» » » » Premieră în Justiţie: un dosar vechi de 75 de ani ar putea fi redeschis. Un ordin călugăresc al Vaticanului vrea înapoi Băile Felix


Secţia Civilă a Curţii Supreme ar putea avea pe rol cel mai vechi dosar din România. Ordinul călugăresc Premonstratens este la un pas să redeschidă un litigiu cu statul român care datează din 1937. Ordinul ce aparţine Vaticanului susţine că în 1936 a fost deposedat de 176 de hectare de teren şi de staţiunea Băile Felix.
Documentele depuse la dosar arată că, printr-o simplă ”corectare” a cărţii funciare, staţiunea Băile Felix a fost trecută din patrimoniul ordinului în proprietatea statului român. Valoarea litigiului la ora actuală este de câteva zeci de milioane de euro. Procesul din 1937 a fost oprit printr-o banală adresă trimisă de Ministerul Afacerilor Externe.
Cum au ajuns călugării Sfântului Scaun în România
În anul 1120 este înfiinţat ordinul călugăresc Premonstratens care funcţionează şi în zilele noastre şi are peste 1300 de membri. Acest ordin funcţionează sub protecţia Vaticanului. Istoria sa a fost documentată inclusiv de regimul comunist din România. Un document din 1962, realizat de Arhivele Naţionale, a refăcut pe baza documentelor istoricul acestui ordin şi prezenţa acestuia în România.
Potrivit acestui document, călugării Ordinului Premonstratens au ajuns în România în anul 1131, ei fiind aduşi de regele Ştefan al II-lea al Ungariei. La scurt timp, ordinul înfiinţează Promotoriul Oradiei, adică a construit o mânăstire. Mânăstirea a fost distrusă de tătari şi refăcută în 1252. În 1566 mânăstirea este din nou distrusă. Ordinul este desfiinţat în anul 1787 de către împăratul Iosif al II-lea, dar în 1802 este reînfiinţat, având în patrimoniu o mânăstire şi o biserică. Documentul din 1962 arată că, după reînfiinţare, călugării îşi extind influenţa în zona Oradiei şi acumulează importante proprietăţi.
Comuniştii notau că ordinul avea în proprietate 1939 de hectare, vie, o biserica o mânăstire şi un liceu. ”Patrimoniul ordinului este următorul: La Sânmartin, regiunea Crişana: 178 hectare teren arabil, o mânăstire, o biserică. La Hidişelul de Jos 616 hectare de pământ, la Hidişelul de Sus 242 hectare, la Tîrguşor 63 hectare arabil”, se menţionează în documentul Arhivelor Naţionale.
Un alt document întocmit de autorităţile române în 1940 arată că Ordinul Premonstratens deţinea nici mai mult nici mai puţin decât staţiunea balneară Băile Felix. ”În comuna Sânmartin ordinul deţine: Biserică, Mânăstirea, clădiri de economie, moară de apă, Stabiliemntul Băile Felix/ 5 edificii de hotel, 3 edificii de băi, locuinţele particulare […] 126 hectare, etc”, se arată în documentul din 1940.

Mai multe in    

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO