» »

Reforma in educatie mai loveste o data

Inspectoratul Scolar Judetean Bacau pregateste o noua lovitura. Din anul scolar viitor, reteaua de invatamânt va suferi noi modificari. Unele decizii vor fi duse la extrem, in sensul ca o parte din scoli si gradinite isi vor inchide efectiv portile si vor pune lacatul pe usa. Masurile sunt luate in urma unei ample analize care a avut la baza numarul minim de elevi, infrastructura din mediul rural si desfiintarea invatamântului simultan.

Noua Lege a Educatiei, publicata in Monitorul Oficial luna trecuta si care intra in vigoare de mâine, 9 februarie, impune noi conditii in functionarea scolilor si gradinitelor. “In primul rând dorim sa terminam odata cu invatamântul simultan, care inca se mai practica in multe scoli din mediul rural. In al doilea rând, vom merge pe comasari de clase, urmare a noilor prevederi legale care au schimbat structura formatiunilor de studiu pe grupe si clase, dar si conditiile de functionare a unitatilor cu personalitate juridica. Se vor inchide si scoli, se vor desfiinta functii de directori, se va modifica si statutul unitatilor de invatamânt”, a explicat prof. Florin Lazar, inspector scolar general.

Scoli inchise si modificari de statut

Astfel, 9 unitati scolare isi vor pierde statutul de personalitate juridica. Toate sunt din mediul urban (Bacau si Moinesti). Alte 28 de structuri din reteaua scolara se vor inchide. Este vorba despre 17 scoli cu clasele I-IV, 10 gradinite si o scoala cu clasele I-VIII. Motivul inchiderii este acelasi ca si anul trecut: neincadrarea in numarul minim de elevi si lipsa investitiilor. Cele mai afectate vor fi comunele Ardeoani, Beresti-Bistrita, Caiuti, Dofteana, Gura Vaii, Huruiesti, Ghimes-Faget, Plopana, Izvoru Berheciului, Margineni, Scorteni, Secuieni, Rachitoasa, dar si localitatile Buhusi si Darmanesti. „Scolile care vor fi inchise vor intra in conservare. Oricum, toate aceste decizii au fost luate la cererea primarilor si numai cu acordul autoritatilor locale”, a mai spus Lazar. Toate aceste modificari au fost inaintate catre Ministerul Educatiei spre aprobare si vor intra in vigoare incepând cu anul scolar 2011-2012. Anul acesta s-au inchis 62 de scoli, 56 de unitati de invatamânt si-au pierdut statutul de personalitate juridica, iar trei au fuzionat cu alte unitati scolare. In prezent, reteaua scolara a judetului Bacau este formata din 200 de unitati cu personalitate juridica si inca 738 de structuri.

Unitati care isi pierd statutul de personalitate juridica:
- Gradinita „Florita” Bacau
- Gradinita „Spiru Haret” Bacau
- Gradinita cu program prelungit 21 Bacau
- Gradinita cu program prelungit 12 Bacau
- Gradinita cu program prelungit 27 Bacau
- Gradinita cu program prelungit 30 Bacau
- Gradinita cu program prelungit 31 Bacau
- Gradinita cu program normal 8 Bacau
- Gradinita cu program normal 8 Moinesti


Conform legii, in sistemul de invatamânt, unitatile scolare au personalitate juridica daca se organizeaza si functioneaza dupa caz, astfel:
- minimum 300 de elevi (in cazul scolilor)
- minimum 150 de prescolari si anteprescolari (in cazul creselor si gradinitelor)
- minimum 100 de elevi si/sau prescolari (in cazul unitatilor de invatamânt special)

In invatamântul preuniversitar, grupele/clasele se organizeaza astfel:
- educatia anteprescolara – grupa intre 5 si 9 copii
- invatamânt prescolar – grupa intre 10 si 20 de prescolari
- invatamânt primar – clasa intre 12 si 25 de elevi
- invatamânt gimnazial – clasa intre 12 si 30 de elevi
- invatamânt liceal – clasa intre 15 si 30 de elevi
- invatamânt postliceal – clasa intre 15 si 30 de elevi
- invatamânt special – clasa intre 10 si 12 elevi

Roxana Neagu

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO