» » » Totul despre Bacalaureatul 2011

Vin examenele si pentru absolventii de liceu
Astazi incep inscrierile pentru examenul de bacalaureat. Acesta este modalitatea de evaluare a competentelor, a nivelului de cultura generala si de specializare atins de absolventii de liceu. Dreptul de a sustine Bacalaureatul îl au elevii care au promovat învatamantul liceal, indiferent de forma de învatamant.
La examenul de bacalaureat se pot inscrie atat candidatii din seria curenta (2011), cat si cei din seriile anterioare, care nu au promovat in anii trecuti acest test. "Înscrierea candidatilor pentru examenul de bacalaureat se face prin fisa-tip informatizata, la secretariatele liceelor pe care acestia le-au absolvit, numai în perioada prevazuta în calendarul examenului", a explicat prof. Cristian Cuciac, inspector scolar general adjunct. Elevii care au participat si au fost respinsi la sesiuni anterioare de bacalaureat organizate începand cu anul 2003 si care solicita recunoasterea unor probe promovate în aceste sesiuni, vor prezenta la înscriere si o adeverinta din care sa reiasa notele obtinute la
examenul de bacalaureat în sesiunile mentionate. 

La ce discipline se da Bac-ul scris

Disciplinele de studiu la care se organizeaza probele pentru examenul de bacalaureat sunt stabilite conform legii. Probele orale sunt aceleasi, indiferent de profilul si specializarea absolvite. Probele scrise sunt insa diferentiate. Comuna este doar proba scrisa la Limba si literatura romana. Celelalte doua probe scrise sunt diferite in functie de filiera, profil si specializare, dupa cum urmeaza: proba obligatorie a profilului este Matematica (pentru profilul real) sau Istoria (pentru profilul umanist), iar pentru proba la alegere a profilului se poate opta pentru Fizica, Chimie, Biologie sau Informatica (pentru profilul real) si Geografie, Filosofie, Logica si argumentare, Economie, Psihologie sau Sociologie (pentru profilul umanist). 

Accesul candidatilor în centrul de examen

Accesul elevilor candidati in sala de examen, la probele scrise, se face in intervalul 7:30-8:30. Un cadru didactic si un membru al personalului de paza solicita la intrarea fiecarui candidat prezentarea actului de identitate si verifica daca fotografiile corespund. Candidatii nu au voie sa stationeze pe holuri mai mult de 5-7 minute si nici sa aiba asupra lor materiale/obiecte nepermise (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari, precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, posete, genti etc). "Nerespectarea acestor dispozitiilor duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu", a mai explicat inspectorul scolar Cristian Cuciac.

Echivalari pentru elevii premianti

Promovarea examenului de bacalaureat permite accesul în învatamantul superior, în conformitate cu conditiile generale si specifice stabilite în acest sens. În urma promovarii examenului de bacalaureat, absolventului i se elibereaza diploma de bacalaureat. Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9.50, iar la examenul de bacalaureat au obtinut media 10 primesc diploma de merit. Elevii care, în una din clasele a IX-a - a XII-a, au obtinut premii individuale la concursuri si/sau olimpiade scolare internationale recunoscute de catre Ministerul Educatiei au posibilitatea de sa isi echivaleze, la cerere, proba scrisa de examen la disciplina la care au obtinut premiul. Echivalarea se face cu nota maxima.

Frauda sau tentativa de frauda anuleaza examenul

Elevii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Acestia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme in a treia sesiune dupa cea in timpul careia au fost eliminati. In plus, candidatii care au fost inscrisi la examen fara a indeplini conditiile legale de inscriere sau care au beneficiat de informatii, documente sau alte forme de sprijin, obtinute pe cale frauduloasa, care le-au facilitat rezolvarea subiectelor, situatii constatate de organele in drept, sunt eliminati din examen. In situatia in care frauda este constatata dupa incheierea examenului comisia de bacalaureat modifica rezultatele, in sensul ca respectivul candidat este considerat eliminat din examen. Daca diploma de bacalaureat a fost completata, dar nu a fost eliberata candidatului, ea este anulata.

Candidatii au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe.
Se interzice cu desavarsire colectarea sau favorizarea actiunii de colectare a unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor, fonduri care au ca destinatie asigurarea cazarii, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de examen sau de evaluare.

Calendarul examenului de bacalaureat 2011 (sesiunea iunie-iulie):
23-27 mai - inscrierea candidatilor
27 mai - incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
6-8 iunie - evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba romana (proba A)
8-10 iunie - evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna (proba B)
13-17 iunie - evaluarea competentelor digitale (proba D)
20-23 iunie - evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala (proba C) (proba scrisa; proba orala si proba de intelegere a unui text audiat)
27 iunie - Limba si literatura romana (proba Ea) - scris
28 iunie - Limba si literatura materna (proba Eb) - scris
29 iunie - proba obligatorie a profilului (proba Ec) -scris
1 iulie - proba la alegere a profilului si specializarii (proba Ed) - scris
3 iulie - afisarea rezultatelor
4 iulie - depunerea contestatiilor (orele 8:00-12:00)
5-7 iulie - rezolvarea contestatiilor
8 iulie - afisarea rezultatelor finale
Sesiunea august-septembrie 2011 se va desfasura in perioada 22 august - 7 septembrie. 

Examenul de bacalaureat se considera promovat de catre absolventii de liceu care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
- au sustinut toate probele de evaluare a competentelor orale 
- au sustinut toate probele scrise 
- au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea
- au obtinut cel putin media generala 6 la probele scrise 

Probele orale pot fi promovate cu nota zero 
Elevii de clasa a XII-a care vor da probele de limba romana, competente digitale si limba straina, la examenul de Bacalaureat din acest an, vor primi certificate de începatori chiar daca nu stiu nimic. Asta pentru ca Ministerul Educatiei nu a introdus înca un punctaj pentru competente, la fel ca în Europa. La Bacalaureatul din acest an, probele orale se trec doar prin simpla participare la examen. Candidatii nu sunt respinsi sau admisi, ci primesc certificate de competente. Astfel, cu un punctaj zero, elevii obtin nivelul de începatori si merg mai departe la probele scrise. Sunt declarati respinsi doar acei elevi care refuza efectiv sa raspunda la unul din subiecte. 
Roxana Neagu

http://www.desteptarea.ro/totul-despre-bacalaureatul-2011.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO