» » » Prefectura are in vizor sponsorizarile electorale facute de administratia Stavarache

Sponsorizarile efectuate, pe bani publici, de Primaria Bacau au ajuns pe masa Prefecturii. Pe fondul nemultumirilor ridicate de anumite asociatii si ONG-uri, dar si a informatiilor aparute in presa, prefectul Constantin Scripat a convocat, joi, o intâlnire la Palatul Administrativ. Cu acest prilej, Scripat a evidentiat mai multe nereguli existente in hotarârea prin care municipalitatea a acordat sponsorizari de milioane de euro. La mijlocul lui martie, Consiliul Local (CL) Bacau aproba un proiect vizând sponsorizare a 109 proiecte depuse de diferite asociatii. Volumul finantarilor din acest an a depasit suma de 13,75 milioane lei (peste 3 milioane de euro). O caruta de bani. 
Cu mai putin de 3 luni inainte de alegeri, Primaria a acordat sponsorizari in suma de peste 3 milioane de euro catre diferite asociatii, fundatii si ONG-uri care-si desfasoara activitatea in municipiul Bacau. Finantarile au fost aprobate in temeiul Legii 350, municipalitatea alegând sa sponsorizeze proiecte depuse pe diferite domenii de activitate, de la mediu si cultura, pâna la sport. 
Pe fondul nemultumirilor iscate de modul in care s-au impartit banii, dar si a investigatiilor aparute in presa, prefectul Constantin Scripat a convocat o intâlnire intre reprezentantii unora dintre asociatii si oficiali ai Primariei Bacau. Aceasta a avut loc ieri la Palatul Administrativ, unde au participat, cu precadere, trimisi ai asociatiilor din zona culturii si cultelor. Au lipsit reprezentantii asociatiilor arondate mediului sau sportului, domeniile care au obtinut - de departe - cele mai consistente finantari. Cu acest prilej, reprezentantul Guvernului in teritoriu a evidentiat mai multe nereguli existente in hotarârea CL prin care au fost aprobate sponsorizarile (n.r. - HCL nr. 63/2012). 
“In culise se discuta mult mai mult cu privire la modul in care s-au impartit acesti bani. Nu ma intereseaza ce spune un partid sau altul, un consilier sau altul. E problema Consiliului Local. Nu s-a verificat modul in care s-au dus la indeplinire proiectele finantate anul trecut si ce s-a intâmplat cu banii dati anterior. Se vorbeste, la domeniul sport, de performanta, de criterii de performanta. Unde este aceasta performanta?”, s-a intrebat Scripat, care a adaugat ca nu doreste sa blocheze proiectele serioase care au obtinut sponsorizari. Ulterior, prefectul a prezentat o serie de consideratii intocmite de juristii Prefecturii, potrivit carora HCL nr. 63 nu respecta mai multe prevederi legale in vigoare. 
Oficialii Primariei Bacau au combatut afirmatiile prefectului, sustinând ca argumentele prezentate de acesta nu stau in picioare. Viceprimarul Dragos Luchian (PNL) i-a solicitat lui Scripat sa nu conteste legalitatea hotarârii, iar deficientele descoperite de juristii Prefecturii sa fie corectate pe parcurs, prin pârghii administrative. Iritat de abordarea reprezentantilor Primariei Bacau, prefectul a aratat ca legea nu se negociaza. Scripat a afirmat ca a initiat dezbaterea privind sponsorizarile tocmai pentru ca reprezentantii societatii civile sa constientizeze neregulile grave care au insotit impartirea banilor. Prefectul a cerut reprezentantilor Primariei sa corecteze, in regim de urgenta, anomaliile din hotarârea aprobata de CL pe 16 martie, in caz contrar Scripat lasând de inteles ca se va adresa instantei de judecata. 

„Desteptarea” a semnalat jaful din banul public

Printr-o suita de anchete de presa, cotidianul Desteptarea a dezvaluit ca sponsorizarile efectuate de Primaria Bacau au vizat dirijarea unor sume mari de bani catre acoliti ai administratiei Stavarache. Printre beneficiarii marinimiei sefilor municipalitatii se numara membri ai PNL, dar si reprezentanti din conducerea la vârf a organizatiei Bacau a PNL. Cea mai mare sponsorizare, in suma de 4,2 milioane lei (1 milion de euro), a incaput pe mâna asociatiei Top Sport, prezidata de cumatrul primarului Stavarache, in timp ce asociatia Sport Club Bacau, condusa de vicepresedintele municipalei PNL - Liviu Goian - s-a multumit cu o sponsorizare de 550.000 lei. O alta asociatie dubioasa, infiintata vara trecuta, este controlata din culise de Gabi Lupu, seful Directiei Sport Tineret din Primaria Bacau. In 2008, Lupu a candidat la alegerile parlamentare din partea PNL. Un calcul simplu arata ca cele 3 asociatii au primit sponsorizari in cuantum de 5,4 milioane lei, in conditiile in care domeniul sport a primit sponsorizari totale de 10 milioane lei (n.r. - vezi articol: “Caracatita sponsorizarilor din bani publici”). Pentru a masca sponsorizarea unor clienti politici, sefii municipalitatii au oferit finantari, la gramada, unor asociatii de binefacere sau unor bisericii din Bacau. 


Cazul consilierului judetean PNL Gabi Gritcu
„Cine-mparte, parte-si face”

Consilierul judetean PNL Gabi Gritcu controleaza asociatia Centrul Regional de Ecologie (CRE) Bacau. In acelasi timp, Gritcu este angajat in cadrul Primariei Bacau, la Compartimentul Finantari Locale. Din aceasta postura, Gritcu a fost secretarul Comisiei Tehnice care s-a ocupat de ducerea la bun sfârsit a sesiunii de acordare a sponsorizarilor in baza Legii 350. Pe principiul “Cine-mparte, parte-si face”, asociatia lui Gritcu s-a ales cu doua finantari, extrem de generoase in raport de activitatea CRE Bacau. Prima, in suma de 42.000 lei vizeaza finantarea activitatii de voluntariat mediu, in timp ce a doua, in suma de 50.000 de lei, vizeaza promovarea pescuitului sportiv in municipiul Bacau (!!!). 

Cultele si Sportul au primit sponsorizari de 12,84 milioane din totalul de 13,75 milioane lei

In plin an electoral, Primaria Bacau a manifestat o atentie deosebita pentru doua domenii de interes electoral “maxim”: Cultele si Sportul. Domeniul Sport a avut cea mai generoasa finantare, peste 10 milioane de lei, aici fiind cantonati si cei mai multi clienti politici ai administratiei Stavarache. Anul trecut, pe acelasi domeniu, Primaria a efectuat sponsorizari de 7 milioane lei. Domeniul culte a obtinut sponsorizari totale de 2,8 milioane lei. Cele doua domenii regrupeaza 56 de proiecte care au obtinut sponsorizari totale in suma de 12,84 milioane lei. Proiectele de pe celelalte domenii, 53 la numar, au obtinut o finantare modica, de doar 930.000 lei. 
Lucian Bogdanel
http://www.desteptarea.ro/banii-publici-pe-mana-clientelei-pnl-prefectura-are-in-vizor-sponsorizarile-electorale-facute-de-administratia-stavarache.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO