» » Din aceasta toamna, mâncarea si utilitatile ne costa mai mult

scumpire-alimente-bacau

Seceta, dar si majorarea pretului la gaze ne complica viata

Seceta a scumpit legumele si fructele, iar marfa de pe tarabe este mai putina decât in alti ani. Si puterea de cumparare a bacauanilor a scazut, asa ca multi dintre acestia bat drumul pâna in Gheraiesti si cumpara din piata de gros pentru a economisi câtiva lei. Din pacate, acestia nu le vor ramâne in buzunar, ci vor fi inghititi de facturile la utilitati si de scumpirile care s-au inregistrat deja la carne, pâine si ulei.

Seceta a ajuns si in piata de gros a Bacaului. Oferta de legume si fructe este mult mai mica decât anul trecut. Tocmai de aceea, preturile sunt destul de piperate. Chiar si asa, se mentin sub nivelul din celelalte piete. Din acest motiv, clientii prefera sa bata drumul pâna aici si sa faca economii la aprovizionare. Piata de gros este, asadar, tinta multor bacauani care cauta cele mai mici preturi pentru aprovizionarea de toamna. Cei care vin an de an aici au observat ca marfa este in cantitate mai redusa decât altadata.

Mai putin inseamna mai scump

Urmarile secetei se vad atât in locurile libere de pe aleile pietei de gros, in care in anii trecuti nu mai incapeau comerciantii, cât si pe etichete. „Anul trecut era plin de masini si marfa, ne-a declarat Costel Cheta, producator agricol din Pincesti. Anul acesta s-au facut putini ardei din cauza secetei. Bineinteles ca a crescut pretul. In 2011 dadeam gogosarii cu 2 lei, acum ii dau cu 3. Ardeii grasi i-am vândut cu 1,8 lei sau 2, acum ii dau cu 2,5 lei.” Liliana Sava recunoaste ca preturile „sunt mari, dar astea-s vremurile. Oamenii spun ca este scump, ca nu au bani, dar ce sa facem? Marfa e mai putina, e normal sa o dai mai scump.”

Pentru o economie de câtiva lei

La primele ore ale diminetii isi fac aparitia in piata de gros cei care se aprovizioneaza de aici pentru a vinde apoi marfa la tarabele din piete si in magazine. Mai târziu vin clientii care cauta sa economiseasca macar câtiva lei cumparând mai ieftin de aici. „Eu am venit sa cumpar varza si pepeni, ne-a declarat Vasile Birgu. Am calculat ca ies mai ieftin cam cu 20 la suta aici.” Marta Beresteanu a facut drumul pe jos, a târguit si duce cumparaturile spre casa intr-un carut de piata. „De aici am luat cartofii cu un leu douazeci, iar in piata sunt un leu optzeci. Pentru noi, pensionarii, conteaza mult.” Maria Dragomir vine tot de departe, „din oras„ incet, sprijinindu-se intr-un baston. „E greu, pe jos, fiindca nu poti urca in autobuz cu bagajul, dar ce sa facem? E diferenta de pret fata de piata.” Aici exista, insa riscul sa fii pacalit de comercianti. Cei mai multi nu permit sa se aleaga marfa. Fie cumperi o lada, fie un sac. In timp ce se vaita de scaderea vânzarilor si de greutatea vietii, unii dintre comnercianti nu se dau in laturi de la smecherii de doi lei. Cumparând un sac de ardei, gogosari sau rosii poti sa ai acasa surpriza ca la mijlocul lui sa gasesti legume mici sau stricate, ascunse printre cele frumoase, care iau ochii.

Curent si gaze mai scumpe

Luna septembrie nu vine doar cu preturi in crestere in piete, mai ales la legumele care sunt pe sfârsite, cum sunt rosiile, ci si cu scumpiri la utilitati. Astfel, din prima zi a lunii agentii economici platesc mai mult pentru energia electrica, ceea ce ii va determina sa-si creasca tarifele la servicii si preturile la marfuri. De pe 15 septembrie, consumatorii casnici vor primi gaze naturale mai scumpe cu 5%, iar cei industriali, cu 10%. Efectul se va simti tot in buzunarul omului de rând, al carui venit nu poate tine pasul cu scumpirile. De altfel, unii furnizori de alimente s-au grabit deja sa schimbe etichetele, uleiul, pâinea si carnea fiind scumpite de la primele zvonuri cu privire la cresterea tarifelor la energie electrica si gaze.  desteptarea.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO