» » Dragoste cu nabadai intre Hrebenciuc si Stavarache

Stavarache si Benea, candidati comuni la Primaria Bacau si Consiliul Judetean din partea Uniunii Social-Liberale

Constrânsi de constituirea Uniunii Social-Liberale, cei doi lideri sunt obligati sa colaboreze politic in judetul Bacau. In timp ce Stavarache a decretat ca nu va accepta pe listele electorale "acolitii lui Hrebenciuc", seful PSD Bacau sustine ca "Stavarache va fi candidatul Uniunii la primaria municipiului Bacau". Pentru localele din 2012, USL va prezenta - cel mai probabil - doi candidati comuni: Stavarache la Primarie, Dragos Benea la presedintia Consiliului Judetean. In ultima jumatate de an, liderii bacauani ai PSD si PNL s-au batut in declaratii care de care mai belicoase. In cele din urma au sfârsit impreuna.

Hrebenciuc (PSD) si Stavarache (PNL), liderii bacauani ai celor doua partide fondatoare a Uniunii Social-Liberale (USL), sunt - in aceste zile - actorii principali ai unui schimb de replici ce dezvaluie modul in care USL va functiona in judetul Bacau. La nivel declarativ, primarul bacauan sustine ca nu vrea sa colaboreze cu PSD, insa in ultimul an a dezvoltat o alianta informala cu presedintele CJ Bacau, Dragos Benea, vicepresedinte al PSD Bacau si unul dintre liderii judetenei social-democrate. Alianta se intemeiaza pe doua contracte cu fonduri europene, in valoare de peste 130 de milioane euro, ce urmeaza a fi incredintate in 2011 si care vizeaza realizarea de investitii in infrastructura de utilitati si salubrizare a judetului.
"In principiu, domnul Stavarache va fi candidatul Uniunii la primaria municipiului Bacau, lucru cu care sunt de acord, iar domnul Dragos Benea va fi candidatul Uniunii la presedintia CJ. De altfel, atât domnul Stavarache cât si domnul Dragos Benea conduc detasat in sondaje, având oricum prima sansa", a declarat Hrebenciuc in cadrul unui interviu publicat de de Hotnews. El a dat asigurari ca USL este formata "pentru a participa la alegerile locale si parlamentare din 2012". Hrebenciuc i-a intins o mâna colegului de alianta Stavarache, incercând sa mai spele din imaginea "sifonata" pe care municipiul Bacau o are in tara. "Chiar daca perioada prin care trece Bacaul este mai putin fasta, aceasta nu se datoreaza neaparat celor care conduc Bacaul astazi", a afirmat seful PSD Bacau.

Afirmatii belicoase

Concesiile facute de Hrebenciuc nu se "pupa" defel cu declaratiile aparent razboinice date publicitatii de liderul PNL Bacau. Romeo Stavarache a declarat sâmbata ca respecta decizia PNL la nivel central, insa nu-si doreste o alianta cu Hrebenciuc in Bacau. "Nu voi preda niciodata Bacaul mafiei lui Hrebenciuc", a spus edilul bacauan, care a adaugat ca nu vede functionala o candidatura comuna din partea USL la alegerile din 2012. "Niciunul din oamenii lui Hrebenciuc nu va fi pe liste. Nu voi accepta ca acolitii lui Hrebenciuc sa ajunga pe liste alaturi de noi", a afirmat Stavarache intr-o declaratie retinuta de oficiosul local al PNL.

Baletul declaratiilor intre PSD si PNL

In ultima jumatate de an, intre liderii bacauani ai PSD si PNL s-au consumat mai multe schimburi de replici care de care mai acide. In august 2010, la o luna dupa conferinta judeteana de alegeri a PSD, Hrebenciuc - reconfirmat in functia de presedinte al organizatiei - declara ca pesedistii au in "plan" câstigarea municipiului Bacau. "Nu vreau sa mai ajung in faza in care trebuie sa ne bazam pe votul din teritoriu. Nu mai vreau sa repetam episodul de la localele din 2008, când Benea a câstigat la o diferenta de doar 9000 de voturi. Municipiul Bacau nu este un bastion liberal", afirma Hrebenciuc. La inceputul lui decembrie 2010, Dragos Benea, seful CJ si vicepresedinte al PSD Bacau, aprecia ca cele doua partide se afla intr-o situatie ciudata. "Eu clamez, pe de o parte, alianta cu PNL la nivel judetean si, intr-adevar, liderul organizatiei judetene a PSD este intr-un fel sau altul obiectul unor astfel de campanii. Va fi si mai frustrant daca vom incheia o astfel de alianta la nivel judetean si va continua aceasta campanie de denigrare. Va trebui si Romeo Stavarache sa inteleaga ca presedintele organizatiei PSD Bacau este Viorel Hrebenciuc", declara Benea cu referire la campaniile negative duse de primarul Bacaului impotriva lui Hrebenciuc.
La sfârsitul lui decembrie, intr-un interviu acordat cotidianului Desteptarea, seful PSD Bacau afirma ca "nu trebuie sa ne mire faptul ca in perioada urmatoare o sa stam de vorba cu cei de la PNL" si ca "in momentul in care o astfel de alianta (n.r. - PSD - PNL) se prefigureaza la nivel central, suntem automat obligati sa facem o asemenea alianta si la nivel local".
Acolada declaratiilor politice a fost inchisa, insa, de Stavarache care s-a erijat intr-un gardian al Bacaului, in contextul crearii, la nivel central, a USL.

In pat cu "dusmanul"

Conform Protocolului incheiat intre liderii centrali ai PSD si PNL, deciziile luate in conducerea USL sunt valabile pentru toate organizatiile si toti membrii partidelor componente, lucru recunoscut de Hrebenciuc, dar si de Stavarache. Mai mult, documentul interzice atacurile intre colegii de "Uniune". "Alianta va functiona pentru ca este mai presus de vointa domnului Stavarache sau a mea. Este o alianta la nivel national cu obligativitatea, conform protocolului, de a functiona si in teritoriu", a mai declarat Hrebenciuc pentru Hotnews.
Cotidianul Desteptarea a dezvaluit inca din toamna lui 2010 culisele intelegerilor subterane dintre Stavarache si PSD, intelegeri care au transformat CL Bacau intr-un for marioneta aflat la dispozitia edilului sef. Cele doua partide - PSD si PNL - si-au plantat oameni la sefia Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Bacau (ADIB), respectiv a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare (ADIS), in conducerea Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB), la CET Bacau, la Art Bacau SRL, societate care administreaza Teatrul de Vara, un imobil inca nefunctional, respectiv la SC Centrul de Afaceri si Expozitii SA, firma ce administreaza viitorul "incubator" de afaceri nasit de municipalitate.

Lucian Bogdanel

Bondor a demisionat

Protocolul care a stat la baza constituirii USL prevede ca odata cu intrarea in vigoare a intelegerii, in termen de 30 de zile, pedelistii care ocupa functii in structurile deliberative locale (consilii judetene sau locale) trebuie inlocuiti. Potrivit sefului PDL Bacau, Gabriel Berca, vicepresedintele CJ - Silviu Bondor - ar fi demisionat deja din functie. Berca a mai spus ca parafarea aliantei PSD - PNL inseamna disparitia liberalilor ca partid politic. Parlamentarul pedelist a comentat ironic declaratiile primarului Stavarache, apreciind ca daca Stavarache vrea sa demonstreze ca nu pune Bacaul pe tava lui Hrebenciuc sa vina in PDL. "Il asteptam in PDL, daca tot sustine ca este anti-PSD si anti-Hrebenciuc. Daca are demnitate, si eu cred ca nu are aceasta demnitate, se retrage din alianta. Uniunea Stavarache - Hrebenciuc functioneaza insa la Bacau. A spus-o chiar Hrebenciuc", a comentat Berca. 

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO