» » Totul despre noua taxa auto

Noua taxa auto care va intra in vigoare in aceasta luna, fiind deja promulgata de Presedintele Romaniei, va aduce schimbari majore pentru cei care doresc sa inmatriculeze un autoturism mai vechi. In Bacau, ghiseele Serviciului de Inmatriculari nu au inregistrat cereri mai multe decat la finalul anului trecut. 

In acest an, autoritatile centrale vor sa puna punct comertului cu autoturisme vechi si poluante. Noua taxa auto va face aproape imposibila suportarea dintr-un buget modest a inscrierii unui autoturism non-Euro sau Euro 1 sau 2. Taxa va creste in special pentru aceste autovehicule. Mai usor se vor descurca cei care au cumparat deja masini Euro 3 sau Euro 4 pentru care taxa a scazut cu un sfert. De exemplu, pentru o masina Euro 3 din 2003, cu o capacitate cilindrica de 2000 cmc taxa era calculata in 2010 la suma de 1.454 de euro, in timp ce in 2011 a crescut la 3.291. Cu noua formula de calcul, pentru acest autoturism, proprietarul va achita o taxa auto de 2.589 de euro. Diferente sunt si la autoturisme cu o capacitate cilindrica mai mica. Pentru un autoturism Euro 4, cu motor de 1300 cmc, din anul 2004, taxa scade in acest an de la 354 la 263 de euro, la prima inmatriculare.

Ce se schimba

Modul de calcul al taxei auto ia in considerare tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare. Un alt factor care atarna in balanta este deprecierea autoturismului, care se va stabili in functie de criteriile stabilite tot prin lege. Pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 3, 4 si 5 taxa se calculeaza pe baza emisiilor de dioxid de carbon si a taxei specifice exprimate in euro/1 gram CO2, a normei de poluare si a taxei exprimate in euro/1 cmc si a cotei de reducere a taxei. De cealalta parte, autovehiculele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2 vor fi taxate mai aspru, in functie de capacitate si aplicand o cota de reducere. Deocamdata, autovehiculele Euro 6 nu sunt supuse taxarii.

Diferenta de bani se restituie

Cei care au platit o taxa mai mare intre 1 iulie 2008 si taxa care va intra in vigoare in acest an vor putea primi inapoi diferenta de bani. Daca vor aparea si normele de aplicare, ei ar putea sa mearga la Administratia Fiscala cu actele masinii, buletinul si bonul de plata a vechii taxe, urmand ca in 45 de zile sa primeasca diferenta. Dar, despre o altfel de posibilitate s-a vorbit de 2 ani incoace, la introducerea fiecarei noi taxe, fara ca autoritatile sa dea si norme de aplicare. Din acest motiv, la Directia Generala de Finante Publice Bacau nici un bacauan nu a depus vreo cerere de restituire a diferentei de bani.

Flux normal

Deocamdata, bacauanii nu se ingramadesc sa isi inmatriculeze autovehiculele. Fata de alte servicii de inmatriculare din tara, in Bacau "situatia este constanta ca numar de dosare preluate. Nu am inregistrat cereri mai multe nici pe final de an, in luna decembrie, nici de la inceputul acestui an. Primim zilnic circa 120 de dosare", a explicat comisar sef de politie Constantin Mihaiescu. Anul trecut, in judetul Bacau au fost inmatriculate peste 17.000 de autovehicule si au fost radiate peste 13.000 de masini. Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenind de la autovehicule intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Taxa auto nu se aplica autovehiculelor apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, fortelor armate, de politie, jandarmerie, politia de frontiera, pompieri, sau cele ale serviciilor de ambulanta. Tot scutite de la plata noii taxe sunt si persoanele cu handicap care au autovechicule adaptate nevoilor lor. Exceptia la aceasta categorie se aplica doar pentru achizitionarea unui autovehicul in decurs de 5 ani si doar cand persoana cu handicap este proprietarul masinii. 

Autovehiculele echipate cu motor diesel prevazute cu filtru de particule, fapt confirmat de Regia Autonoma Registrul Auto Roman, au o reducere de 25 la suta din cuantumul taxei. 
Andreea Gavrila

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO