» » » » » RAFO CONCEDIAZĂ PÂNĂ LA 600 DE SALARIAȚI

Măsura a fost anunțată de sindicatul Rafinorul, după ce a primit un răspuns, în această cauză, de la acționarul majoritar. Deciziile de preaviz vor fi înmânate după 20 februarie.


Petru DONE
Societatea Rafo Onești va disponibiliza 550 până la 600 dintre cei circa 1.000 de salariați. Ieri, 13 februarie, Consiliul de Administrație a avut o primă rundă de discuții cu reprezentanții organizației de sindicat, pentru a se stabili numărul de posturi normate care urmează a se desființa din organigrama societății. “S-a stabilit – ne-a declarat liderul organizației, Ion Marian – implicit numărul de salariați care vor primi preaviz și vor fi incluși în proiectul de disponibilizare colectivă.”
Dupa finalizarea discuțiilor, părtile au ajuns la următoarele concluzii definitive:
  • Până luni, 18 februarie, administrația Rafo va definitiva structura de posturi normate care vor fi desființate și salariatii care vor fi disponibilizati ca urmare a desfiintarii posturilor normate;
  • Numărul posturilor desființate și, implicit, al salariaților care urmează a fi disponibilizați va fi în limita a 550 – 600;
  • Deciziile de preaviz vor fi înaintate salariaților după ce miercuri, 20 februarie, vor fi analizate contestațiile;
  • La finalizarea termenului de preaviz și încheierea raporturilor juridice angajat / angajator, salariații disponibilizați își vor primi drepturile aferente salarizării și salariile compensatorii conform Contractului Colectiv de Muncă.
  • Pe toată perioada preavizului de 30 de zile, salariații care au primit decizii nu vor veni la uzină, dar își vor primi toate drepturile aferente salarizării conform Contractului Colectiv de Muncă.
“Nu vrem să pierdem Rafo” – spun patronii
Sindicatul Rafinorul i-a solicitat din nou acționarului majoritar de la Rafo, Iakov Goldovskiy, explicații cu privire la intenția de a concedia cea mai mare parte dintre salariați. Răspunsul acestuia a venit prompt, așa cum s-a întâmplat și în toamna trecută, la o altă listă de întrebări ale salariaților. “V-am informat și înainte – a spus Iakov Goldovskiy – că am făcut și fac tot posibilul pentru rezolvarea situației dificile a rafinăriei și recurg, în acest sens, la toate metodele și posibilitățile. Având în vedere situația salariaților și solicitările dumneavoastră, nu am recurs la concedierea colectivă în luna noiembrie a anului trecut, sperând că vom reuși să îndreptăm situația și să ieșim din criză. Din păcate, sunt nevoit să constat că în această etapă Petrochemical Holding (societatea care deține pachetul majoritar de acțiuni la Rafo – n.r.) și-a epuizat resursele de finanțare pentru păstrarea forței de muncă și este nevoită să întrerupă, temporar, finanțarea cheltuielilor neproductive ale rafinăriei și să recurgă la conservarea totală a proceselor curente în vederea posibilității reanimării producției în viitor. Și, totuși, toate acestea nu înseamnă că suntem dispuși să pierdem Rafo. Se lucrează și acum la salvarea rafinăriei, dar oricare dintre variantele studiate de noi va fi adoptată doar când vom fi convinși că am eliminat toate riscurile de a spori pierderile noastre, care deja aatăzi sunt imense.”
Istoria se repetă
Intenția acționmarului majoritar de a recurge la concedieri colective masive nu este nouă. O măsură similară a fost gândită și în ianuarie 2010, când se dorea disponibilizarea a 800 de salariați din 1.150. Atunci, procedura a fost suspendată în urma demersurilor inițiate de conducerea organizației de sindicat prin întâlniri, discuții și negocieri cu acționarii și administratorii la București și Viena. Alt moment greu a fost cel din aprilie 2012, când acționarul majoritar a blocat, pentru o perioadă nedeterminată, dezvoltarea și repornirea instalațiilor rafinăriei și toată lumea a înțeles că Rafo se îndreapta către un moment critic. În luna mai a anului trecut, acționarul majoritar a transmis că se blochează toate lucrările și va recurge la concedierea colectivă. “Prin discuții permanente cu administrația și periodice cu acționarul majoritar – spunea Ion Marian -, conducerea organizației de sindicat a reușit blocarea acestei inițiative. În decembrie trecut, la solicitarea scrisă a acționarului majoritar, administrația a transmis sindicatului intenția de a se trece la disponibilizarea colectivă. Am reușit in extremis amânarea procedurii prin trimiterea a 600 de salariați în șomaj tehnic până pe 11 februarie, perioadă în care s-a angajat să propună administrației și acționarului unele variante de evitare a concedierilor și reluarea programului de modernizare și repornire a societății.”


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO