» » Schimbare radicala: Se reorganizeaza reteaua scolara

Inspectoratul Scolar lucreaza la foc maxim
Gradinite absorbite de scoli, schimbarea denumirii unitatilor de invatamant, conducere unica pe numar mai mare de elevi si reduceri de clase prin comasare sunt doar cateva din schimbarile majore care vor surveni in sistemul de invatamant. Este si motivul pentru care, in aceste zile, la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) se lucreaza la foc maxim. Pana saptamana viitoare trebuie definitivata situatia pe tot ce inseamna reorganizarea retelei scolare si fundamentarea cifrei de scolarizare pentru anul scolar viitor, asa cum prevede noua Lege a Educatiei. 
Reorganizarea retelei de scolarizare, impusa din acest an de noua Lege a Educatiei, va schimba radical structura actuala a sistemului de invatamant. Cea mai importanta modificare va fi la nivelul invatamantului prescolar (gradinite), unde grupa pregatitoare se va transforma in clasa 0 si va trece la invatamantul primar. Reteaua se organizea de catre autoritatile publice locale cu avizul Inspectoratului Scolar. "Practic, vom aronda gradinitele la scolile generale cu personalitate juridica. Va fi o organizare pe verticala a sistemului de educatie, cu o conducere unica si un numar mai mare de prescolari si elevi. Obligatoriu, clasa pregatitoare se va organiza in scolile in care exista invatamant primar acreditat sau autorizat", a explicat inspectorul scolar general, prof. Florin Lazar. 

Lucru in echipa

La toata aceasta organizare lucreaza acum reprezentantii ISJ, profesorii consilieri din cabinetele scolare, sindicatele din invatamant, reprezentantii organizatiilor judetene ale parintilor, dar si autoritatile locale (Prefectura, Consiliul Local si Consiliul Judetean). "Din judet deja avem primele situatii. Lucram pe Bacau si Onesti in aceste zile, pentru ca pe 9 ianuarie trebuie sa avem definitivata intreaga retea", a mai spus inspectorul scolar general. 

Licee cu mai putine clase de a IX-a

O alta instructiune prevede ca la licee, clasele de inceput (clasele a IX-) vor fi constituite din 28 de elevi, iar in unitatile de invatamant de nivel liceal in care procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat in 2011 a fost sub 15 la suta, pentru clasa a IX-a, zi, planul de scolarizare va fi diminuat cu cel putin o clasa. Tot din anul scolar 2012 - 2013 la filiera vocationala, profilul pedagogic, nu se mai fac propuneri pentru clasa a IX-a, la calificarea invatatori-educatoare. In schimb, se pot organiza clase pe specializarile: educator-puericultor, mediator scolar, instructor de educatie extrascolara, bibliotecar cu studii medii, documentarist si pedagog scolar. 

"Deci noutatea incepand din acest an consta in faptul ca, daca pana acum Inspectoratul Scolar era cel care realiza structura retelei, acum autoritatile locale sunt cele care propun reteaua unitatilor de invatamant, iar noi doar dam avizul conform."
prof. Teodora Craus - inspector scolar general adjunct

Noua denumire a unitatii de invatamant va reflecta nivelul cel mai inalt de invatamant scolarizat din institutie, respectiv:
- pentru educatie timpurie: cresa, gradinita cu program normal/prelungit/saptamanal, centru de zi
- pentru invatamantul primar: scoala primara
- pentru invatamantul gimnazial: scoala gimnaziala
- pentru invatamantul liceal: liceu teoretic, liceu vocational, liceu cu program sportiv, club sportiv scolar, liceu tehnologic, colegiu/ colegiu national
- pentru invatamantul postliceal: scoala posticeala
- pentru invatamantul de arta: scoala de arta
- pentru invatamantul special: scoala pentru copii cu deficiente

Se va avea in vedere:
- reducerea, prin comasare, a numarului de grupe/clase cu incadrarea in normativele de efectiv
- eliminarea claselor cu efective sub limita minima
- reducerea numarului de clase cu efective mici, in special la invatamantul profesional/tehnic si vocational
 Formatiuni de studiu pe clase de inceput de ciclu:
- gradinite - 20 copii/grupa (urban) si 20 copii/grupa (rural)
- ciclul primar - 25 elevi/ clasa urban si rural
- ciclul gimnazial - 30 elevi/clasa urban si rural
- ciclul liceal - 28 elevi/clasa
- ciclul postliceal - 30 elevi/clasa
Roxana Neagu

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO