» » Primaria are alergie la proprietatea privata

Abuzuri cu repetitie la Onesti
Sub pretextul rezonarii municipiului Onesti, in vederea stabilirii unor noi grile de impozitare, conducerea primariei a promovat un proiect de hotarare vizand includerea intregii platforme industriale Borzesti in zona A de impozitare. Proiectul a fost aprobat in sedinta Consiliului Local (CL) din 30 noiembrie, nu fara scandal. Initiativa primarului Emil Lemnaru a fost criticata vehement de o parte a consilierilor locali. Edilul sef s-a multumit sa afirme ca municipalitatea onesteana nu poate fi avocatul „proprietatilor private”. In septembrie, CL Onesti a promovat un proiect de hotarare identic, dar care afecta doar cele 3 mari societati de pe platforma onesteana - Carom, Chimcomplex si Rafo. Hotararea din septembrie a fost suspendata, in urma unei contestatii formulate de Prefectura. Prin proiectul votat pe 30 noiembrie, toate societatile ce-si desfasoara activitatea pe platforma vor suporta un impozit aferent zonei A de impozitare.
Edilii Onestiului par sa-si fi propus sa devina un cosmar pentru societatile care-si desfasoara activitatea pe platforma industriala. In luna septembrie, sefii municipalitatii au promovat un proiect vizand includerea - temporara - in zona A de impozitare a proprietatilor apartinand companiilor Carom, Chimcomplex si Rafo. Hotararea, ilegala din capul locului, a fost contestata in instanta de contencios administrativ de Prefectura. Actiunea Prefecturii a antrenat suspendarea HCL nr. 63, aprobata de CL Onesti in sedinta din 9 septembrie. Ramasa in aer la capitolul "impozitare platforma industriala", municipalitatea onesteana a promovat un nou proiect de hotarare vizand impozitarea proprietatilor de pe platforma. Sub pretextul finalizarii unei operatiuni de rezonare a Onestiului, primarul Emil Lemnaru a initiat un proiect vizand includerea intregii platforme industriale in zona A de impozitare. Daca prin HCL nr. 63/2011 aveau de suferit doar 3 societati, acum toti agentii economici de pe platforma sunt obligati sa suporte impozite aferente zonei A. 

Razboi surd

Conflictul derulat intre Primarie si societatile de pe platforma industriala, concretizat in stabilirea abuziva a impozitului pe proprietati, isi are originea intr-un litigiu "provocat" de firma Energy Bio Chemicals din Bucuresti (proprietarul Carom Onesti). Aceasta din urma a contestat in instanta HCL nr. 35 din 31 mai 2004, prin care conducatorii de la acea data ai marilor societati de pe platforma conveneau ca terenurile si cladirile avute in proprietate sa fie trecute in zona B de impozitare. Astfel, societatile de pe platforma au ajuns sa plateasca impozite mai mari, ideea fiind ca bugetul local sa fie sustinut prin taxele si impozitele prelevate de la acestea. Pe fondul crizei economice, patronii Carom au ajuns la concluzia ca mentinerea proprietatilor in zona B de impozitare nu mai este justificata, in toate orasele mari din tara platformele industriale fiind inscrise in zona C sau D de impozitare (zone cu impozite foarte mici). La 1 septembrie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea Energy Bio Chemicals, dispunand anularea HCL nr. 35/2004. Au urmat HCL nr. 63/2011, suspendata de Prefectura Bacau, respectiv hotararea adoptata de CL pe 30 noiembrie, sub pretextul rezonarii municipiuluiOnesti. 

"Lemnaru vrea sa arate ca e serif"

Potrivit primarului Emil Lemnaru, municipalitatea onesteana nu se poate erija in avocatul proprietatii private. Intr-o declaratie halucinanta consemnata in cadrul sedintei CL din 30 noiembrie, edilul a atacat la baioneta marile societati de pe platforma. "Nu suntem avocatii proprietatilor private (...) Nu se negociaza taxele. Diferenta de impozitare de la A la B este o masina autohtona. Amenintarile ca din aceasta cauza se va micsora personalul nu sunt fondate", a apreciat Lemnaru. 
In replica, unii dintre alesi au criticat abordarea obtuza a primarului. Consilierul Gheorghe Ene a declarat pentru Onesti Expres ca Lemnaru s-ar fi suparat din cauza ca societatile de pe platforma au avut curajul sa conteste in instanta deciziile Primariei si ale CL. "Dupa parerea mea acest proiect (n.r. - votat in sedinta din 30 noiembrie), initiat tot de primar, reprezinta un fel de a arata cine este seriful local. Cele 3 societati comerciale au avut curajul sa atace incadrarea lor in zona B de impozitare, iar instantele din Bucuresti au admis aceasta actiune. Lemnaru s-a suparat ca a existat acest curaj din partea societatilor si a vrut sa arate ca face tot cum vrea el", a declarat Ene.

Vila lui Lemnaru, in zona C de impozitare

Daca pentru platforma industriala impozitele sunt la cele mai inalte cote posibile, nu acelasi lucru se poate afirma despre luxosul cartier de vile in care edilul Onestiului isi are locuinta. Situat pe strada Scutarului, cartierul se afla in zona C de impozitare, desi locuitorii acestuia sunt - indeosebi - oamenii cu dare de mana din orasul de pe Trotus. Vila lui Lemnaru nu face nota discordanta cu peisajul, fiind unul din imobilele cele mai impunatoare. De altfel, primarul onestean declara in cadrul sedintei CL din 30 noiembrie ca impozitele pe proprietati vor ramane la acelasi nivel pentru populatia din municipiul Onesti. "Zonarea pentru populatie ramane la fel si sa nu uitam ca ceea ce facem noi este legal", a afirmat Lemnaru in sedinta amintita.
Lucian Bogdanel


http://www.onestiexpres.ro/primaria-are-alergie-la-proprietatea-privata.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO