» » » BOȘII DE LA SINDICATE


Peste 70 de lideri de sindicat de la calea ferată beneficiază de facilităţi decontate de stat, mai mari decât cele de care se bucură un ministru sau un secretar de stat • Fostul ministru democrat-liberal al Transporturilor, Anca Boagiu (foto), a căzut la pace, în 2011, cu sidicaliștii feroviari, prin acceptarea unui contract colectiv de invidiat • Directorii din guvernarea PDL au fost fie promovați, fie menținuți pe posturi, de actualul ministru liberal, Relu Fenechiu
Privatizarea SNTFM CFR Marfă SA readuce în prim-plan relaţia cordială și privilegiată dintre sindicatele feroviare şi conducerea companiei, cimentată, în perioada guvernelor Boc, de miniştrii Transporturilor numiţi de PDL - Radu Berceanu şi Anca Boagiu. Contractele colective încheiate între sindicate şi companiile de la calea ferată au fost în aşa fel concepute, încât să asigure deopotrivă liniştea miniştrilor şi bunăstarea liderilor de sindicat.
Contractele colective încheiate, în 2011, de cele trei companii - CFR SA, CFR Marfă şi CFR Călători, în timpul mandatului de ministru al Transporturilor al Ancăi Boagiu, sunt trase la indigo în ceea ce priveşte drepturile liderilor de sindicat, iar facilităţile de care beneficiază aceștia le depășesc chiar şi pe cele ale unor miniștri ori secretari de stat de la orice minister.
Autoturisme gratuite cu benzină la discreţie
Cele trei companii de la calea ferată au fost de acord ca în contractele colective încheiate în 2011, pentru o perioadă de doi ani, la capitoul IX - „Dreptul sindical”, să se menţioneze facilităţile de care beneficiază liderii structurilor sindicale existente din partea companiilor. Astfel, la CFR Călători, „administraţia va asigura pentru activităţi sindicale ale organizaţiilor sindicale reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă, la nivel de societate”, o mulţime de facilităţi. În acest sens, pentru liderii din București, administraţia va asigura spaţiu dotat cu mobilier de birou, telefon CFR, telefon PTT şi mobil („2 buc. FNFMC şi câte 1 buc. FMLR, FSRV şi FSTFR”), cu plata abonamentelor, fax, copiator, calculator cu acces la reţea şi autoturisme („fără şofer şi o cotă lunară de 250 litri benzină premium pentru liderii centralului federaţiilor şi 150 de litri de benzină premium pentru liderii regionali”). Autoturismele date de companie au fost repartizate astfel: Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial (FNFMC) are la dispoziţie opt autoturisme, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România (FMLR) - trei, Federaţia Sindicatelor Ramuri Vagoane (FSRV) - patru, Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) - trei autoturisme. Practic, numai pentru liderii de sindicat din Capitală, compania a pus la dispoziţie, gratuit, 18 autoturisme.
Spaţii preferenţiale, chirie simbolică
Totodată, CFR Călători se obligă să asigure la nivel regional şi zonal, după caz, „spaţiu dotat cu mobilier de birou, telefon CFR, telefon PTT şi mobil, cu plata abonamentelor, fax, copiator şi calculator”, iar la subunităţi, „o cameră dotată cu mobilier, telefon CFR, cu plata abonamentului şi acces utilităţi”. În contractul colectiv, se mai menţionează că „cheltuielile de întreţinere şi reparaţii ale autoturismelor vor fi suportate de proprietar”, adică de CFR Călători. De asemenea, se mai precizează că „sindicatele care au societăţi comerciale şi desfăşoară activităţi în scopul ajutorării membrilor de sindicat vor primi preferenţial spaţiile disponibile, cu plata chiriei la limita amortismentului şi impozitului pe spaţiul respectiv”.
50% spor salarial sindical
Liderii de sindicat au avut grijă să-şi conserve locul de muncă şi au trecut în contractul colectiv și următoarea mențiune: „Pe perioada în care persoana din organul de conducere este salarizat de sindicate, acesta îşi păstrează funcţia şi locul de muncă avut anterior, precum şi vechimea în muncă. Pe postul acesteia poate fi încadrată o altă persoană numai cu contract de muncă pe durată determinată”. În plus, pentru perioada cât este lider sindical, beneficiază de următoarele drepturi financiare: salariul de bază; un spor de 50% aplicat la salariul de bază, care face parte din acesta; sporul de vechime în muncă; sporul pentru condiţii de muncă feroviară.


citeste integral pe ZIUAnews.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO