» » » Finanţarea bisericilor din România, în atenţia BBC


Postul britanic BBC a difuzat un reportaj realizat în ţara noastră despre Biserica Ortodoxă Română, principalele teme fiind finanţarea de la stat şi puterea pe care o are religia în societatea românească. Materialul BBC subliniază, încă de la început, că aproximativ 90 la sută dintre români sunt membri ai Bisericii Ortodoxe Române şi, beneficiind de o asemenea încredere, puterea cultelor creşte rapid.
Mai mult, în reportaj se precizează şi că în România sunt construite şi renovate mii de biserici, printre care şi Catedrala Mântuirii Neamului, toate finanţate din bugetul de stat. "Este greşit faptul că statul plăteşte din fonduri publice construirea Catedralei şi în multe cazuri politicienii dau mulţi bani din fonduri publice pentru biserici în schimbul ca preoţii să-i sprijine în campaniile electorale", a declarat Remus Cernea, pentru BBC.
În replică, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, a subliniat faptul că dacă s-ar renunţa la finanţarea bisericilor din fonduri publice, atunci ar trebui retrocedate proprietăţile Bisericii.  "În perioada comunismului, statul a confiscat aproape toate proprietăţile bisericilor. Nu cred ca biserica s-ar supăra dacă statul nu ar mai finanţa cultele, dar asta înseamnă că ar trebui să le dăm înapoi toate acele proprietăţi confiscate", a spus Opaschi, pentru BBC.
Chiar şi în rândul tinerilor se poate observa o puternică opinie împotriva finanţării cultelor din bugetul de stat. Cei intervievaţi consideră că banii care sunt daţi pentru culte ar putea fi folosiţi pentru şcoli sau spitale.
Contactaţi de BBC, reprezentanţii Patriarhiei au refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor referitoare la influenţa şi finanţarea Bisericii.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO