» » Combinatii la limita legii: Un SRL de apartament din Bacau pericliteaza aderarea Romaniei la spatiul Schengen

Modernizarea punctelor vamale din judetul Botosani s-a impiedicat de o firma de apartament din municipiul Bacau. La mijlocul lui 2010, Instal Design SRL a castigat doua contracte privind modernizarea unor puncte vamale situate pe granita de Est a Uniunii Europene (Punctul de trecere a frontierei Racovat - jud. Botosani; respectiv Biroul Vamal Giurgiulesti - jud. Galati). Contractele au fost incredintate SRL-ului bacauan prin intermediul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV). Societatea trebuia sa aduca cele doua puncte vamale la standardele Schengen, in perspectiva aderarii Romaniei la spatiul amintit anterior. Instal Design a subcontractat majoritatea lucrarilor, uitand insa sa-si mai plateasca subcontractorii. Acestia spun ca au de recuperat sume consistente de la firma. Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomarla, pe raza careia se afla punctul vamal Racovat, a declarat ca SRL-ul bacauan s-a dovedit neserios si si-a batut joc de lucrari. In replica, oficialii Instal Design sustin ca n-au fost bine primiti de autoritatile botosanene si ca anul trecut comuna Pomarla a fost inundata, lucrarile realizate fiind compromise. Instal Design e detinuta, prin interpusi, de Cornelia Atanasiu. Femeia mai este asociata in cadrul Prem Construct SRL, firma care in ultimii 3 ani a obtinut 10 contracte de lucrari publice din partea Primariei Bacau. 


Lucrarile de modernizare a unor puncte vamale situate pe granita de Est a UE s-au impotmolit din cauza unui SRL de apartament din municipiul Bacau. Instal Design SRL a castigat, la mijlocul lui 2010, doua contracte vizand modernizarea Punctului de trecere a frontierei Racovat (jud. Botosani), respectiv Biroul Vamal Giurgiulesti (jud. Galati). Ambele contracte au fost incredintate catre Instal Design prin intermediul ANV (unul din contracte in mai, celalalt in iunie 2010). Potrivit siturilor de achizitii publice, modernizarea Punctului de trecere a frontierei Racovat ar fi costat ANV 1,36 milioane lei fara TVA, lucrarea avand ca termen de executie "maxim 6 luni calendaristice". La un an si jumatate de la incredintarea contractului, modernizarea Punctului de trecere a frontierei Racovat este departe de a se fi realizat. Mai mult, SRL-ul bacauan a subcontractat lucrarile catre diferite societati, uitand insa sa-si mai plateasca subcontractorii. De altfel, pe rolul Tribunalului Bacau se afla un litigiu in care retailerul de materiale de constructii Arabesque cere falimentul Instal Design. In plus, potrivit unui material publicat in presa botosaneana, utilajele deplasate in Vama Racovat de SRL-ul bacauan ar fi fost sechestrate, in aprilie 2011, de un executor judecatoresc.
 
Are de recuperat 10.000 de euro 

Printre subcontractorii spoliati de Instal Design se numara si o firma de instalatii electrice din Bacau, Agen Prod SRL. Potrivit administratorului Traian Spataru, societatea ar avea de recuperat de la Instal Design aproximativ 40.000 de lei. Spataru a refuzat sa ofere detalii cu privire la relatia contractuala derulata de Agen Prod cu Instal Design, insa a precizat ca societatea din urma ar fi pusa pe "tepuiala".
"Am lucrat toata instalatia electrica acolo. La mine au 400 de milioane, la Arabesque au 800. Au datorii si la ala care i-a dat cheresteaua. N-ai cu cine sta de vorba. Ea e pusa pe teapa (n.r. - Cornelia Atanasiu, omul din umbra al Instal Design SRL). Numai la Racovat am lucrat de 2 miliarde, materiale si manopera. Eu am zis, ii mic, am 4-5 angajati. M-am uitat pe planuri, am zis ca se poate face. M-a pus dracu, am facut contract cu Arabesque, am cumparat materiale si acum am si la astia 250 de milioane datorie", a afirmat Spataru. Administratorul Agen Prod a depus cerere pentru a interveni in nume propriu in litigiul derulat intre Arabesque si Instal Design, in speranta ca-si va recupera in instanta banii datorati de SRL-ul bacauan.


SRL cu paravan

Potrivit documentelor existente la Registrul Comertului, Instal Design ar fi detinuta si administrata de doua tinere din Bacau, in varsta de 23 si 24 de ani. Societatea e, insa, controlata de Cornelia Atanasiu, patronul din umbra al SRL-ului ce-si are sediul social intr-un apartament de pe strada Ana Ipatescu din municipiul Bacau. Atanasiu este asociata, de asemenea, in cadrul Prem Construct, societate care in ultimii 3 ani a obtinut 10 contracte de lucrari publice din partea municipalitatii bacauane. De altfel, subcontractorii Instal Design au recunoscut ca intelegerile au fost incheiate cu Cornelia Atanasiu, nicidecum cu tinerele ale caror nume se afla in documentele de inmatriculare a firmei la Registrul Comertului. "Atanasiu a fost peste tot, cu ea am vorbit, ea a fost si in vama. Doar n-au fost copilele alea. Numai Atanasiu era la discutii", a confirmat Spataru. 

PNL-ul din spatele vamilor

Administratorul Agen Prod sustine ca Instal Design are "spatele" betonat politic, mai ales in jurul PNL. Temeiul acestei relatii sta in contractele obtinute de Prem Construct de la Primaria Bacau. In septembrie 2009, Prem Construct a castigat un contract de reabilitare a unei portiuni din Calea Moinesti, contra sumei de peste 1 milion de lei (fara TVA). Aceeasi societate s-a ocupat de amenajarea unor sensuri giratorii in municipiul Bacau. "Firma asta (n.r. - Instal Design) eu cred ca are legaturi cu Primaria Bacau. E penelista suta-n mie, sunt convins. Bag mana-n foc si bag si picioarele ca e firma PNL", a mai spus el.

De altfel, SRL-ul de pe strada Ana Ipatescu a starnit atentia oficiosului primarului Romeo Stavarache, care intr-un material publicat in noiembrie 2010 chestiona performantele economice ale Instal Design. Departe de a fi pus punctul pe "i", materialul publicat in oficiosul Ziarul de Bacau a semanat cu o reglare de conturi intre municipalitate, Instal Design, dar si competitorii botosaneni ai firmei bacauane.
Abordata de jurnalistii Desteptarii, Cornelia Atanasiu a recunoscut ca firma sa nu a fost bine primita in Botosani si ca autoritatile s-au grabit sa puna bete-n roate societatii. Numele Instal Design apare pe o lista cu societati amendate de ITM Botosani in octombrie 2011, SRL-ul bacauan primind sanctiune pecuniara de 40.000 de lei pentru ca a folosit 4 persoane fara forme legale de munca.

"S-a inundat tot ce am lucrat"

Atanasiu a afirmat ca lucrarile din Vama Racovat treneaza pentru ca anul trecut in zona au fost inundatii. Ea a mai precizat ca proiectul de modernizare a vamii a fost schimbat in urma unui control efectuat de reprezentantii Schengen. 
"Acolo au fost inundatii de doua ori. A fost inundat absolut tot ce am lucrat si nu am cerut niciun ban pentru refacerea infrastructurii inundate. Ar fi trebuit sa mergem pe situatii de urgenta, dar nu s-a cerut nimic in sensul asta. S-a mers pe o proiectare veche, au venit de la Schengen si au cerut alte norme. S-a schimbat pur si simplu intregul proiect. Sunt mai multe lucruri care s-au schimbat si practic e alt proiect", a afirmat Cornelia Atanasiu. Ea a declarat, de asemenea, ca Instal Design nu ar avea datorii catre Agen Prod. Atanasiu a mai spus ca firma subcontractoare nu a realizat nimic din ceea ce si-a asumat prin contract. 
"Mergeti sa vedeti daca gasiti instalatii electrice in vama", a afirmat Atanasiu, lasand de inteles ca subcontractorul nu s-a achitat de lucrari, pretentiile acestuia fiind astfel nejustificate.

"I-am zis sa se apuce de coafura"

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomarla, pe teritoriul careia se afla vama Racovat, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca Instal Design si-a batut joc de investitie. Edilul a declarat ca a sfatuit conducerea SRL-ului din Bacau sa se apuce de coafura si sa abandoneze constructiile publice. 
"Eu nu pot sa va spun prin telefon ce i-am spus acelei doamne blonde. Nu e pentru presa. Altfel ar fi stat lucrurile daca se ocupa de lucrare o firma din Botosani. I-am transmis sa se ocupe de coafura si sa lase constructiile civile", a precizat Chelariu. Primarul a adaugat ca proiectul de modernizare a punctului vamal Racovat era vital, in conditiile in care face legatura cu asezari romanesti din Ucraina. "Avem 9 localitati cu romani in Ucraina, dupa trecerea frontierei. Va dati seama, acest punct vamal avea o importanta socio-economica pentru noi", a apreciat edilul din Pomarla. 

Instal Design, "sponsorizata" de ADR Nord-Est

SRL-ul de pe strada Ana Ipatescu apare si in lista firmelor care au primit asistenta cu fonduri europene din partea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est. Conform site-ului ADR, Instal Design SRL are o asistenta de 836.000 lei. Banii au fost primiti in urma unei aplicatii depuse pe Axa 4, Masura 3 a Programului Operational Regional - POR. Contractul vizeaza modernizarea activitatii de constructii si cresterea competitivitatii societatii Instal Design, prin achizitionarea de utilaje si solutii informatice specifice activitatii. Valoarea totala a proiectului a depasit 1 milion de lei. Contractul se intinde pe 12 luni, cu incepere de la 1 ianuarie 2011.
Lucian Bogdanel

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO