» » Ne vom alege primarii intr-un singur tur de scrutin

Alegeri locale primariCamera Deputatilor a decis ieri, cu 174 de voturi “pentru” si 110 “impotriva”, modificarea articolului 97 din Legea nr. 267/2004 privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale. Modificarea instituita prevede alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, dupa modelul deja existent in cazul presedintilor de consilii judetene. Parlamentarii bacauanii spun ca noua reglementare avantajeaza partidele mari, PDL respectiv PSD, care au si cei mai multi primari in functie. 

Incepand cu alegerile locale din 2012, primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin, dupa modelul instituit la presedintia consiliilor judetene. Deputatii au modificat cu un vot confortabil Legea nr. 267/2004, inserand o noua formulare a articolului 97. Astfel, potrivit noii reglementari, “este ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin”. Deputatii bacauani sustin ca formula votului intr-un singur tur de scrutin avantajeaza partidele mari - PDL si PSD - care au si cel mai mare numar de primari in functie. “Noua prevedere legala va duce la cristalizarea a doua blocuri politice: dreapta si stanga. Restul se vor pulveriza. Poate doar UDMR sa ramana pentru ca are un electorat fidelizat. In principiu, cele doua blocuri politice existente se vor consolida. Peste 4 ani vor exista doar aceste doua structuri politice”, a comentat deputatul Vasile Gherasim (PDL). Acesta a subliniat ca, in contextul modificarilor aduse Legii nr. 267, soarta PNL-ului s-ar putea asemana cu cea a PNTCD. “PNL va trebui sa aleaga: ori fuzioneaza, ori devine ca PNTCD, un partid aflat in tribuna. Oricum, conducatorul stangii si motorul USL este Crin Antonescu. El este liderul stangii, el da ora exacta, el pronunta verdicte. PSD si-a urmarit interesul si au fost si ei de acord cu noile prevederi”, a afirmat parlamentarul.

“Pentru noi e ok”

Deputatii social-democrati spun ca au votat impotriva modificarilor legale, insa - sustin ei - acestea convin in cele din urma partidului. “Decizia partidului a fost de a vota impotriva, noi fiind in Opozitie. Ei (n.r. - coalitia guvernamentala) au majoritate si au trecut proiectul. Eu nu prea comentez ce fac altii, dar in ceea ce ma priveste pe mine si organizatia noastra e ok”, a declarat deputatul Gabriel Vlase (PSD).
Seful Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea, a apreciat ca indiferent de prevederile legii, PSD trebuie sa se mobilizeze pentru alegerile locale din 2012, in conditiile in care numarul primarilor social-democrati a scazut in ultimii ani. "Indiferent ca vor fi alesi dintr-un tur sau doua, PSD trebuie sa isi mareasca numarul de alesi locali in judet, pentru ca in ultimii opt ani numarul acestora a scazut.
2012 trebuie sa fie anul revirimentului pentru PSD", a declarat Benea. La ora actuala, partidul numara 35 de primari in judet.

Stavarache nu e de acord cu schimbarea

De cealalta parte, seful PNL Bacau, Romeo Stavarache, s-a aratat nemultumit de schimbarile operate in continutul Legii nr. 267. Stavarache a declarat pentru un cotidian central ca pentru PNL noua lege ar fi o pierdere. “Pentru partidul PNL, cel din care fac si eu parte, aceasta lege este o pierdere. Cei care aveau sansa sa intre in turul 2 nu o vor mai avea. Nu-i normal ca un primar sa fie ales cu doar 25 la suta din voturi, cum este posibil sa se intample daca se promulga legea”, a spus Stavarache. El a adaugat ca-i este indiferent daca primarul va fi ales dintr-un tur sau doua de scrutin.

Localele din 2008: Alegerile in doua tururi, castigate de PSD

Localele din 2008, ultimele organizate pe principiul votului direct in doua tururi de scrutin au fost castigate de PSD care si-a adjudecat 1138 de primarii din tara. Social-democratii au fost urmati de PDL care a obtinut 908 primari si de PNL cu 706 primari. La presedintia consiliilor judetene, desemnata intr-un singur tur de scrutin, s-a impus tot PSD care a reusit sa obtina 17 consilii, in dauna PDL care s-a ales cu 14 presedinti de CJ. PNL a obtinut doar 5 functii de presedinte de CJ.
In acest moment, in judetul Bacau cel mai mare numar de primari este inregistrat la PDL, partid primenit in urma “dezertarii” din PNL a gruparii Berca - Banu. Pedelistii sustin ca au in acest moment 45 de primari in judet, in timp ce PSD mai are aproximativ 35 de primari. Restul portofoliilor de primar sunt impartite de PNL si PC.

Urmeaza redesenarea colegiilor uninominale pentru parlamentare

Pentru alegerile parlamentare din 2012, democrat-liberalii pregatesc, de asemenea, o amendare substantiala a legii electorale. Demersul este jusitificat de necesitatea reducerii numarului de parlamentari, in conformitate cu rezultatele referendumului initiat de Traian Basescu in toamna lui 2009.

Modificarea legii electorale va demara dupa alegerile locale cand, in functie de rezultate, coalitia guvernamentala va "redesena" colegiile electorale. Reducerea numarului de parlamentari va fi, de altfel, una din temele electorale ale PDL la parlamentarele de anul viitor.
In judetul Bacau, afirma surse democrat-liberale, numarul colegiilor va fi redus de la 14 la 10. In prezent, judetul Bacau are 10 deputati si 4 senatori. Dupa modificarea legii electorale, Bacaul va trimite in Parlament 7 deputati si 3 senatori. Reducerea este semnificativa, din "schema" urmand sa dispara 3 deputati, respectiv 1 senator.
Lucian Bogdanel
Andreea Gavrila

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO