» » Zonare fiscala controversata la Onesti


Cu 15 voturi pentru (PSD si PNL) si 5 impotriva (PDL), Consiliul Local Onesti a adoptat, la ultima sedinta, o hotarire prin care s-a stabilit noua zonare fiscala a municipiului, act normativ care a stirnit reactii de protest in oras, in special ca urmare a faptului ca toata platforma industriala a fost trecuta in zona A, cu taxe si impozite maxime pe terenuri si cladiri.
La stabilirea zonelor de impozitare s-au luat in calcul mai multi indicatori, printre care distanta fata de centrul orasului, existenta unor utilitati si facilitati, precum gazul, apa, termoficarea, energia electrica, telefonia fixa, canalizarile sau asfaltarile, precum si indicatorii de poluare. Pentru fiecare indicator s-a atribuit cite un punct, cu exceptia celui privind existenta drumurilor asfaltate, care a primit doua puncte, iar pentru fiecare strada in parte s-au insumat punctele obtinute.
Strazile cu punctajul mai mare sau egal cu 9 au fost incadrate in zona A, cele cu 8 puncte in zona B, cele cu 7 puncte in zona C, iar cele cu punctajul mai mic sau egal cu 6 au fost trecute in zona D. Pentru platforma petrochimica s-au facut calcule separate, rezultind ca toate strazile de acolo au cite 9 puncte, fiind trecute in zona A. In partea urbana a orasului, strazile cu punctaj maxim (11 puncte) au fost General Radu R. Rosetti si Aleea Parcului, urmate de bulevardele Oituz si Republicii, strazile Adrian Paunescu, Pacii, Perchiului, Postei si Tineretului, precum si aleile Crinilor, Crizantemelor, Lalelelor si Viitorului, toate cu 10 puncte, dar si strazile Florilor, Muncii si Teilor, precum si aleile Plopului, Trandafirilor, Viorelelor si Zorelelor, cu 9 puncte, care au fost incluse in zona A de impozitare.
La polul opus se situeaza strada Stejarului si Aleea Dumbravei, cu doar un singur punct, precum si Calea Bacaului, strazile Viisoarei, Stefan cel Mare, Horea si Erou Turturica, dar si aleile Podu Alb si Podei, cu doua puncte. Majoritatea strazilor din Onesti au cite 8, 7 si 6 puncte.
Critici si amendamente
Cele mai multe discutii pe marginea zonarii fiscale a Onestiului au fost legate de trecerea platformei in zona A, in conditiile in care Curtea de Apel Bucuresti a suspendat precedenta zonare, in care era stabilita zona B, care nici macar aceasta nu a fost considerata corecta, societatile comerciale solicitind zona C. “Cred ca se va isca un nou val de litigii si se va ajunge la neincasarea taxelor si impozitelor de pe platforma”, a spus avocatul Gelu Panfil, consilier local.
Din moment ce firmele de pe platforma au obtinut suspendarea hotaririi ce prevedea incadrarea in zona B, cu atit mai usor vor obtine anularea hotaririi prin care s-a stabilit zona A, afirma si reprezentantii societatilor comerciale din acea parte a orasului. Avocatul Panfil a propus un amendament pentru trecerea platformei in zona C, dar propunerea nu a avut succesul scontat. “Va dati seama prin ce greutati trec societatile comerciale – a aratat si avocatul Gheorghe Ene, un alt consilier local. Mai venim si noi sa marim taxele pe cladiri si terenuri”. Consilierii PSD si primarul Emil Lemnaru au avut pareri contrare, argumentind ca orasul are nevoie de bani pentru a fi intretinut si pentru a se dezvolta.
“Nu este cazul sa reducem taxa pe terenuri si cladiri in zona industriala – a sustinut social-democratul Emil Danila. Noi sintem consilieri locali si nu ne intereseaza societatile comerciale, ci ceea ce facem noi”. “Noi nu ne transformam in avocatii lui Rafo, Carom si Chimcomplex”, a aratat si primarul Lemnaru. In sprijinul alesilor PSD a sarit si liberalul Mircea Cetean. “Daca bugetul local scade, cum putem dezvolta orasul reducind resursele?”, a intrebat Cetean. Nedumeriri a stirnit si articolul din hotarire care prevede ca tot extravilanul municipiului este trecut in zona A, cu maxim de impozite si taxe. “Toata lumea stie ca daca e in extravilan, e mai ieftin, dar la noi e mai scump”, a remarcat consilierul Vasile Munteanu (PDL). “Cei din extravilan au soluri cu fertilitate mare”, a motivat primarul Lemnaru. (George MARTIN)

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO