» » Televiziunea de casa a lui Stavarache - in prag de faliment



Firma Ligone International, titularul licentei de transmisie a 1 TV, a fost ingenuncheata de Directia Finantelor Publice Suceava
SRL-ul care detine licenta de transmisie a televiziunii de casa a PNL Bacau, 1 TV, este in pragul falimentului. DGFP Suceava a obtinut in instanta deschiderea procedurii de insolventa a Ligone International SRL, pentru o creanta de peste 660.000 lei. Intre creditori se numara inclusiv sucursala Bacau a BRD. Firma suceveana este detinuta de doi acoliti ai primarului Romeo Stavarache: Liviu Goian, vicepresedintele organizatiei municipale a PNL, respectiv Ion Rotaru, consilier local din partea aceleiasi formatiuni politice. In mai 2011, televiziunea patronata de liberali si-a pierdut numele in instanta, in urma unui proces derulat cu Desteptarea SA, titularul licentei de transmisie a postului TV Bacau. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au retinut ca 1 TV a furat numele TV Bacau, asociindu-l in denumirea “1 TV Bacau”, desi acesta era protejat ca marca inregistrata de Desteptarea SA la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).
Televiziunea de casa a administratiei Stavarache sta sa-si dea obstescul sfârsit. Ligone International, SRL-ul din Suceava care detine licenta de transmisie a 1 TV, este in insolventa, dupa ce Tribunalul Suceava a admis, la sfârsitul lui ianuarie, deschiderea procedurii generale a insolventei. Societatea de lichidare Management Reorganizare Lichidare Iasi a fost numita de instanta pe post de administrator judiciar. 
Pe 10 martie 2012, administratorul judiciar a intocmit tabelul preliminar al creantelor debitorului Ligone International. Acesta a fost publicat, pe 21 martie, in Buletinul Procedurilor de Insolventa. Potrivit tabelului, DGFP Suceava are de incasat de la proprietarul 1 TV suma de 664.265 lei, in timp ce BRD - prin sucursala Bacau - trebuie sa recupereze de la Ligone International suma de 9.000 lei. Cuantumul creantelor preliminare identificat, in martie, de Management Reorganizare Lichidare Iasi s-a cifrat la peste 673.000 de lei. 

Ar opta pentru reorganizare

Pe 26 martie 2012, firma suceveana a declarat recurs la decizia Tribunalului Suceava privind deschiderea procedurii de insolventa. Curtea de Apel Suceava a admis, pe 10 mai, recursul Ligone International, trimitând cauza spre rejudecare Tribunalului. Urmatorul termen in dosarul insolventei Ligone International a fost fixat de instanta la 29 mai. 
Reprezentantii administratorului judiciar - Management Reorganizare Lichidare Iasi - afirma ca patronii Ligone International intentionau sa reorganizeze societatea pentru a o salva de spectrul falimentului. 
Raluca Iavorenciuc, consilier juridic in cadrul Management Reorganizare Lichidare Iasi, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca administratorul Ligone International a recunoscut crentele, contestând insa nivelul acestora. “Urma ca administratorul sa-si manifeste interesul spre un plan de reorganizare a societatii. Acolo ar fi vrut dumnealui sa se incadreze in procedura insolventei. Vroia, neaparat, sa nu se ajunga in faliment. La noi termenele curg, procedura decurge. Trebuia sa intocmim tabelul creantelor. Asteptam sa vedem ce va decide Tribunalul, la rejudecare. Daca procedura ramâne deschisa continuam de unde am ramas. Societatea debitoare Ligone nu contesta faptul ca are anumite datorii. Dumnealui contesta doar cuantumul lor”, a declarat Iavorenciuc.

Au sediu in cladirea lui Stavarache

Relatia profitabila dintre primarul Stavarache si penelistul Goian a fost reconfirmata odata cu mutarea televiziunii 1 TV in cladirea de birouri situata pe Bulevardul Unirii nr. 30. Imobilul este construit, cu derogare de la prevederile Planului Urbanistic General, intr-o zona reglementata ca industriala (pe terenul fostei fabrici de postav din Bacau). 
Cladirea apartine societatii Wooltop SRL, detinuta in proportie de 20 la suta de cumatrul primarului Romeo Stavarache, Constantin Apostol (seful ADR Nord-Est), respectiv socrul edilului bacauan - Marin Stanila - care la vârsta de 74 de ani si-a descoperit vocatia de mare dezvoltator imobiliar. Ligone International s-a ales cu bani frumosi de la Primaria Bacau in contul mai multor spoturi publicitare infatisând “maretele realizari” ale administratiei Stavarache. In 2010, Ligone International a realizat o cifra de afaceri de peste 935.000 lei si un profit brut de 150.000 de lei. Banii virati in conturile lui Goian de administratia Stavarache s-au simtit, prin urmare, cu vârf si indesat. 
Lucian Bogdanel

PORTRET de client politic
Liviu Goian - controversat afacerist de partid

Suceveanul Liviu Goian a descalecat in municipiul Bacau odata cu preluarea functiei de primar de catre Romeo Stavarache. Venit in “izmene” in orasul lui Bacovia, Goian a cunoscut o ascensiune fulminanta in afaceri, catalizata de nenumarate contracte dirijate de Primaria Bacau spre societatile sale. Prin intermediul firmei Segama infiintata in octombrie 2005, Goian a primit contracte de sute de mii de euro din partea administratiei Stavarache, cele mai multe dintre acestea constând in reabilitari de blocuri sau scoli, respectiv realizarea de lucrari la infrastructura termica a municipiului. Segama a terminat anul 2010 cu o cifra de afaceri de 2,38 milioane lei. 
Acelasi Goian a fost instalat la timona unei controversate societati detinute de municipalitatea bacauana - Sport Club Bacau SA. Societatea are doar 5 angajati, iar prin intermediul acesteia s-au scurs, in intervalul 2010 - 2012, aproximativ 2 milioane de euro din bugetul local. Banii au ajuns in firma cu titlu de majorari de capital social, Consiliul Local (CL) Bacau aprobând in intervalul amintit 6 astfel de majorari. Desi capitalul social al Sport Club Bacau SA trebuia sa se cifreze, in urma majorarilor, la suma de 7,2 milioane lei, acesta are valoarea de doar 2,58 milioane lei. Pe societate functioneaza chiar clubul lui Goian, Sport Club Bacau, echipa ce activeaza in prezent in Divizia C. Goian detine propria asociatie sportiva - Asociatia Sport Club - prin intermediul careia s-a erijat intr-un abonat al sponsorizarilor facute de administratia Stavarache in baza Legii 350/2005. Ultima sponsorizare obtinuta de asociatia penelistului s-a cifrat la suma “modica” de 550.000 lei. 


Televiziunea de partid, nascuta printr-o frauda
A furat marca „TV Bacau”, iar acum e bun de plata

Ligone International este patronata si administrata de Liviu Goian, unul dintre camarazii primarului Romeo Stavarache. Goian este vicepresedintele organizatiei municipale a PNL si detine SRL-ul din Suceava in parteneriat cu un alt liberal bacauan, Ion Rotaru (actualmente consilier local). Firma lui Goian are de platit 5000 de lei catre societatea Desteptarea SA, cu titlu de cheltuieli de judecata. Suma a fost stabilita de magistratii ICCJ care au judecat litigiul privind furtul denumirii “TV Bacau” de catre Goian si Ligone. SRL-ul penelist si-a insusit marca “TV Bacau”, inregistrata la OSIM de Desteptarea SA, integrând-o in numele televiziunii de casa a administratiei Stavarache - “1 TV Bacau”. 
Desteptarea SA, titularul marcii furate de Goian si Ligone International, a formulat o actiune in instanta denuntând “concurenta parazitara” facuta de SRL-ul sucevean. Prin Decizia nr. 59 din 2 septembrie 2010, judecatorii Curtii de Apel Bacau dispuneau „incetarea de indata a folosirii de catre pârâta (i.e. - Ligone International) a mentiunii «TV Bacau», retragerea de pe piata a tuturor inscriptiilor si materialelor ce poarta denumirea «TV Bacau», fara acordul reclamantei, si publicarea intr-un ziar local a dispozitivului hotarârii judecatoresti”. Decizia instantei bacauane a fost contestata la ICCJ de Ligone International. Magistratii Inaltei Curti au constatat nul recursul declarat de pârâta Ligone, mentinând in vigoare decizia Curtii de Apel Bacau si obligând firma lui Goian la plata a 5000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Desi era obligat sa duca la indeplinire decizia irevocabila a ICCJ, Goian a nesocotit - vreme de un an de zile - verdictul magistratilor. Desteptarea SA a formulat o plângere pe adresa Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau, dar si a Consiliului National al Audiovizualului, in conditiile in care titularul licentei de transmisie a 1 TV nu a dus la indeplinire o decizie definitiva si irevocabila pronuntata de instanta de judecata. 

Concurenta neloiala

Marcile inregistrate sunt protejate pe teritoriul României de Legea 84/1998, republicata in mai 2010. Legea prevede la Articolul 36, alineat 1 ca „inregistrarea marcii confera titularului sau un drept exclusiv asupra marcii”. Aceeasi lege precizeaza situatiile in care titularul marcii poate cere instantei judecatoresti sa interzica tertilor folosirea marcii, fara acordul sau, in scopuri comerciale. Conform documentelor prezente in dosarul ajuns pe masa magistratilor ICCJ, denumirea „TV Bacau”, protejata la OSIM sub nr. 080865, asigura un drept de proprietate pe intreg teritoriul tarii titularului - Desteptarea SA. Judecatorii au mai retinut ca utilizarea de catre Ligone International a aceleiasi marci „TV Bacau”, precedata de cifra 1, a fost de natura a crea un risc de confuzie si de asociere, marca „TV Bacau” - aflata in proprietatea Desteptarea SA inca din 2006 - fiind practic parazitata de catre Ligone prin numele dat de societate propriei televiziuni - 1 TV Bacau. 

Fapt penal

Legea 84/1998 republicata precizeaza, de asemenea, mai multe masuri ce vizeaza apararea drepturilor asupra marcilor. Articolul 90, alineat 1 atesta ca reprezinta „infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 50.000 lei la 150.000 lei savârsirea, fara drept, a urmatoarelor fapte: contrafacerea unei marci; punerea in circulatie a unui produs purtând o marca identica sau similara cu o marca inregistrata (...) in scopul inducerii in eroare a publicului”. Articolul citat precizeaza, la alineatul 5, ca faptele mentionate anterior „nu constituie infractiuni daca au fost savârsite inainte de data publicarii marcii”. In conditiile in care Desteptarea SA a inregistrat marca „TV Bacau” la OSIM inca din 2006, iar firma Ligone a lansat pe piata media locala televiziunea de partid 1 TV Bacau la 1 noiembrie 2007, infractiunea comisa de aceasta e cât se poate de evidenta.


„Faptele de concurenta neloiala si contrafacere au fost confirmate irevocabil si din pacate nici la aceasta data, in ciuda numeroaselor noastre demersuri si notificari, societatea in culpa nu si-a retras de pe piata materialele purtând mentiunea 1TV Bacau, dimpotriva, continua sa emita si sa produca emisiuni sub aceeasi sigla. Fata de aceasta situatie, atât persoana juridica cât si administratorul urmeaza sa raspunda penal pentru un concurs de infractiuni - fapte de contrafacere si concurenta neloiala, respectiv nerespectarea unor hotarâri judecatoresti. De asemenea, vor trebui sa plateasca prejudiciile materiale, pe latura civila, cauzate in toata aceasta perioada clientului meu.”Gabriel Ionita, avocat Desteptarea SA


http://www.desteptarea.ro/1-tv-televiziunea-de-casa-a-lui-stavarache-in-prag-de-faliment.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO