» » » » Barack Obama salută 'curajul' alegătorilor ucraineni


Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a salutat duminică seară 'curajul' alegătorilor din estul Ucrainei care s-au prezentat la urne pentru a alege un nou președinte, 'în pofida provocărilor și a violenței', scrie AFP.

Foto: (c) Bao Dandan / XINHUA FLUX
Acest scrutin constitue 'un important pas suplimentar în eforturile depuse de guvernul ucrainean pentru a uni țara', a declarat liderul de la Casa Albă într-un comunicat.
Miliardarul prooccidental Petro Poroșenko este dat învingător din primul tur al prezidențialelor, cu peste 56% din voturi, potrivit sondajelor realizate duminică la ieșirea de la urne. Alegătorii au votat în număr mare, mai puțin în estul controlat de separatiști proruși. 'În pofida provocărilor și a violenței, milioane de ucraineni au mers la vot în întreaga țară. Chiar și în anumite zone din estul Ucrainei, unde separatiști susținuți de Rusia încearcă să priveze de drepturi regiuni întregi, ucraineni curajoși au votat', a adăugat Obama care duminică seară a efectuat o vizită neașteptată în Afganistan.
'Salutăm hotărârea fermă a tuturor celor care au participat la vot, precum și eforturile guvernului de a asigura desfășurarea alegerilor în ciuda acestor amenințări', a adăugat liderul administrației de la Washignton, care și-a exprimat dorința de a conlucra cu viitorul președinte ucrainean și cu un 'parlament democratic ales'.
Criza ucraineană, izbucnită la sfârșitul lui 2013 pe fondul unei mișcări de contestare la Kiev a autorității fostului președinte Viktor Ianukovici, urmată de anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea unei insurecții armate în est, a consacrat reapariția ambițiilor Rusiei pe scena internațională și a deschis o perioadă de confruntări între ruși și occidentali. AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza)
AGERPRES

About Daniel Gorun

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO