» » » Imprumutul „electoral” al lui Lemnaru, respins de Prefectura Bacau

Creditul pe care Primaria Onesti intentiona sa-l faca nu se va mai realiza. Motivul il constituie faptul ca Prefectura a atacat in contencios administrativ legalitatea hotararii Consiliului Local (CL) Onesti prin care municipalitatea urma sa contracteze un imprumut in suma de 15 milioane de lei. Cu acesti bani, administratia Lemnaru intentiona sa modernizeze mai multe portiuni de drumuri nationale.
Municipalitatea onesteana nu va mai realiza imprumutul bancar de 15 milioane lei, aprobat prin HCL nr. 17 din 2011. Cauza o reprezinta faptul ca Prefectura a contestat in instanta legalitatea hotararii amintite. Pana la o decizie contrara din partea judecatorilor, hotararea ramane suspendata de drept. Conform conducerii Prefecturii Bacau, in urma verificarii documentatiei care a stat la baza HCL nr. 17 rezulta ca decizia de contractare a imprumutului contravine mai multor articole din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale. Astfel, precizeaza contestatia formulata de Prefectura, Primaria Onesti nu a reusit sa faca dovada ca nu inregistreaza furnizori restanti si, in plus, nu a respectat Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica locala. Constantin Scripat, prefectul Bacaului, a declarat pentru saptamanalul Onesti Expres ca mai multi primari din judet par sa fi intrat intr-o febra a imprumuturilor motivata - sustine prefectul - de apropierea anului electoral 2012. "In ultima perioada si pe fondul apropierii anului electoral, toti primarii fac efortul de a se prezenta cu ceva in fata electoratului. Foarte multi fac imprumuturi si indatoreaza primariile pe zeci de ani. Nu suntem impotriva acestei practici, atunci cand ea respecta legile in vigoare. In momentul in care sesizam derapaje de la lege, trebuie sa actionam. Primarii se ghideaza dupa principiul «dupa noi potopul» si nu se mai gandesc ce se va intampla cu primariile daca ei nu mai sunt alesi", a afirmat Scripat. El a mai spus ca Prefectura a contestat si hotararea pe baza careia Primaria Moinesti intentiona sa faca un credit de 3 milioane de euro. Scripat a precizat ca Prefectura va face verificari si in alte unitati administrativ-teritoriale pentru a vedea care este gradul de indatorare al acestora.

Vrea sa modernizeze drumuri care nu-i apartin?

Potrivit proiectului de hotarare vizand contractarea creditului de 15 milioane de lei, Primaria Onesti intentiona sa modernizeze mai multe portiuni de drumuri nationale. Acestea nu se aflau in proprietatea municipalitatii, insa printr-o hotarare data de Guvern in februarie 2011, acestea au fost plasate in administrarea Primariei. Surse apropiate Prefecturii au dezvaluit ca intre Guvern si municipalitatea Onesteana nu s-a realizat niciun protocol de predare-primire a sectiunilor de drum, astfel incat proiectul de reabilitare a infrastructurii este in aer. Conform Procesului Verbal al sedintei CL Onesti din 9 aprilie, alesii locali s-au aratat contrariati de optiunea municipalitatii de a contracta un credit bancar. "Eu nu inteleg un singur lucru: noi nu suntem de acord cu preluarea acestei portiuni de drumuri, Consiliul Local cel putin. Nu am dat nicio hotarare prin care Consiliul Local a preluat aceste portiuni de drumuri si ne grabim sa facem un imprumut care sa impovareze Municipiul Onesti pentru a repara aceste drumuri, si fara a avea baza tehnica legala", a afirmat consilierul local Gheorghe Ene (PDL).

Conducerea Primariei tace malc

Am incercat sa luam legatura, in repetate randuri, cu conducerea Primariei Onesti, insa aceasta pare sa fi intrat in pamant. Din acelasi Proces Verbal al sedintei CL Onesti din 9 aprilie, rezulta ca primarul Emil Lemnaru a fost principalul promotor al ideii de modernizare a sectiunilor de drum national. Mai mult, edilul a lansat la data respectiva un atac la adresa Guvernului si a ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme. Lemnaru sustinea ca Guvernul ar fi "bagat" pe gatul municipalitatii portiunile de drum. "Guvernul va transmite mereu sarcini impovaratoare, fara sustinere fiscala, in teritoriu. Iata, au trecut 4 ani de zile de la predarea acestor drumuri, la care nu s-a facut nimica, dar care au fost trimise inapoi la autoritatea locala. Iar cat priveste reparatia acestor drumuri, se refera la a turna un covor de asfalt si nu la infrastructura colaterala care se refera la anumite sectoare de drum", declara Lemnaru.

Ce au facut cei de la legalitate?



Reprezentantii PNL Onesti, formatiune politica ce detine portofoliul de viceprimar al orasului de pe Trotus, dau vina pe angajatii din compartimentul juridic al Primariei. Mihaela Badic, sefa PNL Onesti, a declarat ca daca se confirma suspiciunile Prefecturii, juristii Primariei trebuie sa raspunda. "Pe acea hotarare exista mai multe avize de legalitate. Eu cred ca nu poti sa modernizezi ceva ce nu-ti apartine sau nu e in administrarea ta. Cred ca e un lant de persoane care trebuie sa raspunda. Noi cei din PNL am mers pe oportunitate. Drumul e groaznic", a spus Badic. Ea a adaugat ca proiectul de modernizare a sectiunilor de drum de pe DN 11, DN 11 A, respectiv DN 12 a fost aprobat abia la al treilea vot exprimat in plenul CL Onesti.
Lucian Bogdanel

http://www.onestiexpres.ro/imprumutul-electoral-al-lui-lemnaru-respins-de-prefectura-bacau.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO