» » PSD simte funia la par: Campania "Vino in PSD sa-ti faci un viitor", o incercare de a contrabalansa pierderile din judet

Pesedistii pluseaza pe municipiu cu o campanie menita a consolida pozitia partidului in „cetatea lui Stavarache”. Demersul social-democratilor atesta ca in judetul Bacau USL este poveste fara succes, plecarea din Uniune a primarului bacauan fiind o chestiune de timp. Campania pesedista are si un resort mai putin cunoscut: partidul a pierdut hegemonia in judet, formatiunile politice aflate la Putere (PDL, respectiv UNPR) inregimentand in acest moment aproape 55 de primari. PSD are nevoie de o prezenta mai consistenta in municipiul de resedinta pentru a nu pierde sefia CJ la alegerile din 2012, in ipoteza in care reorganizarea administrativa a tarii nu va avea loc.
Pesedistii vor sa-si consolideze pozitia in municipiu printr-o campanie ai carei vectori de imagine sunt Dragos Benea - presedintele Consiliului Judetean, Irina Florea - secretarul organizatiei judetene, respectiv omul de afaceri Virgil Mandru - presedintele organizatiei municipale. Prin intermediul demersului lor politic, social-democratii spera sa inregimenteze peste 2000 de noi membri, crescand - semnificativ - dimensiunea municipalei conduse de Mandru (de la 3000 de membri, la 5000). Campania pesedistilor a fost facuta publica de presedintele PSD Bacau, Viorel Hrebenciuc, la ultima conferinta de presa a partidului, prilejuita de participarea lui Victor Ponta la raliul Moldovei. De altfel, Hrebenciuc este si parintele campaniei „Vino in PSD sa-ti faci un viitor”.

O chestiune de timp

Ce-i determina pe social-democrati sa ingroase randurile in municipiul de resedinta „patronat” de „colegul” din USL, Stavarache? Raspunsul e cat se poate de simplu. PSD pare sa-si intemeieze calculele politice pe o formula a USL din care primarul Bacaului nu face parte. Stavarache a declarat, in repetate randuri, ca nu va face niciodata alianta cu PSD si Hrebenciuc, astfel incat pesedistii ambaleaza motoarele in municipiu asteptand, cu sufletul la gura, „dezertarea” din USL a primarului bacauan. Evenimentul este o chestiune de timp, Stavarache aflandu-se in negocieri asidue cu UNPR, dar si intr-o relatie rentabila cu falanga Suceava-Botosani a PDL, reprezentata de verii Gheorghe si Catalin Flutur. Din acest punct de vedere, nu e o intamplare ca cele mai banoase contracte din municipiul Bacau au incaput pe mana unor societati afiliate grupului de interese din nordul Moldovei. Stavarache plateste, in acest fel, un soi de „taxa de protectie” actualei Puteri, dar lasa si o portita deschisa in perspectiva parasirii Uniunii lui Ponta si Antonescu. Primaria lui Stavarache pare sa fi devenit, in ultimul an, un punct de lucru in Bacau al grupului PDL din Suceava si Botosani.

PDL + UNPR = 55 de primari?

Intarirea pozitiei PSD in municipiul de resedinta are si o motivatie de ordin aritmetic. Dupa multi ani, PSD se afla in inferioritate in judetul Bacau, partidele arondate Puterii inregimentand, in acest moment, 53 de primari (45 - PDL, 8 - UNPR). Daca infrastructura de primari a PNL a fost destructurata de PDL, dezintegrarea PSD revine UNPR-ului, partid aflat pe val in ultimele luni. Progresistii sunt decisi sa mai faca rost de inca doi primari, in mediul politic fiind rostite - cel mai des - numele primarului moinestean Viorel Ilie (PC), respectiv cel al edilului buhusean Ionel Turcea (PSD). Nu este exclus ca mai multi primari social-democrati sa opteze pentru inregimentarea in UNPR, chiar daca lui Hrebenciuc ii place sa afirme ca edilii pesedisti sunt cei mai loiali politicieni. PSD mai are o problema in judet: Onesti. Municipiul de pe Trotus e condus, de aproape 20 de ani, de Emil Lemnaru, un politician fosilizat in maniere vechi, sub „domnia” caruia Onestiul a batut pasul pe loc. USL nu functioneaza nici la Onesti - desi PNL are un viceprimar - iar problemele existente la nivelul societatii de termoficare (Termon), in aceasta iarna, ar putea pune capac celor doua decenii de „lemnarism”. Un calcul simplu arata ca „majoritatea” PDL-UNPR intrunita la capitolul primarii, dar si foarte posibila plecare a lui Stavarache din USL, expune PSD perspectivei de a pierde judetul pentru prima oara dupa 22 de ani de hegemonie.

Un colegiu sigur

Comasarea alegerilor, in sensul alipirii localelor cu parlamentarele, reprezinta un alt examen de foc pentru pesedisti. Chiar daca cei peste 50 de primari afiliati Puterii nu sunt toti de „locul 1”, acestia sunt avantajati de faptul ca localele se vor derula intr-un singur tur de scrutin si la primarii, dupa modelul consiliilor judetene. Astfel, primarii in functie vor juca un rol esential in economia alegerilor parlamentare. Asa cum au anuntat deja, pedelistii intentioneaza sa redeseneze colegiile in acord cu necesitatea reducerii numarului de parlamentari la 300. In toate judetele, deci si in Bacau, colegiile vor fi redesenate pornind de la raportul numeric al primariilor detinute de binomul 
PDL-UNPR. Interesul sefului PSD Bacau, Viorel Hrebenciuc, este de a-si securiza un colegiu eligibil in ipoteza unei noi candidaturi la un loc in Parlament. PSD pierde in judet tot mai mult teren, marele „merit” al campaniei desantate dusa de Stavarache impotriva pesedistilor fiind acela ca imaginea USL a fost asociata strict cu PSD. Din postura de candidat la Primaria Bacau, afiliat insa intereselor Puterii - nu Opozitiei, Stavarache va putea lovi, la discretie, in USL. In judetul Bacau, Uniunea are toate sansele sa vina cu doi candidati PSD la localele din 2012, astfel incat Stavarache va putea resapa electoral - pentru a cata oara? - marota sa anti-pesedista. 
Lucian Bogdanel


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO