Participanţii la licitaţia pentru construcţia a două noi reactoare la centrala din Temelín au asigurat că este vorba doar de o afacere [contractul este estimat între 8 şi 12 miliarde de euro]. Politica nu-i interesează, sau în mod foarte marginal. "Cu cât vor fi mai puţine interferenţe politice şi lobbying, cu atât mai bună va fi decizia", a declarat astfel Kirill Komarov, vice-preşedinte al întreprinderii ruseşti "Rosatom". Americanii ţin acelaşi discurs: "Noi ne asigurăm doar că cei care decid vor dispune de informaţii cât mai complete şi mai exacte cu putinţă", a afirmat Mike Kirst, vice-preşedinte "Westinghouse".
Dar realitatea este ceva mai nuanţată. Este în joc un contract strategic de mai multe miliarde de euro. Care  stârneşte deci interese puternice în sânul acestor întreprinderi şi în rândul elitelor politice.
Un raport din 2011 al serviciilor de contraspionaj cehe (BIS) a confirmat faptul că Temelín este un obiectiv crucial, care merge dincolo de singularele rapoarte anuale ale unor întreprinderi. Subiectele economice precum energia au toată atenţia serviciilor de informaţii ruseşti. De ceva timp agenţii ruşi se întâlnesc "la diverse reuniuni mondene, unde încearcă să-şi consolideze vechile relaţii şi să-şi facă altele noi".
Desigur, nu există nimic în acest raport cu privire la activităţile care ar fi desfăşurate de serviciile de informaţii american şi francez [grupul francez Areva, care era candidat în licitaţie, a fost dat deoparte în 5 octombrie fiindcă nu îndeplinea cerinţele legale, potrivit companiei cehe de electricitate]. Relaţiile diplomatice pe care francezii şi americanii le întreţin cu Republica Cehă fiind bune, le este mult mai uşor să obţină informaţii prin căile oficiale decât ruşilor.  Mai multe pe presseurop