» » » Firma Primariei Moinesti produce asfalt la negru: Constructii Pod SRL, suprinsa in ofsaid de comisarii de mediu

Oamenii legii au surprins marti dupa-amiaza un camion incarcat cu aproximativ 22 de tone de asfalt provenit din statia detinuta de Primaria Moinesti in localitatea Tescani. Statia este administrata de Constructii Pod SRL, societatea municipalitatii moinestene, insa nu are autorizatie de mediu pentru producerea asfaltului. Miercuri, un echipaj al Garzii de Mediu insotit de lucratori ai Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) au descins la fata locului pentru a investiga modul in care au fost produse cele 22 de tone de asfalt. Reprezentantii Garzii sustin ca, potrivit primelor cercetari, dispozitia de pornire a statiei a fost data de Lucian Lupes, administratorul special al Constructii Pod. Asfaltul trebuia imprastiat pe mai multe strazi din municipiul Moinesti. 
Un camion incarcat cu 22 de tone de asfalt, provenit din statia de la Tescani, a fost interceptat marti dupa-amiaza de oamenii legii. Asfaltul urma sa fie transportat in municipiul Moinesti pentru a fi folosit la lucrarile de modernizare a unor artere rutiere. Statia de la Tescani nu are, insa, autorizatie de mediu pentru producerea asfaltului. Obiectivul este administrat de societatea Constructii Pod SRL, aflata in proprietatea Primariei Moinesti. In mai 2011, Consiliul Local Moinesti l-a numit pe Lucian Lupes in functia de administrator special al Constructii Pod, firma municipalitatii moinestene aflandu-se in prezent in insolventa.
Statia de asfalt detinuta de Constructii Pod la Tescani fusese autorizata de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) in aprilie 2010. Autorizarea dadea dreptul firmei sa produca in statie "produse din beton pentru constructii", precum si materiale derivate din beton. Potrivit Autorizatiei nr. 45 din 12 aprilie 2010, statia pentru "mixturi asfaltice" a fost pusa in conservare pentru ca nu respecta conditiile stricte de mediu. "Repunerea in functiune a statiei de mixturi asfaltice se va face numai dupa conformarea acesteia; se va prezenta solutia tehnica pentru modernizarea instalatiei in vederea incadrarii in valorile limita admisibile, iar punerea in functiune a statiei se va face numai cu acceptul autoritatii pentru protectia mediului", precizeaza Autorizatia nr. 45/2010.
Reprezentantii APM au declarat pentru cotidianul Desteptarea ca, la momentul cand a fost pornita, statia de mixturi asfaltice nu avea autorizare de functionare. Paul Toderica seful APM, a recunoscut ca in 2010 Constructii Pod SRL a incercat sa autorizeze statia de la Tescani, insa fara sorti de izbanda. "Acea statie a fost autorizata doar pentru producerea betonului si a materialelor de constructii din beton. Ei au venit anul trecut pe la noi pentru a-si autoriza si statia de facut asfalt, dar i-am refuzat. Instalatia nu corespundea normelor de mediu. Ei, practic, ori modernizau toata instalatia, ori veneau cu una complet noua. Noi nu am autorizat functionarea acelei statii", a afirmat Toderica.

Cine a decis pornirea statiei?

Miercuri dimineata, un echipaj al Garzii de Mediu Bacau, insotit de lucratori ai IPJ, au descins la sediul statiei de producere a asfaltului. La verificari a luat parte si administratorul Constructii Pod SRL, Lucian Lupes(foto). Vizibil iritat, acesta a refuzat sa ofere detalii presei cu privire la transportul celor 22 de tone de asfalt. Mai mult, desi societatea Constructii Pod are capital de stat, Lupes a declarat ca terenul firmei ar fi proprietate privata. Conducerea Comisariatului Judetean (CJ) Bacau a Garzii Nationale de Mediu (GNM) a dezvaluit ca din primele cercetari rezulta ca decizia de pornire a statiei de mixturi asfaltice a apartinut chiar administratorului Lucian Lupes. Titi Secara, seful CJ Bacau a GNM, a dezvaluit ca Lupes ar fi declarat comisarilor de mediu ca intentia sa a fost de a valorifica resturi de materiale de constructii ramase in curtea Constructii Pod.
"Decizia de repornire a statiei a luat-o administratorul special. El a afirmat ca a incercat sa valorifice unele resturi de materiale ramase, sa produca asfalt si acesta sa fie dat undeva. Astea au fost declaratiile lui", a afirmat Secara. Lupes ar mai fi spus inspectorilor ca a sunat la Primaria Moinesti, edilii indicandu-i sa imprastie asfaltul produs pe cateva strazi. Administratorul Constructii Pod a refuzat sa divulge numele oficialului din Primaria Moinesti care a dat dispozitia de pornire a statiei de mixturi asfaltice.
"N-a vrut sa spuna cine din Primarie a dat dispozitie pentru pornirea statiei", a mai spus Secara.

Viceprimarul Vieru, aratat cu degetul

Surse apropiate Politiei Moinesti au dezvaluit pentru cotidianul Desteptarea ca in discutiile avute marti dupa-amiaza cu politistii, Lupes ar fi indicat numele viceprimarului Valentin Vieru (PNL) drept decident in cazul pornirii statiei neautorizate. Reprezentantii serviciului de investigare a fraudelor din cadrul IPJ Bacau au recunoscut ca transportul de 22 de tone a fost interceptat, insa au refuzat sa ofere detalii privitoare la caz.
"A fost un camion incarcat cu 22 de tone de asfalt. Societatea respectiva se afla in lichidare si nu detinea nicio autorizatie. 
Au facut asfalt fara sa aiba autorizatie", a afirmat comisarul sef Alin Popa, seful serviciului amintit. Am incercat sa luam legatura in repetate randuri cu viceprimarul Valentin Vieru, insa acesta a refuzat sa raspunda apelurilor telefonice. Mai mult, el ar fi declarat ca nu vrea ca numele sau sa fie implicat in acest caz.

Camion de la Capital Invest

Transportul celor 22 de tone de asfalt a fost realizat cu un camion apartinand societatii moinestene Capital Invest. Sebastian Georgescu, patronul acesteia, sustine ca a fost contactat de administratorul special al Constructii Pod in vederea inchirierii unui vehicul pentru transportul asfaltului. Georgescu a declarat ca, in trecut, societatea sa a inchiriat mai multe utilaje firmei detinute de Primaria Moinesti.
"Pe mine m-a sunat directorul de la Constructii Pod, domnul inginer Lupes, si a solicitat sa inchirieze o basculanta pentru lucrari care le are in orasul Moinesti. Exact asa mi-a si spus. Noi am mai lucrat impreuna. Nu mi s-a parut ceva aiurea si i-am dat basculanta. Am vorbit cu soferul, a adus asfalt de la statia lor, de la Tescani, la Moinesti. Au turnat azi-noapte la 12 (n.r. - marti noapte). Insa pentru cine a turnat Constructii Pod asfaltul credeti-ma ca nu stiu. Dar banuiesc ca pentru Primarie, pentru Consiliul Local. Ei sunt proprietarii Constructii Pod", a spus Georgescu.
El a declarat ca nu are nicio legatura cu producerea sau turnarea asfaltului din Moinesti. "Eu am facut doar o prestare de servicii, pe inchirierea autospecialei", a precizat patronul.

"Nu stiu sa fi fost un control"

Viorel Ilie (PC), primarul municipiului Moinesti, a declarat pentru Desteptarea ca nu este la curent cu verificarile efectuate de Garda de Mediu la statia de la Tescani. Ilie a precizat, de asemenea, ca nu are cunostinta despre producerea celor 22 de tone de asfalt. Edilul a afirmat ca nu s-a pus problema unei dispozitii de pornire a statiei venite dinspre Primaria Moinesti.
"Nu a fost nicio dispozitie in sensul asta. Eu stiu ca a fost o hotarare de consiliu la ultima sedinta in care s-a dispus preluarea utilajelor care sunt acolo pentru ca societatea e in lichidare. Urmare a vizitei la fata locului pentru a vedea ce se putea prelua, am inteles ca au fost gasite niste resturi de materii prime care au ramas de la diverse alte lucrari si banuiesc ca asta a fost procedura. Dar nu a fost nicio dispozitie sa se porneasca statia, pentru ca nu suntem noi in masura sa dam aceasta dispozitie chiar daca suntem proprietari", a declarat Viorel Ilie. Primarul a adaugat ca societatea nu mai are niciun angajat.
"Nu cunosc cum s-au produs cele 22 de tone. N-am cunostinta de ce spuneti dumneavoastra, nici despre controale, nici despre ce s-a produs sau daca s-a produs", a afirmat el. Ilie s-a aratat nemultumit de faptul ca autoritatile statului nu au anuntat primaria cu privire la controalele efectuate la statia de asfalt detinuta de Constructii Pod.
"Orice control care se face, ar trebui sa fim anuntati ori noi ca proprietari ai bunurilor, ori societatea aflata in faliment. Eu nu stiu sa fi fost niciun control. Dumneavoastra de unde stiti? Daca se doreste sa apara ancheta in presa si pe urma sa fie cea oficiala este alegerea lor", a declarat edilul moinestean.

Risca amenda de pana la 100.000 lei

Potrivit inspectorilor de mediu, amenda in astfel de cazuri se cifreaza intre 50.000 si 100.000 de lei. Titi Secara a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca Garda de Mediu face inca verificari in cazul statiei de la Tescani. Seful Comisariatului Judetean de Mediu s-a aratat contrariat de situatia creata. Constructii Pod SRL se afla in insolventa, fiind administrata de un administrator special, Lucian Lupes. Tototdata, potrivit datelor de la Registrul Comertului, societatea Primariei Moinesti se afla sub supravegherea cabinetului de insolventa Tatiana Osolos. "Nu stim cine va primi amenda. Facem inca cercetari si vom stabili in cel mai scurt timp cine se face vinovat de situatia creata", a declarat Secara. Pentru edilii moinesteni, situatia se prezinta mult mai simplu. "Amenda va fi platita de cei care vor fi amendati", a conchis primarul Viorel Ilie.

Tiger Wood vroia sa porneasca statia

Societatea municipalitatii moinestene are drept obiect de activitate "lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor". Firma a avut o istorie tulbure. In aprilie 2011, edilii au vrut sa naseasca o asociere intre Constructii Pod si societatea Tiger Wood SRL, detinuta de Gheorghe Ifrim si specializata in "taierea si rindeluirea lemnului".
Perspectiva asocierii a generat dezbateri aprinse in plenul CL Moinesti. Conform Procesului verbal al sedintei din 14 aprilie 2011, mai multi consilieri s-au aratat reticenti in a aproba, de principiu, 
asocierea dintre cele doua entitati. Eugen Spataru, consilier local din partea PSD, a declarat in respectiva sedinta ca alesii nu pot aproba ceva ce nu cunosc. "Sa vedem un proiect de contract de asociere. Nu avem cu ce fi de acord daca nu stim ce doresc cele doua parti", aprecia Spataru. In aceeasi sedinta, primarul Viorel Ilie a precizat ca intentia Tiger Wood era de a porni statia de asfalt. "Aceasta firma a solicitat intrucat ar avea intentia sa porneasca statia de asfalt. La aceasta ora, SC Constructii Pod SRL sta foarte rau din punct de vedere financiar (...) Aceasta firma doreste sa porneasca statia si sa plateasca o chirie pentru ea", afirma pe 14 aprilie edilul. In cele din urma, asocierea Constructii Pod - Tiger Wood a picat, iar in luna mai - prin HCL nr. 58 - Lucian Lupes a fost numit in functia de administrator special al societatii detinute de Primaria Moinesti.
Lucian Bogdanel

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO