» » Corpurile delicte, fiecare cu povestea lui

Topoare, furci, coase, haine, incaltaminte si alte obiecte purtatoare de urme. Fiecare are povestea lui. Camera de corpuri delicte a Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau este un loc despre care putini bacauani stiu ca exista.

Camera de corpuri delicte a Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau functioneaza inainte de anul 1989, in baza unor legi si regulamente speciale. Aici sunt depozitate numai acele obiecte din cauze care nu ajung in instanta. Marea majoritate urmeaza traiectul dosarului. Este vorba despre acele situatii in care cauza respectiva ajunge pe rolul instantelor de judecata, urmare a sesizarii formulate de catre procuror prin rechizitoriu.

Pericole nebanuite

Desi inerte, obiectele din camera de corpuri delicte reprezinta in continuare un adevarat pericol. “Aceste obiecte nu sunt aducatoare de amintiri placute. Ele sunt si contaminate cu diverse substante, in special sânge, si trebuie pastrate in anumite conditii. Am incercat sa nu expunem persoanele care intra in aceasta camera de corpuri delicte la diverse boli si virusuri”, a declarat Felix Banila, prim-procuror la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau. Inregistrarea acestor corpuri delicte sau a obiectelor purtatoare de urme se face dupa reguli stricte. Fiecare obiect este trecut intr-un registru special. De asemenea, fiecare poarta atât numarul dosarului cât si numarul corespunzator din registru. In camera de corpuri delicte nu se pastreaza tesuturi umane sau parti anatomice.

Utila, dar extrem de costisitoare 

O situatie speciala o au expertizele bio-criminalistice, asa-numitele teste ADN. Si asta pentru ca procurorii nu-si permit sa le solicite foarte des. Nu numai costurile ridicate ale acestora ii impiedica, ci si faptul ca se realizeaza numai in Bucuresti in laboratorul genetic din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, ori in cadrul Institutului National de Medicina Legala. “Sunt situatii in care se impun aceste expertize bio-criminalistice. In ciuda faptului ca o astfel de expertiza ne-ar conferi o mai mare certitudine asupra suspectului in ceea ce priveste calitatea lui de autor sau de complice, o evitam”, a mai spus procurorul criminalist. Motivele sunt multiple. “O expertiza criminalistica poate costa intre 1.200 si 2.600 de lei si este de durata. In alte situatii, mijloacele de proba sunt suficiente”. In acest moment, la nivel national, se constituie o baza de date genetice utila in solutionarea cauzelor cu autori necunoscuti, in special a celor de mare violenta.
Alexandra Zaharia

http://www.desteptarea.ro/corpurile-delicte-fiecare-cu-povestea-lui.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO