» » Dosarele de pe rolul instantelor au fost luate la puricat

Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a ajuns si la Bacau, unde a verificat activitatea magistratilor din instante. Inspectorii au urmarit in primul rand situatia dosarelor care au prins vechime pe rol. Au gasit la Judecatoria Bacau doua, unul de mai bine de 18 ani si altul de 12 ani si la Tribunalul Bacau, unul tot de 12 ani. 
Potrivit raportului intocmit la finalul controlului, in primul semestru al anului 2011, pe rolul instantelor din circumscriptia Curtii de Apel Bacau, care are in subordine si judetul Neamt, s-au inregistrat peste 86.000 de dosare. Aproape 6.500 dintre acestea au o vechime cuprinsa intre 1 an si 3 ani, 780 au intre 3 ani si 5 ani, 262 intre 5 ani si 10 ani, iar 16 dosare stau pe rol de mai bine de 10 ani. „Din cele 16 dosare mai vechi de 10 ani în sistemul judiciar, 13 sunt dosare în materia insolventei, 12 dintre acestea aflandu-se pe rolul Tribunalului Neamt si unul pe rolul Tribunalului Bacau, în acesta din urma pronuntandu-se hotararea de închidere a procedurii la data 21.09.2011. Cele doua dosare care înregistreaza o durata a procedurii mai mare de 10 ani care se afla pe rolul Judecatoriei Bacau reprezinta cauze care au fost suspendate în temeiul art. 242 Cod de procedura civila si s-au aflat în nelucrare o perioada de aproximativ 12 ani. În cazul acestora nu se poate vorbi de o durata excesiva a procedurii, ci despre o omisiune de a se verifica îndeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru perimare”, se arata in raportul Inspectiei Judiciare. Unul dintre dosare are o vechime de 18 ani si 4 luni, iar al doilea de 12 ani si 3 luni. 

Dosar inchis dupa 12 ani

Judecatorilor de la Tribunalul Bacau le-au trecut prin maini peste 12.000 de cauze, asta in timp ce din schema lipseau doi magistrati. Aici, inspectorii au gasit peste 2.200 de dosare mai vechi de un an. Cele mai multe, respectiv 1.428 sunt la Sectia comerciala si de contencios administrativ, din care aproape 600 sunt de insolventa. Aici 429 au o vechime cuprinsa intre 1 si 3 ani, 84 intre 3 si 5 ani, 82 intre 5 si 10 ani, iar un dosar a stat pe rol 12 ani si 2 luni. Este vorba despre un faliment inregistrat in vara anului 1999. Aici partile din dosar au venit cu solicitari peste solicitari si asa s-a ajuns sa dureze atat de mult. La 21 septembrie 2011 Tribunalul Bacau respinge cererea de reexaminare formulata de una din parti, se resping si obiectiunile si se inchide procedura de faliment. "S-a inchis ca urmare a inexistentei bunurilor pentru a se acoperi masa credala. Mai exact, nu mai aveam ce vinde si a trebuit sa luam aceasta decizie", a explicat judecatorul Maria Oborocianu, purtatorul de cuvant al Tribunalului Bacau. Dupa mai bine de un deceniu de judecata, in final au mai ramas cinci - sase creditori care nu si-au recuperat banii. Magistratii de la Tribunalul Bacau, asa cum au concluzionat si inspectorii, spun ca procedura insolventei este una extrem de greoaie si necesita mult timp. O speta de faliment nu se poate rezolva intr-un interval de timp similar unui dosar penal sau a unei cauze civile unde lucrurile sunt mult mai clare. "Procedura insolventei reprezinta o forma de executare silita colectiva, prin care se urmareste stingerea creantelor unui debitor, cu sau fara mentinerea in functiune a acestuia, presupunand parcurgerea unor anumite etape si solutionarea unor multitudini de cereri cu caracter contencios si necontencios, in paralel cu desfasurarea unor activitati manageriale de catre administratorul judiciar sau lichidator", explica si inspectorii in raportul intocmit. 

Conducerea Curtii monitorizeaza

La aceeasi instanta, dosarele în materie comerciala sau a contenciosului administrativ sunt în numar total de 832, dintre care 71 sunt cauze în prima instanta, doua dosare avand o vechime cuprinsa între 3 si 5 ani, iar restul fiind dosare ce nu depasesc 3 ani de la data înregistrarii. În apel nu sunt înregistrate cauze mai vechi de 1 an. În recurs sunt înregistrate 761 dosare, toate avand o vechime ce nu depaseste 3 ani de la data înregistrarii cererii de chemare în judecata. Dintre acestea, în cazul unui numar de 77 de dosare procedura a depasit 6 luni de la înregistrarea pe rolul tribunalului, fara a fi mai mare de 3 ani. „Din datele prezentate reiese faptul ca, exceptand dosarele de insolventa, pe rolul Tribunalului Bacau se înregistreaza un numar redus de cauze în care procedura judiciara depaseste 3 ani de la data înregistrarii pe rolul tribunalului, raportat la volumul de activitate al acestei instante (18 dosare, dintre care 3 sunt mai vechi de 5 ani). Majoritatea dosarelor avand o durata a procedurii ce depaseste un an reprezinta cauze în apel si recurs, care cumuleaza si vechimea anterioara înregistrata la instanta de fond”, se mai arata in raportul IJ. "Un dosar de faliment se poate intinde si pe sase sau chiar zece ani, iar termene se pot da si la interval de patru luni pentru ca in acest timp sunt alte proceduri ce trebuie urmate", a mai spus judecatorul Oborocianu. La Curtea de Apel Bacau, din cele peste 4.600 de cauze aflate pe rol, aproape 1.100 sunt cauze mai vechi de un an si doar 13 au o durata cuprinsa intre 5 si 10 ani. La aceasta instanta, inspectorii nu au gasit cauze mai vechi de 10 ani. La final, comisia de verificare a tras linie si a dispus monitorizarea de catre conducerea Curtii de Apel Bacau a cauzelor ce au o vechime mai mare de 3 ani in sistemul judiciar si sa transmita la Inspectia Judiciara, la fiecare trei luni, o situatie actualizata a acestor dosare, dar si situatia personalului de la instanta respectiva. 
Geta Panaite

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO