» » » » » Rebelii au ocupat nord-vestul Irakului VIDEO


Irakul traversează cea mai gravă criză de la retragerea armatei americane: islamiştii suniţi au capturat Tikrit, dupa ce marţi au ocupat Mosul, al doilea oraş ca marime din ţară. Jumătate de milion de oameni au fugit, în panică, din Mosul. 15 ofiţeri ai forţelor guvernamentale au fost executaţi. Iar la Bagdad un atentat sinucigaş a ucis 15 oameni şi a rănit 34.
Ofensiva rebelilor suniţi din Statul Islamic al Irakului şi Levantului, grupare care se revendică de la reţeaua teroristă Al Qaida, a dus la capturarea întregii provincii Ninive, inclusiv oraşele Mosul, Tikrit, Kirkuk şi Salahudin.
Forţele de securitate nu au opus rezistenţă.
La Mosul, insurgenţii au luat ostateci 48 de diplomaţi de la Consulatul Turciei, inclusiv pe consul şi membri ai forţelor speciale.
Premierul irakian, Nouri al-Maliki, a acuzat existenţa unei conspiraţii care i-a ajutat pe rebeli.
Guvernul condus de Nouri al Maliki, dominat de şiiţi, a anunţat că va distribui arme celor care doresc să lupte împotriva islamiştilor.
Şi liderul şiit radical Moqtada al Sadr a anunţat crearea de miliţii paramilitare care vor avea ca misiune apărarea lăcaşurilor de cult.
Pierderea provinciei Ninive creează un culoar strategic între Mosul, provincia Anbar şi Siria, care permite transferul de fonduri, arme şi luptători.
Practic, suniţii au acum baza teritorială pentru a decreta un stat islamic în vestul Irakului.
- See more at: http://stiri.tvr.ro/rebelii-au-ocupat-nord-vestul-irakului_45878.html#sthash.13apGFjh.dpuf


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO