» » » » Onestenii ar putea plati facturi de 24 milioane de lei vechi pe luna pentru caldura


Onestenii din sistemul centralizat de termoficare risca sa ramina fara caldura in aceasta iarna sau sa plateasca facturi usturatoare, de pina la 2.400 de lei pe luna (24 milioane de lei vechi), conform unor evaluari care s-au facut la sedinta de luni a Consiliului Local Onesti. 
Problema legata de firma de termoficare din Onesti, Termon CT SA, nu figura pe ordinea de zi a sedintei de luni, insa consilierii locali si reprezentantii Primariei au dorit sa fie informati despre situatia existenta in acest moment. Conform administratorului unic de la Termon, Mircea Cetean, si a primarului Laurentiu Neghina, pentru a fi repornite centralele termice de cartier, ar trebui platita datoria catre furnizorul de gaz, E.On, ce se ridica la 16 miliarde de lei vechi, plus o garantie de 5 miliarde, adica 21 miliarde de lei in total. “Noi putem sa dam 11 miliarde, si avem o promisiune de 10 miliarde de la bugetul de stat”, a precizat primarul Laurentiu Neghina. Insa edilul-sef din Onesti a mai aratat ca repornirea firmei de termoficare nu depinde doar de plata celor 21 de miliarde, ci si de prezentarea catre furnizorul de gaz a unor calcule din care sa reiasa ca Termon nu-si va mari datoria in primavara. “Daca nu le dam celor de la E.On un plan pentru ca in primavara datoria catre ei sa fie mai mica decit acum, ei nu dau drumul la gaz”, a aratat Neghina. Calculele respective pornesc de la pretul real al gigacaloriei produse la Onesti, iar acesta este de 517,30 lei/GCal, dupa cum a precizat administratorul unic de la Termon, Mircea Cetean. Vechiul tarif era de 297 de lei/GCal, iar cresterea este justificata prin majorarea pretului la gaz metan, precum si prin scaderea productiei de energie termica, datorata scaderii numarului de clienti. La acest tarif, firma de termoficare nu ar iesi nici in pierdere, nici in cistig, insa valoarea facturilor pentru consumatori ar fi atit de mare, incit acestia n-ar avea cum sa plateasca. La un consum mediu de 1,5 GCal pe luna pentru un apartament cu doua camere, unii ar putea plati 8 milioane de lei vechi pe luna, dar altii ar putea sa ajunga si la facturi de 24 de milioane pe luna, a aratat primarul Laurentiu Neghina, facind referire in special la cei aflati in vechiul sistem de termoficare, cu distributie pe verticala si fara contorizare individuala. In aceasta situatie, Termon ar fi in impas, pentru ca nu ar avea incasari suficiente, daca oamenii nu au cum sa plateasca facturile imense, iar plata gazului catre furnizor nu ar putea fi facuta. In plus, ar creste foarte mult si datoriile consumatorilor. “Sa nu ne trezim cu un val de executari silite in primavara”, a avertizat primarul Neghina. Totusi, dupa cum a aratat directorul executiv de la Termon, Cornel {tefanescu, circa 2.200 de clienti se afla in noul sistem, cu distributie pe orizontala si contorizare individuala, iar acestia ar putea ajunge, cu economii, la un consum de o gigacalorie pe luna. Doar 300 de consumatori se mai afla in sistemul vechi, insa cei mai multi au rezolvat problema pierderilor de la subsolurile blocurilor.
Subventiile de la bugetul local – o solutie controversata
O alta varianta de calcul pentru pretul de furnizare a energiei termice la Onesti s-a bazat pe alocarea unor subventii de la bugetul local al municipiului. Pentru ca onestenii din sistemul centralizat de termoficare sa plateasca la fel ca si pina acum, adica 297 de lei/GCal, ar fi necesare subventii de la bugetul local de aproximativ 26 miliarde de lei vechi. “In toata tara se aloca subventii de la Consiliul local”, a spus Mircea Cetean, administratorul unic de la Termon, care a mai sustinut ca, de fapt, este vorba de o precizare din lege. “Scrie clar in lege: trebuie subventionata gigacaloria”, a aratat Cetean. Pe de alta parte, primarul Neghina a sustinut ca “nu putem asigura o gigacalorie de 300 de lei”, pe motiv ca nu sint bani. “Noi, ca Primarie, nu avem bani pentru subventia respectiva”, a spus Neghina. “Nu cerem pentru noi, ci pentru consumatori”, a insistat Mircea Cetean. “Toata tara merge pe ideea subventionarii gigacaloriei”, a continuat Cetean. Pe de alta parte primarul Laurentiu Neghina a subliniat faptul ca mai exista circa 1.000 de persoane care s-au debransat de la sistemul centralizat, pentru ca nu au mai avut bani sa-si plateasca energia termica, dar care nu si-au cumparat nici centrale de apartament, pentru ca nu au avut cu ce. Dar cei 1.000 platesc taxe si impozite catre bugetul local si ar fi nedrept ca din banii lor sa se asigure subventii pentru consumatorii din sistemul centralizat, in timp ce ei nu au caldura si nu beneficiaza de nimic de pe urma subventiilor platite si din banii lor, dupa cum a argumentat primarul Neghina. Edilul-sef a aratat ca banii de subventii nu pot fi asigurati cu usurinta. “Iesirea din iarna ar insemna o diminuare cu 25 % a intregului buget al Onestiului, daca am subventiona gigacaloria”, a spus Neghina. “Ar trebui sa taiem 25 % din orice cheltuiala, de la invatamint, de la sport, de la cultura, de peste tot”, a subliniat primarul. Totusi, neasigurarea caldurii pentru cei peste 5.000 de onesteni din sistemul centralizat ar genera un fenomen social de mari proportii, dupa cum a apreciat unul dintre consilierii locali, motiv pentru care primarul Laurentiu Neghina a aratat ca va continua sa caute solutii pentru a putea asigura subventia de la bugetul local al Onestiului.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO