» » Sinistratii din comuna Zemes vor sa li se faca dreptate

Rezultatul anchetei efectuate de catre specialistii Universitatii de Petrol si Gaze Ploiesti nu-i multumeste pe sinistratii din comuna Zemes. Printr-o scrisoare deschisa, acestia acuza compania de petrol din zona pentru evenimentul petrecut in luna decembrie 2010. Atunci, in urma unei explozii produse intr-o locuinta a izbucnit un incendiu, care a schimbat radical viata a 9 familii. 

Pentru a stabili cu exactitatea cum s-a produs explozia din 8 decembrie 2010 din comuna Zemes, autoritatile au solicitat ajutorul unor specialisti ai Universitatii de Petrol si Gaze Ploiesti. In urma anchetei desfasurate de catre acestia, rezultatul indica faptul ca acumularea de gaze s-a produs pe cale naturala, din cauza alunecarilor de teren din anii ’70 - ‘92, care au avut loc in zona cu pricina. Aceasta explicatie ii nemultumeste total pe sinistratii care au ramas fara case, dupa ce s-a luat decizia ca ei sa fie stramutati. Asta pentru ca, in opinia lor, singurul vinovat de producerea evenimentului este compania de petrol din zona. S-a stabilit ca in comuna, in locul in care s-a produs explozia, exista o punga de gaze care ar putea sari in aer oricand si de aceea locuintele celor 9 familii, nu mai pot fi locuite. Unul dintre sinistrati, Maria Darlau, a decis sa-si faca dreptate singura, asa ca a adresat Trustului Media Desteptarea o scrisoare deschisa in care precizeaza: “Mentionez faptul ca zona in care locuim este una petroliera, iar titularul de acord petrolier este OMV Petrom. Dupa analizele efectuate de UPG Ploiesti nu este specificata o cauza precisa a emanatiilor de gaze, facandu-se referire la coloanele de sonda rupte si ramase cu posibilitatea de a deversa zacamant in strat. Va aduc la cunostinta faptul ca in urma alunecarilor de teren din 1992, Petrom a pierdut 47 de conducte care au fost acoperite de alunecare, la nici una nu s-au efectuat lucrari de protejare intrucat zona nu este stabila. Sotul meu a depus o petitie la primaria Zemes, unde s-a cerut inca de atunci stramutare, intrucat exista un viitor pericol de emanatii de gaze, dar nu s-a primit nici un raspuns”.

Urmariti de blestem

Familia Dirlau a mai trecut prin astfel de momente cu multi ani in urma. Romeo Dirlau (41 de ani), fiul Mariei, spune ca in anul 1979 cand a fost ridicata prima sonda in zona in care locuiau au avut loc alunecari de teren iar casa lor a fost aproape distrusa. Atunci au primit teren in alta locatie, exact in cea care acum e afectata de explozia din decembrie 2010. Aici si-au construit din nou o casa tip P+1. Ghinionul insa i-a urmarit. “In 1992 au fost din nou alunecari de teren. Atunci tata avea 51 de ani. Am cerut stramutarea. Nu ni s-a aprobat”, a explicat Romeo. Acum au ramas pentru a doua oara fara nimic.

Ramasi fara nimic



Sunt 9 familii in aceasta situatie. In total, 27 de sinistrati. Fiecare are povestea lui, fiecare incearca sa o ia de la capat, sa duca o viata normala. Sunt femei, barbati, copii, care acum locuiesc intr-un adapost oferit de primarie. Stau cu totii intr-un imobil, construit pe baza sportiva din centrul comunei Zemes. Au fiecare camerele lor, au caldura, apa calda, un acoperis deasupra capului. Dar nu mai au casa. Cu totii si-au incropit cum au putut o mica gospodarie in noul adapost. Si-au adus din casele lor televizoare, frigidere, mobila, paturi, saltele, covoare, vesela, oale, aragazuri. Au crezut ca e doar o solutie temporara. Dar intre timp au primit vestea ca trebuie sa fie stramutati.
Roxana Neagu

http://www.desteptarea.ro/sinistratii-din-comuna-zemes-vor-sa-li-se-faca-dreptate.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO