» » Vineri debuteaza campania electorala

In doar câteva zile incepe campania electorala. Candidatii au la dispozitie o luna de zile pentru a-si populariza platforma politica si pentru a incerca sa atraga cât mai multe voturi. Alegerile au loc pe 10 iunie.

Pe 11 mai, la ora 7, debuteaza oficial campania electorala pentru alegerile locale. Candidatii care intra in lupta pentru primarii, consilii locale si Consiliul Judetean vor putea, timp de 30 de zile, sa se promoveze in fata alegatorilor. Chiar daca este o competitie, candidatii trebuie sa respecte anumite reguli. "Candidatii trebuie sa respecte dispozitiile Legii 67 si sa aiba o tinuta corecta si onesta in raport cu ceilalti competitori", a explicat Ciprian Timiras, presedintele Biroului Electoral Judetean Bacau.
Potrivit Legii 67/2004 in campanie, candidatii, partidele si aliantele politice se pot exprima prin mitinguri, mijloace mass-media sau ale mijloace de informare in masa. Candidatilor trebuie sa li se asigure spatii corespunzatoare pentru a se intâlni cu alegatorii. Acestea pot fi la sediul primariei, in scoli, case de cultura sau camine culturale. Cu toate acestea, nu se poate face campanie electorala in timp ce elevii sau studentii sunt la cursuri. O alta exceptie o reprezinta unitatile militare, acolo unde nu se pot organiza actiuni de campanie.
Potrivit reglementarilor Consiliului National al Audiovizualului, accesul candidaţilor este gratuit atât pe posturile publice, cât si private. Posturile care doresc sa se implice in campanie pot oferi accesul candidatilor in emisiunile electorale si in emisiunile de dezbatere electorala in conditiile legii. De asemenea, in emisiuni informative vor fi difuzate informatii privind activitatile de campanie, cât si elemente privind tehnica votarii si sistemul electoral.
Emisiunile si dezbaterile electorale trebuie sa asigure tuturor candidatilor conditii egale in ceea ce priveste libertatea de exprimare, pluralismul opiniilor si echidistanta. Daca interesele le sunt lezate, candidatii au drept la replica sau la rectificare. Sesizarile privind incalcarea legii se solutioneaza de catre biroul electoral de circumpscriptie judeteana in termen de trei zile. "Noi vom solutiona contestatiile privind campania electorala pentru functiile de consilieri si presedinte de Consiliu Judetean si in ultima instanta contestatiile impotriva hotarârilor pronuntate de birourile de circumscriptie locala", a mai spus Timiras.
Cu 48 de ore inainte de ziua votarii nu se mai pot prezenta sondaje de opinie sau spoturi de publicitate electorala. De asemenea, in ziua votarii sunt interzise prezentarea de sondaje realizate la iesirea de la urne, inainte de inchiderea votarii; comentarii referitoare la competitorii electorali; indemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.
Campania electorala se incheie pe 7 iunie, la ora 24 in mass-media si pe 9 iunie, la ora 7, in alte medii de informare.
Andreea Gavrila

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO