» » » Deputatul PDL Ioan Oltean, audiat pentru fapte de corupție


Deputatul PDL Ioan Oltean a venit, joi după-amiază, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat într-un dosar, în legătură cu presupuse fapte de corupţie.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că Oltean a fost chemat la DNA pentru a da declaraţii într-un dosar disjuns din cel al lui Remus Baciu - fostul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
În dosarul lui Baciu, acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că ar fi primit 270.000 de euro în schimbul soluţionării rapide a unor dosare de restituire de proprietăţi, decizia instanţei nefiind însă definitivă.
Şeful ANRP, George Băeşu, declara, în ianuarie, că aproape toate despăgubirile de valori mari, de milioane sau zeci de milioane de euro, din ultimii doi ani nu au fost acordate foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, ci unor persoane care au cumpărat drepturile litigioase, cei mai mulţi devenind "cazuri speciale".
Până la retragerea PSD de la guvernare, Autoritatea a fost condusă în 2009 de către Ancuţa Gianina Opre, fosta consilieră a fostului preşedinte PSD Mircea Geoană.
Fost deputat PSD între 2004 şi 2008, George Băeşu a înlocuit-o în vara anului trecut pe procurorul Dorina Danielescu, numită în funcţie de numai nouă luni. Până în octombrie 2011, funcţia de preşedinte al ANRP a fost deţinută de Crinuţa Dumitrean, din partea PDL, susţinută de secretarul general al partidului, Ioan Oltean. Dumitrean a fost destituită de fostul premier Emil Boc, după ce, în august 2011, DNA l-a arestat pe Remus Baciu, unul dintre vicepreşedinţii de atunci ai autorităţii.
Încă de la instalare, Băeşu a criticat modul în care s-au dat despăgubirile, iar una dintre decizii a fost tocmai desfiinţarea dosarelor "cazuri speciale", care acordau prioritate persoanelor în etate sau care sufereau de boli grave.
"Avem cesionari care după ce au dat un milion de euro au devenit cazuri speciale, pentru că sufereau de nu ştiu ce boală, şi s-a rezolvat cu rapiditate. Cât a fost dosarul unui pensionar nu era caz special, când a ajuns la un tânăr de 34 de ani care suferea de guturai s-a transformat imediat în caz special", declara Băeşu.
În 15 februarie, fostul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Remus Baciu a fost condamnat la trei ani de închisoare, de către Curtea de Apel Bucureşti, în procesul în care este acuzat că a primit 270.000 euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate.
Alături de acesta, Curtea i-a condamnat pe Camelia Teodora Andruşenco la trei ani şi jumătate de închisoare, pe Elisabeta Androne, Elena Albu şi Valeria Stan, la câte un an de închisoare, precum şi pe pe Elisabeta Vişan la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Gheorghe Ciubotaru a fost achitat pentru acuzaţia de complicitate la trafic de influenţă.
Decizia a fost contestată la instanţa supremă, care va începe în 9 decembrie judecarea recursurilor.
Procurorii susţin că, în calitatea sa de vicepreşedinte al ANRP, în perioada iunie - august 2011, Baciu "a pretins şi primit foloase materiale" cu ajutorul lui Andruşenco. În schimb, el urma să-i determine pe funcţionarii din subordine "să urgenteze finalizarea formalităţilor de despăgubire cuvenite, prin conversia sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea, în favoarea unor persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10 din 2001".
Cele trei cumpărătoare de influenţă din dosar aveau dreptul să primească, potrivit unei decizii a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din 27 octombrie 2008, despăgubiri în valoare de 36.589.160 de lei, adică 10.482.800 de euro, pentru un teren în suprafaţă de 7.180 de metri pătraţi situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti. Totuşi, procedurile de acordare a despăgubirilor au trenat până în vara anului 2011.
În martie 2012, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul instanţei supreme cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională de Restiturie a Proprietăţilor, unde peste 80 la sută din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor.
Din cele aproximativ 38.000 de dosare înregistrate pentru perioada 2005-2011 la ANPR, aproximativ 21.000 nu au fost repartizate spre analiză, iar restul de 17.000, deşi au fost repartizate, nu au fost analizate şi soluţionate.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO