» » » BACAU: NEVINOVAT BĂGAT ÎN AREST DOAR PE BAZA UNEI DECLARAȚII MINCINOASE

Un tănăr de 27 de ani, din Orbeni, a stat după gratii trei zile, fiind acuzat că a furat două vaci. Reținerea lui de către procurori s-a făcut doar pe baza declarației unui martor. Magistrații de la Judecătorie au decis, pe baza aceleiași declarații și fără alte probe, arestarea preventivă a bărbatului. După trei zile de arest, el a fost lăsat în libertate. Procurorii, cei care inițial solicitaseră arestarea, au cerut eliberarea tânărului când și-au dat seama că nu el este autorul furtului. Bărbatul va da în judecată statul român pentru arestare abuzivă.


Cătălina CHIFU
Cât de ușor poți ajunge după gratii o dovedește cazul unui tânăr de 27 de ani, din Orbeni, care a stat închis trei zile fără să fie vinovat. Și procurorii, dar mai grav și judecătorii au ținut cont doar de o simplă declarație a unui martor. La începutul acestei luni, Alin Grigoraș, a fost săltat de polițiști și dus la Parchetul de pe lângă Judecătorie. I s-a adus la cunoștință că este reținut pentru furt de animale – două vaci mai precis. A fost audiat, a cerut insistent să fie eliberat pentru că nu a furat el vacile, dar nimeni nu l-a luat în serios. “Întâi am fost dus la Postul de Poliție din Orbeni – povestește Alin Grigoraș. M-au pus să semnez o declarație scrisă de altcineva, pentru că eu nu am vrut să scriu ce spuneau ei. La Parchet nu m-a crezut nimeni. Mi s-a spus că cineva m-a văzut cum furam două vaci în Valea Seacă”. În baza declarației date de un martor, procurorii l-au reținut pentru 24 de ore și au trimis Judecătoriei Bacău propunerea de arestare preventivă. Fără să ia în calcul că la dosar nu există alte probe, doar pe baza acelei declarații, Judecătoria a emis, pe 5 august, mandat de arestare pentru 29 de zile. “Inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de urmărire sau de la judecată sau de la executarea pedepsei” – motivează instanța, copiind aproape în totalitate motivarea procurorilor. “Eram în Finlanda – explică Alin Grigoraș. Muncesc acolo, iar soția le-a spus polițiștilor, dar nu au crezut-o”.
Pe 7 august, Parchetul depune la Judecătorie o cerere de revocare a măsurii arestării preventive. Procurorii și-au dat seama că s-a făcut o eroare și că Alin Grigoraș nu este autorul furtului. Adevăratul vinovat a fost de asemenea arestat și și-a recunoscut fapta. “Din cercetări rezultă că acesta (Alin Grigoraș, n.r.) nu a participat la comiterea faptei pentru care este cercetat” – motivează Parchetul cererea de revocare. Deși Judecătoria a hotărât punerea deîndată în libertate a tânărului arestat nevinovat, Alin a mai stat în arest încă o zi, termenul în care părțile pot face recurs împotriva eliberării, așa cum spune litera legii. Adică ori Alin să refuze eliberarea, ori Parchetul să se răzgândească și să atace propria cerere de revocare! “Faptul că s-a dispus arestarea preventivă doar pe baza unei declarații arată să instanța s-a pripit – spune Dan Miclăuș, avocatul lui Alin Grigoraș. Nu s-au verificat toate pistele, drept urmare s-a găsit adevăratul vinovat și s-a ajuns la situația paradoxală în care să fie în arest și cel care a recunoscut fapta și cel nevinovat, până la expirarea termenului de recurs”.
La câteva zile după eliberare, aceiași polițiști din Orbeni l-au ridicat din nou pe Alin pentru o altă acuzație – furt de oi. De această dată nu l-au mai arestat, însă tânărul crede că oamenii legii vor să se răzbune și să-l găsească țap ispășitor. “De față cu jandarmul de la Parchetul Judecătoriei, m-a amenințat un polițist că mă împușcă – acuză Alin Grigoraș. Am refuzat testul poligraf și a zis că mă duce cu forța. A venit avocatul și atunci s-au potolit”.
Tânărul va face plângere împotriva polițiștilor care l-au agresat și va da în judecată statul român pentru arestare abuzivă.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO