» » Statul continua sa trateze cu idiferenta agricultura



“Institutiile statului trateaza cu indiferenta toate problemele agriculturii romanesti” – a fost concluzia reuniunii de lucru pe care reprezentantii conducerii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) si ai fermierilor din alte asociatii profesionale au avut-o cu cei ai Ministerului Agriculturii, la mijlocul acestei saptamini. Joi, 21 iunie, la initiativa LAPAR a avut loc si o intilnire intre reprezentantii organizatiilor profesionale si interprofesionale din cultura vegetala, pomicultura, viticultura, legumicultura, zootehnie, industria laptelui si procesatori.

“In cadrul acestei intilniri – ne-a informat presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu – s-a facut o evaluare a nivelului de perceptie si de rezolvare a tuturor problemelor ridicate de reprezentantii asociatiilor profesionale la Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Rurale si Padurilor. Din discutiile purtate in acest cadru a reiesit ca institutiile statului trateaza cu indiferenta toate problemele care sint in acest domeniu de activitate. Astfel, cei prezenti, au hotarit intensificarea dialogului cu oficialitatile statului, dar si participarea in masa a tuturor organizatiilor la proteste, pina la solutionarea problemelor grave, care sint acum gestionate de agricultura”.
Consiliul Director al LAPAR s-a intilnit si la sfirsitul saptaminii trecute, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si cu alti oficiali ai acestei institutii. Cele doua parti au avut discutii aprinse pe teme care erau deja cunoscute celor din minister, dupa mai multe adrese trimise de LAPAR, dar la care agricultorii au primit raspunsuri care i-au nemultumit.
Fermierii asteapta, in continuare, raspunsuri asupra PNDC (platile nationale directe complementare) pentru anul 2011 si a aducerii platilor la nivelul aprobat de UE, dar si a platilor pe unitatea de suprafata agricola (SAPS) in anul 2012. Alte subiecte aprinse de discutii au fost cele referitoare la situatia dosarului OMG (organismele modificate genetic), a irigatiilor, a motorinei folosite in agricultura. Un subiect fierbinte ramine, in continuare, vinzarea terenurilor agricole catre straini si sustinerea cu prioritate a capitalului românesc. Fermierii mai vor lamuriri cu privire la rambursarea TVA, care se face cu dificultate, la impozitul pe arenda si impozitul pe subventii, dar si la dificultatea realizarii documentatiei privind inscrierile suprafetelor in evidentele Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura.
“Aceste ezitari si intizieri – ne declara, recent, Daniel Ciobanu, vicepresedinte al LAPAR si presedinte al Asociatiei Judetene a producatorilor Agricoli Bacaui – ne aduc cresterea cheltuielilor cu 25 – 30 la suta, adica circa 900 de lei pe hectar, pe care nu stim daca avem sanse sa-i recuperam de undeva. Noi ar trebui sa crestem preturile, dar aceasta este in functie de piata, nu de problemele noastre.”
Fermierii au cerut raspunsuri clare, la termene foarte precise, si au amenintat ca altfel vor incepe proteste de strada de amploare si vor boicota alegerile parlamentare din toamna.

Ziarul de Bacau

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO