» » » Bacău: Bolnavii psihic, lăsați în libertate

La Psihiatrie, pacienții stau și câte doi în patMedicii de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Bacău sunt nevoiți să trieze pacienții. Reducerea finanțării din partea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău pe toată unitatea medicală, afectează și această secție.

Pentru că numărul internărilor decontate de CJAS s-a redus aproape la jumătate, medicii de la Secția de Pshiatrie sunt puși în situația de a trimite acasă bolnavii cu afecțiuni psihice. „În loc să putem face într-o lună 250 de internări, acum facem cel mult 150 pentru că doar atât ni se decontează. Oamenii trebuie să înțeleagă de ce refuzăm să-i internăm atunci când vin la noi. Însă nu este chiar atât de simplu să faci selecția. Sunt bolnavi periculoși, care pot ajunge să comită fapte grave și nu-i poți lăsa pe stradă", explică medicul Carmen Covrig, șefa secției.
Specialiștii atrag însă atenția că numărul persoanelor care au nevoie de ajutorul lor este în continuă creștere. Starea economică, dar și îmbătrânirea populației, sunt principalele cauze de depresii și demențe, iar în ultimul an au apărut și consumatorii de etnobotanice. Numărul de locuri în secție a rămas însă același iar unii bolnavii dorm câte doi în pat.
„La începul anilor 2000, când s-a înființat secția, erau 1.000 - 1.200 de internări pe an. Acum am ajuns la 2.600 - 2.800 de internări. Și atunci și acum secția are tot 60 de paturi și în permanență avem câte 80 chiar 100 de persoane internate", mai spune Covrig.
Și la Buhuși sunt probleme
La toate aceste neajunsuri se adaugă și atitudinea aparținătorilor care refuză să-și ia bolnavii acasă. „Avem cazuri când vin și spun că nu-i iau acasă că nu au ce face cu ei. Legea nu-i obligă să-i ia, iar noi nu avem voie să dăm pacienții pe ușă afară. În permanență avem vreo zece situații de acest gen, care ocupă locul urgențelor. Sunt bolnavi cronici care ar trebuie să se trateze în unități specializate, dar și acestea lipsesc", mai spune Covrig.
În județul Bacău există o singură secție pentru cei care au nevoie de tratament îndelungat și sub supravghere, la Spitalul Orășenesc Buhuși. Și aceasta este supraaglomerată pentru că și aici sunt tot 60 de paturi. „Adresabilitatea este foarte crescută pentru că locurile sunt puține, iar bugetul așa cum știe toată lumea. Încercăm să gestionăm situația cu puținele finanțe pe care le avem", ne-a spus Gabriel Drug, managerul Spitalului din Buhuși.
În județul Bacău sunt doar patru centre pentru îngrijirea persoanelor cu afecțiuni psihice și în total are circa 500 de locuri. Pe listele de așteptare sunt însă peste 2.000 de bolnavi.
Asta în timp ce în total, la nivelul județului Bacău sunt 4.191 de persoane luate în evidențele medicilor cu boli psihice.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO