» » » Coreea de Nord a repornit un reactor nuclear


Coreea de Nord pare să fi repornit un reactor nuclear de la centrala Yongbyon ce produce plutoniu, situaţie ce i-ar permite să îşi accelereze programul de înarmare, a afirmat miercuri un centru de studii american, citat de AFP.


Într-o fotografie realizată din satelit pe 31 august se observă vapori care ies dintr-o clădire adiacentă reactorului cu o putere de cinci megawaţi de la complexul nuclear Yongbyon, precizează Institutul americano-coreean de pe lângă Universitatea Johns Hopkins. 

Clişeul arată că Phenianul 'pare să fi repornit reactorul', precizează cercetătorii Nick Hansen şi Jeffrey Lewis pe blogul institutului, 38 North. 

Reactorul 'este capabil să producă şase kilograme de plutoniu anual pe care Phenianul l-ar putea folosi pentru a-şi spori încet mărimea arsenalului său nuclear', continuă oamenii de ştiinţă. 

Coreea de Nord a anunţat în luna aprilie apropiata repornire a acestui reactor nuclear, oprit în 2007 în cadrul unui acord internaţional sprijinit de Statele Unite. 

Dezvăluirile Institutului americano-coreean intervin într-un moment în care tensionatele relaţii internaţionale cu dictatura nord-coreeană cunosc o uşoară acalmie după al treilea test nuclear, efectuat în februarie, urmat de ameninţarea cu atacarea Statelor Unite. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza)

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO