor mai putea sa apeleze si la alte scoli”, a precizat si inspectorul general, prof. Florin Lazar. 

Program dat peste cap

In multe scoli s-au primit deja cererile de inscriere la clasele I, mai ales ca, din experienta anilor anteriori, aproape toate unitatile de invatamânt s-au confruntat cu o problema, cronica de acum: inscrierea pe ultima suta de metri a elevilor de clasa I. Este vorba in principal de acei copii, care au fost plecati cu parintii in strainatate si care, de obicei, se intorc in tara pentru inscrieri abia la sfârsitul lunii august. Pentru frecventarea de cursuri in invatamântul preuniversitar primar sunt cautate in general scolile care sunt aproape de casa, dar si cele care ofera un program educational variat. “Noi avem deja incrieri pentru mai bine de 2 clase si avem aprobate 3. Nu facem selectia acum. Nu pot sa nu primesc copiii ai caror parinti vin si solicita un loc in scoala pe care o conduc, chiar daca-s din Saucesti. Am avut cazuri in care mi s-a spus ca au inscris elevii si la alte scoli, dar stiti cum e, parintele e parinte. Si azi (ieri, n.r.) am facut doua inscrieri”, ne-a spus si Mircea Bostan, director Scoala “Constantin Platon”. 

La periferie, mai slabut

Nu aceeasi nebunie a inscrierilor se inregistreaza si in scolile din cartierele marginase ale orasului. “Deocamdata nu am dat startul inscrierilor. La noi nu e ca la altii. Suntem o scoala de cartier. Mergem pe calendarul Inspectoratului, care precizeaza clar ca inscrierile incep pe 3 martie. In proiect avem 2 clase in scoala noastra si inca una in cartierul Izvoare, care este tot in subordinea noastra. In scolile de elita tot timpul se depaseste numarul de locuri, dar noi ne incadram in ceea ce avem aprobat”, a afirmat si prof. Adriana Vrabie, director Scoala “Octavian Voicu” din partea de sud a orasului. Pentru a atrage cât mai multi elevi, in viitorul apropiat, tot mai multe unitati de invatamânt si-au aratat intentia de a organiza si o zi a “Portilor Deschise”, unde sunt invitati parintii copiilor de vârste prescolare si chiar educatorii sa participe pentru a cunoaste oferta fiecarei unitati de invatamânt. Inscrierile in clasele I, pentru anul scolar viitor trebuie sa se finalizeze, cel putin pe hârtie, pâna in data de 6 mai, anul acesta. 
Roxana Neagu



Pentru asigurarea transparentei procesului de inscriere in clasa I, fiecare unitate scolara va afisa, pâna pe 3 martie, numarul de locuri disponibil, in conformitate cu planul de scolarizare, iar saptamânal, situatia inscrierilor. De asemenea, unitatile scolare vor raspunde in scris, in timp util, tuturor solicitarilor de inscriere depuse de catre parinti, si vor afisa pâna la data de 6 mai lista copiilor inscrisi in clasa I.

Ultima generatie de clasa I dupa vechiul model

Copiii care intra în clasa I la toamna sunt ultimii care vor face clasele primare dupa vechiul model de patru ani. Ei vor “prinde” însa gimnaziul extins pâna la clasa a IX-a si liceul de trei ani. Potrivit noii legi a Educatiei, din anul scolar 2012-2013, copiii vor intra mai întâi într-o asa-numita “clasa pregatitoare”, care va face parte din invatamântul primar.

“In aceasta perioada, conducerile tuturor unitatilor scolare, inclusiv liceele care au in structura lor clasele I-IV, trebuie deja sa ia masuri pentru informarea comunitatii locale, prin afisarea intr-un loc vizibil a arondarii strazilor. Au prioritate copiii care locuiesc in aria de cuprindere a unitatilor de invatamânt, iar in limita locurilor ramase libere, pot fi inscrisi si alti solicitanti. Incercam sa evitam inscrierile la mai multe scoli ale unui singur copil.”
prof. Florin Lazar, inspector scolar general 

http://www.desteptarea.ro/a-inceput-nebunia-inscrierilor-in-clasa-i.html



About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO