» » Spitalele vor interna doar muribunzi

Criterii internare bolnavi spitalCriterii de taiat in carne vie

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a stabilit in premiera o serie de criterii pentru internarea bolnavilor in spitale. Aceste reguli nu sunt agreate de cei implicati direct in actul medical, care le considera opera unor “medici care nu au ingrijit in viata lor un bolnav, de asa-zisii functionari medicali”.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a dat publicitatii o serie de criterii pentru internarea pacientilor in spitale. Acestea ar trebui sa intre in vigoare odata cu semnarea noilor contracte dintre spitale si casele de asigurari de sanatate, probabil de la 1 iulie, tinand cont ca proiectul normelor de aplicare a contractului-cadru de acordare a asistentei medicale pentru anii 2011 si 2012 au fost publicate spre dezbatere publica doar in urma cu cateva zile. Potrivit acestui proiect, pentru prima data normele prevad criterii stricte pentru spitalizarea pacientilor. Unul dintre criterii este pierderea cunostintei, cu incapacitate de raspuns la stimuli, sau coma. Pentru a avea acces la un pat de spital, bolnavii care se ajung la Urgenta sau la cabinetele din policlinica ar trebui sa mai prezinte: puls anormal înregistrat cu doua ocazii separate la distanta de cel putin cinci minute; tensiune anormala; pierdere acuta a vederii sau a auzului; incapacitate de a misca o parte importanta a corpului; rani cauzate de traume majore (dar nu si rani izolate ale mainilor sau picioarelor); febra persistenta de cel putin cinci zile; hemoragie continua cu orice localizare si orice caz în care exista suspiciune de sangerare interna; deshidratare severa; anomalii ale electrocardiogramei; durere paralizanta sau durere severa.


„Este primul an in care prin contractul-cadru apar astfel de criterii. Este cert ca s-au elaborat cu scopul limitarii numarului de internari si realizarea de economii. Nu se tine cont ca, in sanatate, daca finantarea este minima si calitatea este minima. Pacientii si angajatii din spitale sunt deja nemultumiti de situatia actuala. Aceste criterii vor accentua starea de nemultumire, insa nu vad ce s-ar putea face.”
Aurel Cretu, lider Sanitas Bacau

„Aceste criterii sunt elaborate probabil de medici care nu au ingrijit in viata lor un bolnav, de asa-zisii functionari medicali. Nu vad rostul acestor criterii, din moment ce noi lucram cu protocoale elaborate in conformitate cu ghidurile internationale de terapie pentru fiecare specialitate. Este imposibil sa aplici in fata unui bolnav niste reguli fixe. Fiecare pacient este unic. Nicio regula nu are valoare fara examenul clinic. Se incearca reducerea cheltuielilor, prin limitarea internarilor, insa economia poate duce la risipa.”
Dr. Radu Grigoriu, medic cardiolog

In urma reactiilor negative din partea specialistilor din sistemul sanitar, Ministerul Sanatatii a dat publicitatii un comunicat in care se dezice de normele elaborate de CNAS: “Conducerea Ministerului Sanatatii considera propunerea reprezentantilor CNAS nerealista si imposibil de aplicat. Criteriile propuse sunt subiective, iar daca propunerea ar trebui pusa în aplicare se va îngreuna modul de desfasurare a actului medical în spitale.”
Doina Mincu

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO