» » » » » » Europa şi-a pierdut cetăţenii




Ultimele cifre ale Eurobarometrului arată clar ceea ce rezultatele electorale sugerează unele după altele: loviţi de criză, europenii nu mai au încredere în UE. După ce a fost salvat euro, trebuie salvată legitimitatea UE, şi dacă este posibil înainte de alegerile din 2014.

Euro avea nevoie de două lucruri pentru a se salva: o decizie politică clară care să pună capăt speculaţiilor referitoare la viitorul său şi un instrument financiar care să dea credibilitate acestei promisiuni.
În 2012, după mai mulţi ani de îndoieli, stângăcii şi greşeli, liderii europeni au făcut două lucruri. Aceste două decizii au scos euro din abisul în care se găsea şi l-au situat pe un drum de stabilitate necunoscută în ultimii ani.
Despre soliditatea obţinută de euro, cel puţin temporar, vorbeşte impactul foarte redus al haosului postelectoral italian. Să ne amintim şocul produs în octombrie 2011 de decizia lui Yorgos Papandreu de a convoca un referendum pentru a valida sau respinge politicile de ajustare dictate de troică; anunţul său a făcut să explodeze anumiţi indici de incertitudine pe care îi folosesc analiştii financiari până la cote superioare celor care au urmat atentatelor din 11 septembrie în Statele Unite. Fără îndoială că Italia este un haos, dar euro rezistă, cel puţin pentru moment.

O criză de legitimitate

Dar, rezultatul italian vorbeşte în acelaşi timp de forţa euro cât şi de slăbiciunea politică din Europa şi semnalează o criză de legitimitate care își deschide drum în mod periculos de la alegere la alegere. DateleEurobarometrului, sondajul de opinie pe care Comisia Europeană îl elaborează semestrial, arată foarte clar până în ce punct criza a deteriorat încrederea cetăţenilor în Uniunea Europeană.
În ţări precum Spania, încrederea “netă” în UE (o măsură care scade procentajul celor care nu au încredere din cei care au încredere) era în 2007, înainte să înceapă criza, de 42 de puncte (65% care aveau încredere faţă de 23% care nu aveau). Astăzi, totuşi, s-a transformat într-o neîncredere netă de 52 de puncte (72% care nu au încredere faţă de doar 20% care au încredere). O prăbuşire spectaculoasă.
Această traiectorie de la 42 de puncte de încredere la 52 de puncte de neîncredere obligă la reflecţie în profunzime, mai ales într-o ţară atât de europenistă precum Spania. În Grecia, Irlanda, Portugalia, Irlanda, Cipru, UE este văzută cu o neîncredere tot atât de copleşitoare precum cea pe care o observăm în Spania.   Mai multe in...


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO