» » Încăierare fără precedent pe Everest


100 de şerpaşi nepalezi au fost pe cale să linşeze trei alpinişti occidentali, în urma unei dispute iscate la peste 7.000 de metri altitudine. Incidentul s-a produs în apropiere de Tabăra Trei, un popas tradiţional în traseul escaladării Masivului Everest (8.848 m) din Munţii Himalaya.
Cei care s-au expus furiei călăuzelor indigene au fost italianul Simone Moro, elveţianul Üli Steck şi britanicul Jonathan Griffith, toţi alpinişti experimentaţi, primii doi mai având chiar o escaladare a Everestului la activ. Conflictul cu şerpaşii a pornit, se pare, de la aceea că sfaturile acestora nu au fost urmate de cei trei, fapt ce le-ar fi expus pe călăuze pericolelor dar şi umilinţei. După o bătaie în toată regula, cei trei alpinişti au scăpat cu fuga şi au reuşit să se adăpostească la popasul inferior, Tabăra Doi. La intervenţia autorităţilor nepaleze, care au promis şi o anchetă, spiritele s-au mai calmat şi ambele părţi şi-au prezentat scuze.
Ziarul „The Nepali Times" califică acest incident drept o „ciocnire culturală" sau chiar „o ciocnire a civilizaţiilor". De-a lungul vremii, relaţia dintre exploratorii occidentali şi călăuzele lor locale a fost idilizată artificial şi exagerat datorită frumoasei prietenii dintre primul cuceritor al Everestului, Sir Edmund Hillary, în 1953, şi şerpaşul Tenzing Norgay.


citeste integral pe ZIUAnews.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO