» » De la 1 iulie, reteta electronica




Medicii de familie, scoliti in utilizarea sistemului informatic


Pentru asigurati prescrierea efectiva a tratamentului pe retete electronice va fi facuta de la 1 august. Reteta clasica va fi eliminata treptat pana la sfarsitul acestui an. Prescriptia electronica va deveni obligatorie, fara nicio exceptie, la 1 ianuarie 2013. Pacientul va primi pe o hartie doar un cod de bare. Va sta mai putin la farmacie pentru a-si lua medicamentele.

Implementarea retetei electronice de catre medicii si farmacistii din judet, care se afla in relatii contractuale cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau, a intrat in linie dreapta. Incepand de luni si pana ieri, conducerea CJAS Bacau s-a intalnit cu medicii de familie din intreg judetul pentru a-i instrui cu privire la modul in care trebuie sa puna in aplicare acest sistem de prescriptie medicala. La aceasta actiune au participat, esalonat, toti cei aproape 300 de medici de familie care au contract cu CJAS, pentru furnizarea de servicii medicale primare. "Zilnic s-au desfasurat astfel de intalniri, incepand cu ora 10.00 si apoi 15.00, ne-a declarat Iulian Oboroceanu, purtatorul de cuvant al CJAS Bacau. Se preconizeaza ca utilizarea prescriptiei electronice sa devina operationala incepad cu 1 iulie 2012. Prescrierea electronica efectiva catre asigurati va incepe la 1 august 2012, urmand ca modalitatea actuala de lucru, prin utilizarea retetei autocopiante, in regim special, sa fie eliminata treptat pana la sfarsitul anului 2012. De la 1 ianuarie 2013, prescriptia electronica devine obligatorie pentru toti furnizorii de servicii medicale aflati in relatii contractuale cu casa de sanatate."

Pacientul va primi un cod de bare

Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE) a medicatiei compensate si gratuite va trebui pus in practica de catre medicii de familie, specialistii din ambulatoriile de specialitate (policlinici), cei care trateaza afectiunile cuprinse in programele nationale de sanatate si farmacistii, care se afla in relatii contractuale cu Casa de Sanatate. Dupa ce pacientul va fi consultat, medicul va intra intr-un program informatic on-line, pe calculator, unde se gaseste reteta in format electronic pe care o va completa cu tratamentul medicamentos si dozele necesare. La acest program informatic vor avea acces si farmacistii. Pacientul va primi de la medic un cod de bare pe o hartie. Cu aceasta va merge la farmacie, unde farmacistul ii va scana codul de bare si va deschide, astfel, reteta prescrisa. Pe baza acesteia ii va elibera medicamentele. Daca un medic nu se afla intr-o zona unde poate fi accesat internetul, atunci el va prescrie reteta in calculator (off-line) dupa care o va completa pe suport de hartie, ca in prezent. Pentru bolnavii de diabet vor fi prescrise distinct, dupa caz, medicatia orala, tratamentul cu insulina si teste de automonitorizare sau terapia mixta. La fel se va proceda si pentru tratamentul in ambulatoriu al pacientilor cu afectiuni oncologice, al celor aflati in stare post-transplant si al bolnavilor cuprinsi in programele nationale de sanatate, pentru care medicamentele se dau in farmaciile spitalelor. Tot pe reteta electronica vor fi prescrise si tratamentul aprobat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) in hepatita B si C, ciroza hepatica, acromegalie-tumori hipofizare cu expansiune supraselara si tumori endocrine, boala Gaucher, boala cronica inflamatorie intestinala, poliartrita reumatoida, artropatia psoriazica, spondilita ankilozanta, artrita juvenila si psoriazisul cronic sever, precum si medicamentele compensate 90 la suta, pentru pensionarii cu pensii mai mici de 700 lei.

Avantaje si dezavantaje

Introducerea acestui sistem de prescriere si eliberare a medicatiei presupune din partea medicilor, farmacistilor si a spitalelor un anumit efort. Medicii trebuie sa aiba calculatorul conectat la internet si o imprimanta. Farmacistii, pe langa calculator, legat la internet, trebuie sa dispuna de un cititor de cod de bare. Exista insa si temerea ca baza de date cu persoanele asigurate va da multe erori si ca vor aparea probleme in perioada in care un medic de familie va fi in concediu. Dar conducerea CNAS sustine ca sistemul va avea numai avantaje atat pentru medici si farmacisti cat si pentru pacienti. Reprezentantii Casei de Sanatate afirma ca prin acest sistem medicii vor fi avertizati daca pacientul este asigurat sau nu, daca ei elibereaza tratamentul in concordanta cu diagnosticul si in dozajul necesar sau daca medicatia prescrisa are nevoie de aprobarea institutiei amintite. La randul lui pacientul va primi medicamentele mai repede si va avea posibilitatea de a-si procura fractionat produsele farmaceutice, de la mai multe farmacii.
Elena Tintaru

Desteptarea

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO