» » » Sistemele de irigatii devin istorie in judet

Sistem de irigare prin picurareCu o infrastructura de irigatii uzata fizic si moral, statiile de pompare care au mai ramas in judetul Bacau nu vor face fata unui sezon secetos. Altadata ajutati de stat, fermierii sunt de anul acesta pe cont propriu daca mai vor sa intretina sistemele de irigatii. 

“Retrocedarea terenurilor in parcele mici, sustragerile de materiale feroase si neferoase, restrangerea activitatii, divizarea, baza legislativa deficitara au avut ca rezultat diminuarea suprafetelor irigate”, a explicat George Ifrim, inspector sef al Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) Bacau. “Practic, fata de 22.000 de hectare cat se putea iriga altadata, in 2010 s-au irigat doar 72 de hectare”, a mai spus seful ANIF. Situatia nu este mai buna in acest an. Pe teritoriul judetului vor mai functiona in 2011 Organizatia Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) Dienet, Targu-Trotus, iar Radomiresti nu mai poate iriga din cauza reparatiilor la acumularea Bacau I. Potrivit oficialilor ANIF, se mai pot amenaja pentru irigat 37.900 de hectare si s-au intocmit deja documentatii pentru reabilitarea statiilor de la Damienesti, Itesti, Sascut, dar banii se lasa asteptati.

Pe cont propriu

In perioada 2006-2007, pe 11.596 hectare s-au organizat opt OUAI care au primit pana anul trecut subventii pentru reabilitarea si functionarea sistemelor de irigatii. In total, pana in 2010 au fost alocate peste 3,2 milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii de pe 6.473 hectare si cele cinci statii de pompare. “Din 2010, conform reglementarilor Uniunii Europene nu se mai acorda nici un leu, toate cheltuielile fiind pe seama fermierilor”, a mai explicat George Ifrim. Situatia este dificila in conditiile in care pentru fiecare hectar de irigat cheltuielile variaza de la 1.000 la 2.500 de lei. Sunt abandonate si amenajarile locale apartinand unitatilor agricole si de stat, in suprafata de 19.
382 hectare. “La echipamente de ploaie din 1520 in anul 1990 au ramas 60 pentru aproape o mie de hectare. Restul au fost vandute, valorificate in centre pentru materiale neferoase. Erau 28 de motopompe, nu a mai ramas nici una. Statiile de pompare au fost sistematic devastate. Din 13 statii mai por fi puse in functiune 5”, a completat Ifrim. In plus, din 20 de statii de punere sub presiune mai pot functiona doar patru. Directorul ANIF sustine si ca institutia pe care o conduce nu are autoritate sa recupereze de la centrele de colectare a materialelor feroase sau neferoase piesele furate de la statiile de pompare si nu numai.

Actiuni la nivelul Prefecturii

“Sistemele sunt vechi de aproape 40 de ani. Avem probleme si cu terenurile retrocedate. Proprietarii nu sunt interesati de aceste sisteme si chiar ne-au somat sa luam instalatiile, desi legea protejeaza astfel de investitii”, a declarat si Ghita Burlui, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura. “Nu inteleg de ce accepta componente centrele de achizitie”, a mai spus Burlui.
Institutia Prefectului autorizeaza astfel de centre de colectare, dar legislatia este permisiva pentru agentii economici. 
“Am solicitat modificarea legii, dar agentii economici au fost impotriva, asadar pot colecta de la persoane fizice. Noi putem interveni in acest domeniu dar doar pe raza judetului Bacau”, a explicat Volcescu. Principalul impediment in a controla agentii economici este ca isi fixeaza in Bacau doar puncte de lucru, iar sediile sunt in alt oras. Pana sa se gaseasca o solutie pentru aceste probleme, reprezentantii ANIF sustin ca irigarea suprafetelor agricole ar conduce la cresterea productiilor agricole cu pana la 50 la suta. Reluarea finantarii din fonduri publice a proiectelor de reabilitare, modernizarea si extinderea amenajarilor de imbunatatiri funciare sunt cateva dintre propunerile conducerii ANIF.
Andreea Gavrila


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO