» » » DEȚINUT VIOLAT ÎN PENITENCIARUL BACĂU



Un deținut susține că a fost agresat sexual în celulă. Medicii legiști urmează să stabilească veridicitatea declarației deținutului.

Ramona IONESCU
Un băiat de 18 ani, încarcerat în Penitenciarul de Minori și Tineri Bacău, a fost abuzat sexual de către un deținut. Victima a raportat agresiunea și a fost dusă la Spitalul Județean Bacău pentru a primi îngrijiri medicale. Medicii l-au diagnosticat cu “agresiune sexuală anală anamnestică, contuzie toracică”, iar după ce a primit îngrijiri medicale a fost urcat în duba penitenciarului și dus înapoi în celulă. Victima se pare că nu dorește să depună plângere împotriva agresorului. “Persoana în cauză – declară agent Cristina Cîrlan, purtător de cuvânt în cadrul Penitenciarului Bacău – spune că nu dorește să facă public acest incident și nu și-a dat acordul pentru a furniza informații din dosarul individual”. La nivelul Penitenciarului Bacău a început o anchetă internă, urmând ca medicii legiști să stabilească cu exactitate dacă a fost vorba sau nu despre raport sexual anal.
“No comment”
Cazul este trecut în categoria “no comment”. Reprezentanții Penitenciarului Bacău nu vor să comenteze pe marginea acestui subiect, invocând dreptul la imagine cerut de deținut. “Fără acordul deținutului nu avem voie să furnizăm date personale sau informații din dosarul medical” – a declarat agent Cristina Cîrlan. Învăluit în mister rămân numele agresorului și locul în care s-ar fi produs agresiunea. Conducerea Penitenciarului de Minori și Tineri Bacău a refuzat să furnizeze aceste informații. “Examenul medical se realizează în condiții de confidențialitate – spune agent Cîrlan. Medicul care efectuează examenul medical are obligația de a sesiza procurorul în cazul în care constată că persoana condamnată a fost supusă la tortură, tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente, precum și obligația de a consemna în fișa medicală cele constatate și declarațiile persoanei condamnate în legătură cu acestea sau cu orice altă agresiune declarată de persoana condamnată. Persoana condamnată la o pedeapsă privativă de libertate are dreptul de a cere să fie examinată, la locul de deținere, de un medic legist sau de un medic din afara sistemului penitenciar, desemnat de persoana condamnată. Constatările medicului din afara sistemului penitenciar se consemnează în fișa medicală a persoanei condamnate, iar certificatul medico-legal se anexează la fișa medicală, după ce deținutul a luat cunoștință de conținutul său, sub semnătură”.
Ce riscă agresorul
Agresorul poate primi sancțiuni în cazul comiterii abaterilor disciplinare. El poate primi avertisment, suspendarea dreptului de a participa la activități culturale, artistice și sportive, pe o perioadă de cel mult o lună, suspendarea dreptului de a presta o muncă, pe o perioadă de cel mult o lună, suspendarea dreptului de a primi și de a cumpăra bunuri, cu excepția celor necesare pentru igiena individuală, pe o perioadă de cel mult două luni, suspendarea dreptului de a primi vizite, pe o perioadă de cel mult trei luni sau izolarea pentru maximum 10 zile. “Atunci când apar astfel de sesizări – declară agent Cristina Cîrlan – este informat judecătorul delegat cu executarea pedepselor privative de libertate și Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău”.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO