» » » Cum vom fi verificaţi în mediul virtual după cipul din buletin

Valerian Vreme, ministrul telecomunicaţiilor, speră ca proiectul să fie implementat la nivel naţional într-un an

Odată cu identificarea cetăţenilor în mediul online, românii vor putea solicita eliberarea unor documente şi pot semna acte fără să fie nevoie să dea ochii cu funcţionarii de la ghişee.
Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) au a nunţat, zilele trecute, că autorităţile se lovesc în relaţiile cu cetăţenii de probleme de identitate în spaţiul vurtual. Din acest motiv, Valerian Vreme, ministrul telecomunicaţiilor, vrea să implementeze în cel mult un an un soft cu ajutorul căruia cetăţenii să aibă acces la o platformă online în care să poată comunica cu autorităţile, să efectueze plăţi bancare, ba chiar să poată accesa baze de date necesare meseriei lor.
Nu s-a luat însă o decizie asupra suportului "hard" cu care românii să se poată conecta, spune Valerian Vreme. "Poate fi cartea de identitate cu cip, poate fi un card bancar care să aibă şi un cip pentru prelucrarea informaţiilor digitale, poate fi cardul de sănătate care urmează să fie emis cetăţenilor, dar poate fi şi telefonul mobil", spune ministrul. 

Prefecţionarea sistemului


Sistemul Naţional Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar, disponibil pe www.ghiseul.ro, trebuie perfecţionat ca să existe atât siguranţa din partea autorităţilor, dar şi a utilizatorilor. Vreme crede că, odată cu proiectul managementului identităţii în mediul online, românii vor avea mai multă încredere în acest sistem mai "personal". 

"În platforma deja existentă te loghezi cu un user şi cu o parolă. Acestea pot fi «furate». Dar buletinul de identitate sau cardul de sănătate, teoretic, nu ţi le poate lua nimeni. Ai nevoie doar de un cititor de carduri care să te ajute să intri în platformă. Dar nu este suficient. Şiaici vei fi nevoit să introduci o parolă", mai spune Valerian Vreme. 

Practic, în cazul în care vom primi buletine electronice, cu cip, acestea vor putea fi utilizate pentru identificarea noastră în mediul virtual, odată introduse în cititoarele de card.

Informaţile din sistem 

Pe lângă plăţile către insituţiile statului, platforma din proiectul MCSI îi va mai ajuta pe utilizatori să poată accesa o serie de baze de date sau simple informaţii legate de domeniul de activitate în care profesează, pot cere eliberarea unor documente fără să fie nevoiţi să ia legătura cu un funcţionar public şi pot semna acte fără să fie nevoie să mai facă drumuri până la sediul insituţiei publice. Vreme a explicat că este necesar pentru un medic de familie să poată vedea fişele medicale ale pacienţilor lui. 

"Cetăţeanul primeşte odată cu acest sistem nişte drepturi. Un poliţist de la circulaţie, de exemplu, poate intra să vadă câte maşini sunt înmatriculate în judeţul Bacău". 

Pe lângă asta, prin intermediul aceleiaşi platforme, ministrul mai vrea să implementeze sisteme bancare online, de sănătate sau comerciale. Problema lui Valerian Vreme nu este însă soft-ul care ar putea face toate aceste lucruri posibile, cât gradul de alfabetizare digitală a cetăţenilor români. Potrivit unui raport MCSI, în România sunt 2,93 milioane de puncte fixe pentru acces la internet şi alte 3,32 milioane mobile. În total, 5.281.250 de români utilizează internetul. Ministrul comunicaţiilor a mai declarat că n-a găsit încă finanţare pentru acest proiect, dar crede că va putea funcţional într-un an de zile. "Nu ne-am propus să inventăm roata cu acest sistem. Vom prelua, cel mai probabil, modelul unuia deja existent în Europa", a mai adăugat Vreme.

CE SPUN SPECIALIŞTII 

"Poate fi un sistem fezabil"
 

Adrian Floarea, directorul de vânzări al unei companii acreditate pentru eliberarea semnăturilor electronice, crede că proiectul ministerului este fezabil şi necesar, în condiţiile în care există câteva astfel de platforme mai mici în ministerele care au servicii adăugate.

"Pentru performanţă, trebuie aduşi însă actorii principali din pieţele de consultanţă şi IT, însă trebuie să fie o umbrelă, un liant al sistemelor deja existente, cum ar fi sistemul online pentru declaraţii la Ministerul Finanţelor", spune Floarea. 

ÎN EUROPA

E-mail inclus în cardul electronic naţional
 


Cărţile electronice de identitate funcţionează în mai multe ţări din Europa. Au dimensiunea unor carduri bancare, pe care sunt inscripţionate atât fizic, cât şi digital, într-un cip, datele utilizatorului: codul numeric personal, fotografia posesorului şi adresa. 

În Italia, la iniţiativa Minsterului Afacerilor Interne, cărţile de identitate clasice au început să fie înlocuite însă din 2006, iar italienii au primit astfel de carduri ca să poată avea acces la serviciile oferite de guvern, dar şi la cele ale autorităţilor locale. 
Sistemul funcţionează încă din 2005 în Belgia, acolo unde cetăţenii mai au acces la sistemul de sănătate prin intermediul cardului, pot efectua plăţi bancare şi către alte instituţii decât cele publice, ba chiar au acces şi la e-mail. Anul trecut, şi Germania a introdus cardul electronic 

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO