» » » Primarii sunt disciplinati cu forta

Practica nesanatoasa de a demara investitii pentru care nu exista sursa de finantare a fost stopata. Primarii nu vor mai putea face intelegeri cu firmele private, pornind de la ideea ca daca obiectivul a fost construit sau macar inceput e musai ca unitatea administrativa sa primeasca bani de la bugetul de stat. 


De obicei, o asemenea atitudinea se baza pe ceva, si anume pe promisiunile facute de politicieni in campanie, când aveau nevoie de primari. Asa s-a ajuns in situatia ca unele comune sa aiba datorii de zeci de miliarde catre firmele de constructii, lucru primejdios si pentru autoritatile locale, care se trezeau cu conturile blocate, si pentru firme, care erau amenintate de faliment. Guvernul a decis sa spuna “STOP” unui asemenea obicei. Legea 72/2013 privind masurile pentru combaterea intârzierii in executarea obligatiilor de plata prevede termene clare pentru achitarea facturilor: 30 de zile calendaristice de la data primirii facturii sau 30 de zile de la data receptiei bunurilor sau prestarii serviciilor. Procedura de receptie nu poate depasi 30 de zile de la data primirii bunului. “Partile nu pot conveni cu privire la data emiterii/primirii facturii” se arata la art. 6, al. 3, orice clauza prin care se stipuleaza un termen fiind lovita de nulitate. Nici cu privire la termenele de plata nu se pot face intelegeri. Legea mai prevede, la capitolul III, ca se aplica dobânzi penalizatoare, iar cap. IV, ca se pot pretinde daune-interese pentru “toate cheltuielile facute pentru recuperarea creantei.” Dobânda penalizatoare se stabileste “la nivelul ratei dobânzii de referinta plus 8 puncte procentuale.” Conform Legii 72, daca debitorul intârzie in efectuarea platii, creditorul poate obtine un titlu executoriu prin procedura ordonantei de plata, prevazuta in Codul Civil. Mai exact, primaria datoare, care e “debitorul”, va fi executata silit, nefiind aparata de niciun fel de clauze contractuale.
Legea 72 va preveni aparitia unor sedii de primarie megalomanice sau a unor obiective inutile, gen “Centru de conservarea traditiilor” in care sunt depozitate televizoare alb-negru si alte vechituri. Unele investitii erau necesare, dar nu au mai primit bani. E cazul Scolii nr.1 Ardeoani, obiectiv pentru care primaria a primit 5 miliarde de lei vechi prin HG 1426/2006, apoi alte 8, insa lucrarea costa 60 de miliarde. Datorii au si primariile din Prajesti si Berzunti, pentru sedii care nu sunt nici terminate, nici achitate.


“Legea asta trebuia data in 1990, dar pentru altii, nu pentru cei care fac treaba. Daca se proceda asa, România ar fi fost in alta parte, astazi. Orice ar spune unii, scoala era foarte necesara. Daca nu o construiam, invatamântul din Ardeoani se desfiinta!” a declarat Victor Diaconu, primarul comunei Ardeoani 

 Pentru constructori, e o lege benefica. Din perspectiva noastra, a primarilor, nu stiu daca e o lege pe care putem sa o respectam, stiind cum se aloca fondurile la noi. Pe de alta parte, e bine ca nu te mai trezesti cu datorii in primarie. Te limitezi la ceea ce poti sa faci.” a declarat Stefan Tifan, primarul comunei Berzunti


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO