» » » » Mercurialul spagilor in Bacau


Profesori, politisti, medici si functionari au primit atentii

Politisti, medici, profesori sau functionari din judetul Bacau au fost reclamati ca au luat spaga, iar câteva anchete au fost declansate. Daca va numarati printre cei care au dat spaga sunteti vinovat ca intretineti coruptia. Asa suna teoria. In practica, daca nu este data din exces de zel, ca asa spune traditia, spaga este uneori un rau necesar, fara de care nu poate fi dat la o parte functionarul care blocheaza drumul petentului spre rezolvarea normala a unei probleme. Spertul poate fi reclamat nu neaparat la Procuratura sau Politie, dar si pe pagina de internet piatadespaga.ro, un site inaugurat relativ recent. Si nu doar datul spagii poate fi sesizat, dar chiar si cazurile in care bacauanii si-au rezolvat problemele administrative fara sa fi fost nevoiti sa bage bani in buzunarele functionarimii.

Spagi intre 50 lei si 1.000 euro

Din tot judetul Bacau au dat cu anonima 13 oameni. Plecând de la premisa ca petitiile online sunt adevarate, cei mai reclamati sunt politistii, dar cele mai mari sume s-au dat in domeniul medical si administrativ.Iata si câteva reclamatii ale bacauanilor: 100 lei unui conferentiar universitar doctor, de la o universitate bacauana, pentru a facilita promovarea unui examen; 50 lei unui politist intr-un caz de depasirea vitezei; 50 euro pentru evitarea unei amenzi primita pentru depasirea vitezei, la Sanduleni; 20 euro la Spitalul Onesti, 1.000 de euro la Primaria Margineni, pentru acordarea unui teren neretrocedat; 100 euro unui agent de la Serviciul Pasapoarte, pentru eliberarea unui pasaport nou; 1.000 lei unui medic pentru o operatie; 20 euro unui medic specialist (nu se spune pentru ce); 50 euro unui politist din Bacau; 200 lei unui politist pentru “uitat” sanctiunea pentru trecerea peste calea ferata fara bariere pe centura Bacaului peste o cale ferata uzinala fara asigurare prealabila.

„Nu am dat spaga!”

Exista si mentiunile bacauanilor care si-au rezolvat problemele fara sa dea spaga, de exemplu la Pancesti (achizitii publice, privatizari), Onesti (taxe fiscale), sau Bacau (politist care a refuzat spaga). Numarul mult mai scazut de reclamatii de la Bacau, in comparatie cu cel de la Bucuresti sau Cluj, de exemplu, nu inseamna ca suntem mai putini corupti. Pe lânga faptul ca populatia celorlalte doua localitati luate ca exemplu este mult mai mare, conteaza semnificativ si faptul ca acolo stau mai bine cu informatiile publice, inclusiv privind existenta acestui site de reclamatii, dar mai ales faptul ca acolo lumea e mai decisa sa reclame spaga.
Finalitatea acestor reclamatii este incerta. Datele furnizate pe site sunt destul de putine, dar pot fi puncte de plecare pentru anchete. Motivatia platformei este: “Vrei sa afli, intri sa afli. Esti frustrat ca a trebuit sa platesti, intri si raportezi. Esti mirat si surprins ca ai crezut ca trebuie sa platesti si ai descoperit ca acolo merge fara spaga, spune-ne ca sa stim cu totii”.

Anchetatorii spun ca se pot sesiza din oficiu

Oficialii de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau spun ca nu au aflat pâna acum de acest site dar ca reclamatiile oamenilor pot fi un punct de pornire intr-o ancheta. „Nu am auzit de acest site dar noi ne putem sesiza si din oficiu. Fiind vorba de infractiuni de coruptie, „flagrantul” este regina in aceste cazuri, pentru ca sunt fapte greu de probat. Dar corelat cu alte informatii pe care le avem noi poate constitui punctul de plecare intr-o ancheta”, ne-a declarat pr. Felix Banila, prim-procuror la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau

Doctorita incatusata pentru spaga

La finele lunii octombrie, doctorita Elena Munteanu, de la Spitalul de Pediatrie Bacau, a fost prinsa in flagrant de catre procurorii de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau in timp ce primea spaga suma de 1.000 de lei, de la un denuntator. Era apartinatorul unei persoane care avea nevoie de un certificat de handicap. Tot atunci in cabinet s-a mai gasit si un curcan, se pare primit si acesta de la pacienti. Ancheta a fost extinsa si in urma mai multor perchezitii efectuate la cabinetele si locuintele acesteia s-au gasit si confiscat bani si bunuri in cuantum de circa 3 miliarde de lei si un camion de medicamente. Lista acuzatiilor este lunga si toate sunt acuzatii grave. Tavalugul a pornit, asadar, de la sesizarea unui parinte. Functionarii platiti sa combata coruptia in institutiile de stat organizeaza frecvent intâlniri si au afisat in locuri mai mult decât vizibile numarul de telefon la care se pot face denunturi. Anul trecut s-au primit doar 10 apeluri, dintre care doar unul s-a concretizat cu organizarea unui flagrant iar in alt caz s-au inceput cercetarile.


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO