» » Zeci de hectare de teren pirjolite de incendii

In ultima saptamina, echipajele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau au intervenit la stingerea a 65 incendii de vegetatie uscata. In urma acestor evenimente, a fost distrusa de flacari o suprafata totala de peste 170 hectare de vegetatie uscata. Dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau primeste continuu sesizari din partea cetatenilor cu privire la incendiile de vegetatie uscata provocate de persoane rau intentionate. In majoritatea cazurilor, pompierii si politistii au descoperit ca terenurile incendiate cu buna stiinta se afla in proprietate privata. Una dintre interventii a avut loc pe str. Infratirii din municipiul Bacau, pe terenul unui barbat in virsta de 50 ani. Pompierii spun ca au ars aproximativ 3.000 metri patrati vegetatie uscata. Una dintre cele mai grele misiuni a fost dusa la indeplinire de Garda de Interventie din cadrul Detasamentului de Pompieri Onesti care s-a deplasat in comuna Oituz, sat Hirja, pentru a stinge un incendiu la litiera si padure, apartinind Consiliului Local Oituz. “In incendiu au ars aproximativ 3,5 ha vegetatie uscata, litiera si doborituri. Incendiul a fost lichidat in cooperare cu lucratori din cadrul Ocolului Silvic Oituz si din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta al comunei Oituz”, a mentionat lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul ISU Bacau. Si padurea din satul Viisoara, comuna Tg. Trotus a fost in pericol sa arda. Persoane rau intentionate au dat foc vegetatiei uscate si au ars aproximativ 4 ha litiera. O intindere de 10 hectare vegetatie uscata a fost distrusa de foc in comuna Odobesti, terenul apartinindu-i Consiliului Local din localitate.
Focare greu de controlat
Comunele Motoseni, Podu Turcului, Dealu Morii, Secuieni, Racaciuni sau Pirjol sint doar citeva dintre localitatile in care au fost date alarme de incendiu. Garda de Interventie Podu Turcului a intervenit in comuna Motoseni pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscata izbucnit pe un teren apartinind lui Tinca N., Ioan R., Gheorghe V. si Ion B. Focul a distrus aproximativ 45 hectare de vegetatie uscata. Tot despre terenurile oamenilor a fost vorba si in comuna Secuieni, unde au ars aproximativ 2 ha vegetatie uscata. Incendiul a fost lichidat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Secuieni. Pentru a preintimpina producerea unor astfel de evenimente care pot avea consecinte grave, pompierii spun ca este necesar ca bacauanii sa cunoasca si sa respecte prevederile in vigoare. “Localnicii trebuie sa inteleaga faptul ca pot da foc gunoaielor sau resturilor vegetale in conditii meteo fara vint si in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile”, a spus Grecu. El precizeaza ca arderea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa numai dupa obtinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de aparare impotriva incendiilor. Emiterea permisului se face prin grija primarului de catre seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta sau persoana desemnata in acest sens. Se excepteaza de la obtinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cadrul gospodariilor. Nerespectarea acestor prevederi legale atrage sanctiuni contraventionale asupra persoanelor gasite vinovate.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea extinderii focului la vecinatati, se sanctioneaza contraventional cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei.
http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2012/03/29/zeci-de-hectare-de-teren-pirjolite-de-incendii.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO