» » Nicio reteta nu a ajuns in farmacii online: Sistemul informatic le-a dat medicilor batai de cap



Prescrierea electronica a medicamentelor a debutat in Bacau doar teoretic. In farmacii nu a ajuns nici macar o reteta online. Farmacistii se declara pregatiti sa lucreze in noul sistem, insa medicii nu au reusit sa se conecteze. Prin urmare, pacientii au plecat din cabinetele medicale tot cu retete clasice. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii se asteapta ca prescrierea electronica sa reduca fraudele cu medicamente.

Noul mod de prescriere a medicamentelor, in sistem electronic, ar fi trebuit sa devina operational din prima zi a lunii iulie. Medicii si farmacistii au fost instruiti pentru aceasta timp de doua saptamâni, insa pacientii primesc tot retete clasice. „Nu am avut nicio reteta in sistemul electronic, ne-a declarat farmacist Luana Grigoras. Cele care au data de prescriere 1 sau 2 iulie sunt retete clasic. De altfel, sistemul electronic si cel clasic merg in paralel pâna la sfârsitul anului. Noi suntem pregatiti, avem conexiune la Internet de câtiva ani. Speram sa ne fie mai usor si sa-i tinem pe pacienti mai putin la rând.”

Probleme de conexiune

Medicii care au incercat ieri noul sistem au constatat ca nu este atât de simplu pe cât pare. „Nu am reusit sa ne conectam cu Casa de Asigurari, ne-a declarat dr. Isabela Andriescu, medic de familie la Oncesti. Am vorbit cu mai multi colegi si toti au avut aceeasi problema: nu au putut genera retete. Abia am primit ghidul si este destul de complicat. Va dura un timp pâna ne vom obisnui.” Casa de Sanatate da asigurari ca sistemul va functiona fara probleme, deoarece s-au realizat testari. In plus, pe site-ul institutiei judetene, dar si pe cel al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, se gasesc toate informatiile pentru furnizorii de servicii medicale.

Cautari extinse la sapte farmacii

Retetele date de medici ar trebui sa ajunga online la toate farmaciile. Pacientul va fi liber sa aleaga la care se adreseaza. „Avantajul pacientului este ca poate lua reteta fragmentat, a explicat Viorica Draganuta, director al CJAS. De exemplu, daca nu gaseste toate medicamentele recomandate de medic in prima farmacie, le ia pe cele gasite si primeste un formular editat pe care apar medicamentele eliberate. Cu acesta se duce in alta farmacie. Farmacistul respectiv vede reteta online si scaneasca si formularul tipizat. Afla astfel ce medicamente nu s-au ridicat. Se pot lua medicamente pe o reteta din cel mult sapte farmacii.” Pâna acum, daca asiguratul nu gasea toate medicamentele intr-o farmacie avea de ales: fie lua reteta si isi incerca norocul in alta parte, fie se multumea cu medicamentele gasite, lasa formularul tipizat, iar restul medicamentelor le cumpara, platind pretul integral, din alta farmacie.

Colegiul Medicilor cere o amânare

„Alte modificari importante nu sunt, a precizat Viorica Draganuta. Medicamentele se vor prescrie in continuare dupa denumirea comuna internationala. Raspunderea pentru ceea ce se elibereaza in farmacii apartine farmacistului. Pacientul are posibilitatea sa opteze pentru medicamnetul compensat integral sau pentru unul mai scump, pentru care plateste diferenta.” Prin schimbarea sistemului de prescriere a medicamentelor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate urmareste un mai bun control al cheltuirii fondurilor. Pe de alta parte, Colegiul Medicilor cere o amânare, deoarece nu toti doctorii au conexiune la internet in cabinete, iar metoda noua de prescriere a medicamentelor ii obliga la munca suplimentara neplatita.
Doina Mincu

DESTEPTAREA

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO