» » » » » Vicepreședintele SUA la București (VIDEO)


Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și-a început marți vizita de două zile în România.

Foto: (c) Radu TUȚĂ / AGERPRES FLUX
Oficialul american a venit la București împreună cu soția sa, Jill Biden.
Aeronava Air Force Two a aterizat pe Aeroportul Internațional "Henri Coandă" la ora 14,52, delegația americană fiind întâmpinată de ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlățean.


Joe Biden s-a deplasat ulterior la Baza aeriană 90, unde a fost așteptat de ministrul Apărării, Mircea Dușa.
În discursul susținut în fața militarilor români și americani, oficialul american a punctat faptul că națiunile din NATO nu sunt niciodată singure și le-a mulțumit românilor pentru sprijinul pe care îl acordă în Alianța Nord Atlantică.
Potrivit lui Joe Biden, România a fost mereu un partener și un aliat de încredere pentru SUA.
"Este clar pentru noi că românii sunt aliați devotați și nu m-am îndoit de acest lucru niciodată, încă de când se făceau eforturi pentru intrarea României în NATO. Ați fost mereu parteneri de încredere. România, la ora actuală, ne ajută cu baza aeriană care ne susține efortul pentru transportul către Afganistan. România lucrează pentru mărirea bugetului la 2% din PIB și ar trebui să realizeze acest lucru. Eu cred că sunteți cea mai bună generație de luptători pe care a produs-o țara dvs. (...) Puteți să vă bazați pe noi. (...) Așa cum a spus președintele Obama, națiunile NATO nu sunt niciodată singure", a subliniat vicepreședintele SUA.
De asemenea, Biden a afirmat că agresiunea Rusiei în Crimeea amintește de ce este necesară NATO, adăugând că granițele Europei nu trebuie schimbate cu forța armelor.
"Agresiunea din Crimeea, la mai puțin de 250 km de teritoriul românesc, de frontiera NATO, ne amintește de ce avem nevoie de NATO și de ce România aparține de NATO. Ceea ce a făcut Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar și principiul fundamental pentru care am luptat în secolul XX și pe care credeam că l-am stabilit clar: granițele Europei nu trebuie să mai fie niciodată schimbate cu forța armelor. De aceea, noi continuăm să condamnăm ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia", a precizat vicepreședintele SUA.
La rândul său, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a subliniat sprijinul pe care România l-a primit, în mod constant, din partea partenerilor americani, adăugând că România a devenit un furnizor de securitate în regiune.
"Statele Unite sunt partenerul nostru cel mai important. România nu mai este un consumator, ci un furnizor de securitate în planul securității regionale și euroatlantice, iar acest proces de transformare a forțelor noastre armate a presupus eforturi susținute care au fost sprijinite permanent de către forțele armate americane", a afirmat Dușa, la Baza 90 Transport Aerian.
Ministrul Apărării a vorbit și despre baza militară de la Mihail Kogălniceanu, afirmând că se are în vedere extinderea rolului acesteia, precum și o creștere substanțială a bugetului Apărării, astfel încât până în 2017 România să atingă plafonul de 2% din PIB, conform standardelor NATO.
"Realizările noastre comune includ și prezența substanțială a forțelor americane în facilitățile și zonele agreate în cadrul Acordului dintre SUA și România privind activitățile forțelor SUA pe teritoriul României. Cel mai elocvent exemplu este reprezentat de centrul de tranzit de la Mihail Kogălniceanu, care constituie o soluție optimă pentru gestionarea operațiilor de transport al forțelor și echipamentelor americane. (...) Ne dorim ca extinderea și întărirea rolului bazei de la Mihail Kogălniceanu, în ecuația de securitate din regiune, să devină o bază permanentă", a declarat ministrul.
În cursul zilei de miercuri, președintele Traian Băsescu îl va primi, la ora 9,25, la Palatul Cotroceni, pe vicepreședintele SUA, urmând ca împreună cei doi oficiali să susțină o declarație de presă comună. Joe Biden va avea o întrevedere, la Palatul Victoria, și cu premierul Victor Ponta.
Președintele Traian Băsescu a anunțat, săptămâna trecută, că i-a adresat vicepreședintelui american Joe Biden invitația de a vizita România. Discuțiile cu autoritățile române vor viza, potrivit Casei Albe, reacția comunității internaționale la acțiunile Rusiei în Ucraina. Joe Biden va discuta cu oficialii de la București și despre necesitatea consolidării relațiilor economice cu România, în special prin intermediul Acordului de liber-schimb UE — SUA, în curs de negociere.
Premierul Victor Ponta consideră că vizita vicepreședintelui american, Joe Biden, și cea a secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, de săptămâna trecută, sunt semnale "extraordinar de binevenite" și demonstrează faptul că România e un partener important.
Aceasta nu este prima dată când vicepreședintele Biden se află în România.
Precedenta vizită la București a vicepreședintelui american a avut loc în zilele de 21 și 22 octombrie 2009. Programul a inclus întrevederi bilaterale cu președintele Traian Băsescu, cu premierul de la acea vreme Emil Boc, cu președintele Partidului Social Democrat și președinte al Senatului la vremea respectivă, Mircea Geoană, cu președintele PNL, Crin Antonescu. Principalele subiecte pe agenda discuțiilor au fost dezvoltarea Parteneriatului strategic România — SUA, decizia administrației SUA privind scutul american antirachetă, noul concept strategic al NATO, reconstrucția post-conflict în Afganistan, situația din Pakistan, Irak, Republica Moldova, securitatea energetică și regiunea Mării Negre.
Vizita oficială la București a făcut parte din turneul realizat de Biden în Europa Centrală și de Est.
Joe Biden s-a mai aflat în vizită în România la începutul lunii septembrie 1999, după campania NATO împotriva regimului lui Slobodan Milosevici. La acel moment, Biden era senator și liderul democrat din cadrul Comitetului pentru Relații Externe al Senatului SUA.
AGERPRES/(AS — autor: Cătălina Barbu, editor: Mihai Simionescu)
AGERPRES

About Daniel Gorun

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO