» » » Alesii consiliilor local si judetean ale Bacaului




Bacauanii au decis, prin votul lor, cine va conduce, timp de patru ani, judetul si urbea. Cei alesi de ei vor stabili care sunt investitiile prioritare, ce taxe vor fi majorate sau micsorate, ce strazi se vor asfalta, care va fi pretul apei si unde se vor moderniza utilitatile. Singurul moment in care am avut dreptul, ca cetateni, sa luam o hotarâre s-a consumat duminica, 10 iunie.




Cetatenii, mai exact jumatate dintre adultii cu drept de vot, s-au prezentat duminica la urne si au decis cine va conduce, timp de patru ani, judetul si municipiul Bacau. La Consiliul Judetean (CJ), USL, PDL, Partidul Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD) si Partidul Ecologist Român (PER) sunt "singurele formatiuni care au reusit sa depaseasca pragul electoral si carora le-au fost repartizate cele 36 de mandate de consilier judetean", arata Mihaela Craciun, loctiitor al presedintelui BEJ Bacau. Peste 55 la suta dintre alegatori au aplicat stampila pe USL, adica pentru consilieri ai PSD, PNL si PC.

Stânga si dreapta, „juma-juma”!

Cele 55,7 de procente asigura "Uniunii" 22 de consilieri din cei 36, cât va avea CJ Bacau: 11 de la PSD, 8 - PNL si 3 - PC. Cu alte cuvinte, Alianta de Centru Dreapta (PNL+PC) va avea 11 voturi, exact cât PSD, care e formatiune de stânga. Primele 22 de nume de pe lista comuna a PSD-PNL-PC sunt Dumitru Braneanu, Ionel Floroiu, Dorian Pocovnicu, Dumitru Bontas si Ana Marchis de la PSD, apoi liberalii Claudiu Nastasa, Lucian Ciubotariu, Marius Pislaru si Viorica Marcu. Vin la rând, pe lista USL, Maricica Luminita Cosa, fost vicepresedinte al CJ si membra a PC Bacau, apoi social-democratii Theodora Sotcan, Gh. Belceanu, Mihai Pristavu, Gh. Bejan si Bogdan Seto, liberalii Mihai Ichim, Neculai Olaru, Costica Marcu si Carmen Mârtz, conservatorii Vasile Humulescu si Ionel Bostan, lista fiind incheiata de Adrian Dumitru Raspopa Mincu, de la PSD. Social-democratii il au si pe Dragos Benea, care a candidat pe lista separata si a câstigat presedintia CJ, functie care ii da dreptul sa voteze.

Doi „ecologisti” si cinci „populari”

Din cascavalul numit CJ Bacau, PDL va primi o cincime. Voturile celor peste 50.000 de bacauani le-au asigurat sapte mandate, iar primii sapte din lista sunt Constantin Scripat, Petru Enasoae, Silviu Bondor, Petrica Mihaila, Constantin Draganuta, Laurentiu Ganea si Eugen Ochenatu. Partidul Ecologist Român (PER) a fost sustinut de 5,4 la suta dintre votantii judetului Bacau si va avea doi consilieri judeteni. Primii pe lista PER pentru CJ sunt Gabriel Casaneanu si Cristi Manolache. PP-DD, sustinut de 12,4 la suta dintre alegatorii care au binevoit sa iasa din casa pe 10 iunie, va avea cinci consilieri: Razvan Sendrea, Vasile Cautis, Ioan Dascalu, Paustin Balan si Marian Stanica.

Liberalii vor domina CL

Si Consiliul Local (CL) Bacau va fi dominat de USL sau, mai bine spus, in majoritate de membri ai PNL. "Cele 23 de locuri din CL Bacau au fost ocupate doar de patru formatiuni politice, acestea intrunind pragul electoral. Repartizarea mandatelor este urmatoarea: alianta politica USL are 14 mandate, PP-DD are 3 mandate, PDL are 3 mandate, iar PER 3 mandate", a explicat Simona Panfil, presedintele BEM Bacau.
Numele noi (sau mai vechi) ale USL in acest mandat sunt Mihai Sustac, Radu Ababei, Vasile Tescaru, Stefan Stanciu, Laurentiu Novac si Costel Bujor. Vor face opozitie in CL Bacau cei noua reprezentanti din partea PDL, PER si PP-DD, fiecare având câte trei oameni. Cele trei nume sigure din aceasta configuratie a opozitiei sunt cele ale PP-DD, respectiv Valerian Timofte, Elena Cosma si Cornel Jitariu.

Nu se pot decide

Exista si situatii incerte in ceea ce priveste viitoarele nume care vor face parte din CL sau CJ Bacau. Este vorba de Constantin Scripat (PDL), Cristinel Manolache si Gabriel Casaneanu (PER). Acestia sunt eligibili pentru a ocupa un post si in CL, si in CJ Bacau, trebuind sa decida soarta cui vor sa o hotarasca in urmatorii patru ani. "O sa analizez in ce consiliu voi merge. Nu am decis inca", a explicat Constantin Scripat. Daca ex-prefectul va opta pentru CL Bacau, va intra in CJ si Eugen Burca. La fel de indecisi sunt si cei doi consilieri din partea PER. "Nu ne-am hotarât si atâta timp cât nu ne-am consultat in partid nu putem spune", a spus Cristinel Manolache, fost candidat la Primaria Bacau.
Primele sedinte in noua formula ar putea avea loc curând. "Consiliul Local ar putea sa inceapa activitatea de indata ce sunt validate alegerile. Se vor inmâna certificatele doveditoare ale alegerilor, probabil in sedinta de luni, urmând ca biroul electoral sa-si inceteze activitatea", a mai spus judecator Simona Panfil. Raportat la populatia municipiului, respectiv a judetului, in acest mandat CL Bacau va avea 23 de consilieri, in timp ce la CJ Bacau vor fi 36 de consilieri.

Cine face parte din CL Bacau in ordinea de pe lista: Dragos Luchian, Neculai Nechita, Ilie Birzu, Mihai Sustac, Isabela Adam, Vasile Stoican, Radu Ababei, Vasile Tescaru, Stefan Stanciu, Maria Enasel, Laurentiu Novac, Costel Bujor, Irina Florea, George Bogatu, Florin Lazar, Constantin Scripat, Adrian Popescu (Vasile Dragusanu - daca Constantin Scripat alege CJ Bacau sau chiar Liviu Miroseanu - daca nici Popescu nu renunta la functia de parlamentar), Valerian Timofte, Elena Cosma si Cornel Jitariu, Cristinel Manolache, Gabriel Casaneanu, Dragos Stefan (Ghiorghi Huluta si/sau Adrian Rosca - daca Manolache si Casaneanu pleaca in CJ sau doar unul din ei).
Silvia Patrascanu
Andreea Gavrila
DESTEPTAREA

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO