În ultimii cinci ani, ne-am luat adio de la 16 mari actori ai scenei româneşti. În seara zilei de 9 noiembrie 2012, Iurie Darie a devenit al 16-lea nume pe această listă pe care nu am fi vrut să o citim niciodată. În raiul actorilor, Iurie Darie stă alături de Liviu Ciulei, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Jean Constantin şi mulţi alţii.
Actorul Iurie Darie a murit la 9 noiembrie 2012, la vârsta de 83 de ani, după o grea suferinţă. A jucat în peste 40 de producţii cinematografice, dar s-a remarcat şi în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îli etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea şi turnee prin ţară cu spectacole pentru copii, în care istorisea şi desena o poveste simplă, dar plină de haz şi de învăţăminte.
Actorul şi epigramistul Ion Lucian s-a stins din viaţă la 31 martie 2012, la vârsta de 88 de ani. Suspectat de bronhopneumonie şi anemie şi internat la Spitalul de Urgenţă Florească din Bucureşti, actorul a decedat la 20 de zile după spitalizare. A jucat în zeci de filme şi piese de teatru şi a fost director fondator al Teatrului "Ion Creangă" şi al Teatrului Excelsior.
Actorul de teatru şi film Emil Hoss u s-a stins din viaţă la 25 ianuarie 2012, la vârsta de 70 de ani, din cauza unui infarct miocardic. A murit cu câteva minute înainte de începerea spectacolului "Aniversarea", în timpul repetiţiei generale, pe scena teatrului Nottara.
Marele regizor, actor, sce nograf, arhitect şi profesor român Liviu Ciulei s-a stins din viaţă la 25 octombrie 2011, la vârsta de 88 de ani. La moartea sa, actriţa Mariana Mihuţ a declarat că Ciulei a fost ultimul "mare titan" al scenei româneşti. Regizor de geniu, Liviu Ciulei a creat atât în România, cât şi în SUA, Canada şi Australia. A fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University şi New York University în New York City. S-a întors în ţară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra.
Marele actor de comedie Jean Constantin s-a stins din viaţă la 26 mai 2010, la vârsta de 82 de ani, din cauza unor probleme cardiace. A jucat în peste 60 de filme şi în zeci de piese de teatru, devenind extrem de cunoscut prin rolurile din seria B.D. (Brigada Diverse), filmele de acţiune şi de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu şi serialul de televiziune "Toate pânzele sus" (1976).
Maestrul Gheorghe Dinic ă a încetat din viaţă la 10 noiembrie 2009, la vârsta de 75 de ani, în urma unui stop cardiac sub ventilaţie. . Maestrul fusese internat la Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) din data de 22 octombrie 2009. A jucat în peste 70 de filme, în special în rolurile unor personaje negative, motiv pentru care Horaţiu Mălăiele l-a supranumit: "cel mai mare "rău" al cinematografiei româneşti".
În octombrie 2009, actoru l şi regizorul Ion Cojar a încetat din viaţă, la vârsta de 78 de ani, la spitalul "Profesor Dr. Agrippa Ionescu" din Capitală, unde era internat de mai multe luni, suferind şi de maladia Parkinson. Printre spectacole regizate de Cojar, la Teatrele Mic, Naţional, Comedie se numără "Antigona", "Cei din urmă", "Azilul de noapte", "Volpone". A lucrat cu mari actori: Victor Rebengiuc, Florina Cercel, Mariana Mihuţ, Mircea Albulescu, Luminiţa Gheorghiu, Valentin Uritescu, Dan Puric.
Actorul Nicu Constantin a încetat din viaţă pe 15 septembrie 2009, în urma unor grave probleme pulmonare. A jucat în peste 30 de filme de scurt şi lung metraj, 600 de emisiuni de radio şi peste 300 de emisiuni de televiziune. În 2005, în cadrul Galei Uniter, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar în 2006, premiul Uniter pentru întreaga activitate.
Actorul Marius Ionescu a decedat pe 9 august 2009, la vârsta de 60 de ani. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică - secţia Arta Actorului, Marius Ionescu şi-a început cariera la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1971 - 1972).
În dimineaţa zilei de 1 aprilie 2009, inima actriţei Marga Barbu, în vârstă de 80 de ani, a cedat. Actriţa a intrat în memoria colectivă pentru rolurile Aniţa din seria "Haiducilor" şi Agatha din seria "Drumul oaselor", în care a jucat alături de Florin Piersic.
Actriţa Dina Cocea s-a stins din viaţă la 28 octombrie 2009, la vârsta de 96 de ani, în urma unui stop cardiac, la Spitalul de Urgenţă Floreasc a, din Bucureşti. Dina Cocea a fost actriţă, scriitoare, cronicar dramatic, pedagog, însumând de-a lungul vieţii 70 de ani de activitate dedicată artei. A jucat în peste o sută de spectacole de teatru şi a debutat în film în 1939, cu pelicula „O noapte de pomină”. Printre partenerii săi de scenă s-au numărat Toni Bulandra, George Vraca şi Fory Etterle.
Maestrul Ştefan Iordache a murit pe 14 septembrie 2008, la o clinică din Viena, în urma unui stop cardio-respirator pe fondul leucemiei de care actorul suferea. Pe marile ecrane s-a remarcat în numeroase roluri, printre care cele din "Cel mai iubit dintre pamânteni", "Oglinda", "Glissando", "Ciuleandra", "De ce trag clopotele, Mitică?", "Pruncul, petrolul şi ardelenii", "Înghiţitorii de săbii", "Bietul Ioanide". Ştefan Iordache a mai jucat, de asemenea, pe scenele mai multor teatre, precum Nottara, Teatrul Mic şi Teatrul Naţional din Craiova.
Unul dintre cei mai iubiţi actori români, Ilarion Ciobanu, a trecut în nefiinţă în ziua de 7 septembrie 2008. Iubit şi respectat pentru că a rezistat în anii tulburi din perioada comunismului, Ilarion Ciobanu le-a făcut românilor zilele fericite cu filmele "Nemuritorii" sau "Profetul, aurul şi ardelenii."
Actorul Colea Răutu a decedat pe 13 mai 2008 la spitalul Universitar din Bucureşti. Fizionomia interesantă, uşor asiatică, misterioasă şi totodată înfricoşătoare este remarcată de regizorii de marcă, care îl distribuie în filme antologice "Răzbunarea haiducilor", "Răpirea fecioarelor", "Zestrea domniţei Ralu" şi "Haiducii lui Şaptecai".
Pe 5 august 2007, a murit actorul Florian Pi ttiş, cea mai frumoasă voce a teatrului românesc. Artistul, în vârstă de 63 de ani, a murit din pricina unui cancer la prostată. Florian Pittiş a fost actor al Teatrului Bulandra, jucând în anii de glorie ai acestui teatru în mari montari în regia lui Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Andrei Şerban sau Alexandru Tocilescu.
Actorul Adrian Pintea a î ncetat din viaţă, 8 iunie 2007, la scurt timp după ce a fost internat în stare gravă la spitalul Fundeni din Capitală. Medicii au constatat ca actorul avea ciroză, dar suferea şi de hipertensiune pulmonară şi renală. Din cauza unei insuficiente cardiace severe nu s-a putut apela la un transplant. Adrian Pintea s-a facut remarcat în principal în teatru, atât ca actor, dar şi ca scenarist.
Niciun comentariu: