» » » Anul electoral blocheaza piata asigurarilor obligatorii

Dupa ce au trâmbitat ca asigurarea locuintelor este obligatorie si in lipsa acesteia cei afectati de calamitati naturale nu vor mai primi sprijinul statului, autoritatile locale bat in retragere pentru ca este an electoral. In timp ce acestea nu aplica amenzi pentru cei care nu si-au incheiat asigurarea, numarul celor care incheie o polita scade de la o luna la alta. 
Statisticile Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) arata ca in luna ianuarie 2012, numarul asigurarilor obligatorii de locuinte ajunsese la 18.743 in judetul Bacau. Cele mai multe polite au fost incheiate in mediul rural, adica 13.561, dovada ca cei care locuiesc la tara sunt mai constienti ca in orice moment pot fi loviti de o calamitate.
Numarul acestor asigurari obligatorii este insa fluctuant. In luna decembrie 2011, de exemplu, numarul lor era de 20.362, in timp ce in luna noiembrie era de 24.795. Tendinta de scadere are o explicatie simpla in spate, spun reprezentantii firmelor de asigurari. "Cum primariile nu au aplicat amenzi, tot ce s-a facut pâna acum la capitolul educarea populatiei s-a pierdut. Asta se va intoarce impotriva lor pentru ca daca se vor confrunta cu astfel de situatii, oamenii vor veni tot la primarii", este de parere Sorin Misaila, directorul unei agentii de asigurari din Bacau. 
Dar, edilii cred ca scopul acestei legi nu a fost de a-i speria pe oameni cu amenzi. "Important este ca oamenii sa se asigure, nu sa fie amendati. Nu acesta este scopul acestei legi. Cred ca vom fi nevoiti sa amendam 99 la suta din populatie", spune primarul din Comanesti, Viorel Miron. O solutie, mai spun asiguratorii, era ca oamenii sa fie somati in momentul in care isi achitau taxele si impozitele locale.

Pier pe judecata lor

Un lucru este cert. De acum, cei care se confrunta cu furia naturii vor trebui sa suporte pagubele din bugetul lor, daca nu au o asigurare obligatorie. "Legea este clara. Bani de la bugetul de stat vin doar pentru infrastructura, nu pentru aceste cazuri", sustine Misaila. "Am avut si situatii in care s-au incheiat polite, primaria nu a mai venit in control, iar oamenii ne-au cerut noua banii inapoi. Este clar ca nu sunt constienti ca aceasta asigurare se face in interesul lor", mai spune asiguratorul. 

Scaderi si la asigurarile facultative

Trendul descendent s-a instalat si in ceea ce priveste asigurarile facultative pentru locuinte. Si aici, politica de delasare a autoritatilor a determinat scaderea. Dar, a aparut acum un alt risc care era acoperit doar de aceasta asigurare facultativa: cel rezultat din topirea zapezilor. Daca in aceast caz asigurarea obligatorie nu garanteaza despagubiri, in baza unor polite facultative se pot face reparatiile necesare la o locuinta sau anexe. "Avem deja 20 de astfel de dosare de despagubire. Noi am gândit asigurari facultative cu 10-20 de lei mai scumpe decât cele obligatorii, dar cu mai multe riscuri incluse. Chiar si asa, numarul politelor a scazut cu 80 la suta fata de iulie anul trecut, pentru ca nu s-au aplicat amenzi", spune reprezentantul unei alte firme de asigurari bacauane. 


Situatia pe regiuni arata ca in Muntenia s-au incheiat cele mai multe asigurari obligatorii ale locuintelor, in timp ce Moldova ocupa locul al doilea in acest top, cu 18,9 la suta din totalul politelor incheiate la nivel national. 
http://www.desteptarea.ro/anul-electoral-blocheaza-piata-asigurarilor-obligatorii.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO