» » Bacau - Lenea alesilor locali ne costa 1,6 miliarde lei

Consilierii PSD, mai "indemnizati" decât cei ai PNL

Potrivit declaratiilor de avere, cei 23 de consilieri locali ai municipiului Bacau au incasat in ultimul an indemnizatii totale de aproximativ 1,6 miliarde lei vechi. Acestia, in schimb, nu s-au omorât cu munca in aceeasi perioada. In schimbul sutelor de milioane incasate, alesii bacauanilor au reusit performanta de a initia si promova sub 30 de proiecte de hotarâre in intervalul 2008 - 2010 inclusiv. Cele mai consistente indemnizatii au fost ridicate de consilierii PSD care s-au ales cu 87.000 RON (870 de milioane lei vechi) de pe urma calitatii de ales local. Consilierii penelisti, desi de doua ori mai multi, au incasat indemnizatii in cuantum de peste 61.000 RON (610 milioane lei vechi). Un numar important de consilieri nu a consemnat in declaratiile de avere toate veniturile ce deriva din calitatea de ales local.

Activitatea consilierilor locali a fost remunerata cu 1,6 miliarde lei vechi numai in ultimul an. Sumele reprezinta totalul indemnizatiilor primite de acestia, practic banii cu care bacauanii isi platesc alesii pentru ca acestia sa delibereze si sa decida in numele lor.
Cel mai avut grup politic din Consiliul Local este, paradoxal, cel al PSD. Cei 6 alesi social-democrati au ridicat in ultimul an indemnizatii in cuantum de peste 870 de milioane lei vechi. In suma intra si veniturile ce deriva din calitatea de ales local: indemnizatii pentru prezenta in Consiliile de Administratie (CA) sau Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA) societatilor aflate in portofoliul municipalitatii etc.
Cel mai "indemnizat" pesedist este Irina Florea, care a incasat numai in ultimul an peste 36.000 RON (360 de milioane lei vechi). Potrivit declaratiei de avere, in suma au fost incluse si veniturile rezultate din activitatea de consilier la cabinetul presedintelui CJ Bacau. Florea e urmata de Nicu Zaharia, consilier care a ridicat o indemnizatie de 7112 RON (71 de milioane lei vechi), dar si 10.521 RON (peste 100 de milioane lei vechi) venituri din calitatea de membru in AGA de la CET SA Bacau. In total, peste 170 de milioane lei vechi. Topul pesedist al "indemnizatilor" e completat de Ionel Floroiu. Acesta a ridicat in ultimul an o indemnizatie de 7315 RON (73 de milioane lei vechi), la care se adauga alte 5000 RON (50 de milioane lei vechi) obtinute din calitatea de presedinte al Asociatiei Nationale a Autoritatilor Teritoriale de Ordine Publica.

Mironescu, indemnizatie 200 de milioane

In tabara liberala, cel mai "platit" in ultimul an a fost Roxana Mironescu, ajunsa intre timp viceprimar. Mironescu a incasat o indemnizatie de ales local in cuantum de 8681 RON (peste 86 de milioane lei vechi), dar si 12.527 RON (peste 125 de milioane RON), suma constând in indemnizatia de membru in AGA de la CET Bacau. Actualul viceprimar este urmat de Mircea Fechet, care a incasat o indemnizatie de participare la sedintele CL in suma de 10.272 RON (peste 100 de milioane RON), respectiv 14.971 RON (peste 149 de milioane lei vechi) indemnizatie de membru in AGA de la CET Bacau. Pe un loc onorabil se claseaza si Ilie Birzu, ales local cu o vechime la locul de munca: Birzu este consilier de 18 ani. Indemnizatia de ales incasata de penelist se cifreaza la 18.265 RON (peste 182 de milioane lei vechi), insa in ea Birzu si-a comasat veniturile obtinute din postura de membru in AGA de la SC FCM Bacau SA, respectiv CET.
Indemnizatia totala primita in ultimul an de alesii locali ai PNL se ridica la 61.559 RON (peste 610 milioane lei vechi). De asemenea, Ileana Paduraru a incasat o suma frumusica drept indemnizatie de ales local: 7315 RON (73 de milioane lei vechi), la care se adauga 9000 RON (90 de milioane lei vechi) primiti pentru prezenta in AGA de la CET. In total, peste 16.000 RON.

Doar doi cu indemnizatie

In grupul democrat-liberal din CL Bacau doar doi alesi locali si-au dezvaluit, in declaratiile de avere, sumele indemnizatiile incasate: Constantin Draganuta si Gabriel Axinte. Suma totala primita de cei doi in ultimul an se ridica la 10.038 RON (100 de milioane lei vechi). Alti doi pedelisti - Florin Toma, respectiv Dumitru Munteanu - au devenit consilieri locali de putin timp, in timp ce Liviu Curca, cel de-al cincilea pedelist din CL, este om de afaceri.
Lucian Bogdanel

Isi tin veniturile ascunse

Un numar important de consilieri tine la secret sumele de bani incasate in temeiul calitatii de ales local. Ion Rotaru, consilier PNL si afacerist local, este membru in AGA de la SC FCM Bacau SA, dar si in cea de la CET, insa in declaratia de avere nu apar consemnate sumele primite in aceasta calitate, ci doar indemnizatia de ales local - 7744 RON (77 milioane lei vechi). Intr-o situatie similara se afla Lucian Ciubotariu. Consilierul liberal a uitat sa evidentieze in declaratia de avere remuneratiile obtinute din calitatea de membru al AGA de la SC FCM Bacau SA, respectiv al Companiei de Apa. Un alt ales consilier penelist - Nicolae Nechita - a uitat sa evidentieze in declaratia de avere suma obtinuta in calitate de membru al AGA de la SC FCM Bacau SA. Omisiunile penelistilor explica, in parte, de ce grupul PNL din CL Bacau, de doua ori mai mare decât cel al PSD, a evidentiat un total mai mic al indemnizatiilor primite fata de alesii social-democrati. 

Ce fac la locul de munca?

In pofida sumelor frumusele incasate, alesii bacauanilor nu se omoara cu munca. Din 2008 si pâna in prezent, ei au initiat 28 de proiecte de hotarâre. Potrivit unei analize publicate in vara anului trecut de cotidianul Desteptarea, cel mai activ consilier local a fost Roxana Mironescu (14 proiecte initiate), respectiv George Bogatu (9 proiecte initiate). Restul alesilor locali s-au facut "remarcati" mai curând prin inactivitate si prin votul la comanda, daca ne referim la majoritatea PNL care controleaza CL Bacau. Mai mult, unii dintre alesi nici macar nu au catadicsit sa-si aduca la zi rapoartele de activitate. Si asta spune ceva despre cei pe care i-am ales sa ne reprezinte in 2008. 

http://www.desteptarea.ro/lenea-alesilor-locali-ne-costa-16-miliarde-lei.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO